×
Your cart is empty.
4 najväčšie chyby v stravovaní!
28. marca 2015 Wordbajan Wordpress

4 najväčšie chyby v stravovaní!

Posted in Blog

4 najväčšie chyby v stravovaní!

Pokiaľ ide o stravovanie a výživu, môže to byť pre mnohých ľudí veľmi mätúce, kedže všade dostáva rôzne informácie. Jedna štúdia hovorí jednú vec, druhá štúdia to zasa vyvráti a bežný človek je z toho frustrovaný, pretože nevie čo si má vlastne myslieť. Ako máme vedieť kde je pravda? Veda nedrží vždy krok s realitou pokiaľ sa to týka výživy. Niekto hovorí, že musíš prijímať 2,5 g bielkovín na kg telesnej hmotnosti, niekto hovorí, že viac ako 1g je zbytočný odpad, no vysvetlite to 8 násobnému Mr. Olympia Ronnie Colemanovi, ktorý v kulturistike dosiahol asi najviac. Dal som dokopy tri základné chyby v stravovaní, ktorým by ste sa mali vyhýbať ak chcete v športe napredovať.

1. Nedostatok bielkovín!

Táto chyba je jedna z najväčších. Ak telu neposkytnete dostatok bielkovín, tak ho doslova okrádate o potenciálny rast svalov a sily. Nielen to! Bielkoviny sú základné stavebné látky, bez ktorých sa telo nedokáže regenerovať, a keď sa nedokáže regenerovať tak vznikajú problémy (hormonálne, psychické, zdravotné, …) Ak trénujete tvrdo s ťažkými závažiami, odporúčam konzumovať aspon 2g bielkovín na kg telesnej hmotnosti, ideálne by bolo až 2,5-3g. Snažte sa konzumovať bielkoviny vo forme kvalitných potravín napr. domácich vajec domácich mliečnych výrobkov (tvaroh, tvrdé syry, …), rýb, mäsa hlavne chudé, kuracie, morčacie alebo hovädzie. Veľmi dobrou alternatívou je aj divina. Ak je pre vás nemožné skonzumovať toľko bielkovín, skúste suplementovať kvalitným srvátkovým proteínovým koncentrátom alebo izolátom. Je to výborný zdroj vysoko kvalitných a rýchlo vstrebateľných aminokyselín z kravského mlieka. Okrem toho má aj vysokú biologickú hodnotu a pre športovcov je to ideálna voľba pre doplnenie bielkovín.

2. Nevhodné sacharidy!

Koľko sacharidov denne zjete, nieje až tak dôležité ako to, z akých zdrojov ich čerpáte! Sacharidy, ktoré potrebujete by mali pochádzať z kvalitných zdrojov ako zelenina, niektoré druhy ovocia, strukoviny a niektoré celozrné obilniny ako (ovos, ryža, quinoa, kuskus, atď.) Zdržiavajte sa jednoduchých sacharidov čo najviac, a radšej sa zamerajte na komplexné uhľohydráty, ktoré majú nízky glykemický index a budú sa v tele uvoľnovať postupne po dlhšiu dobu. Tým si zaručíte dlhodobú energiu, silu a čerstvosť. Budete mať správne trávenie a nebude problém so zápchou. Tabuľka glykemického indexu potravín vám pomôže orientovať sa v sacharidoch. Čím nižšia je hodnota GI tým sú potraviny vhodnejšie na konzumáciu a tým dlhšie vám vydrží energia zo skonzumovaného jedla.

3. Strach z tukov!

Ak chcete nabrať svaly alebo schudnúť tuk, nesmiete sa obmedzovať iba na bielkoviny a sacharidy! Pre správne fungovanie organizmu sú tuky veľmi dôležité, ak ich telu obmedzíte, tak sa vám váš cieľ oddiali. Doprajte telu zdravé tuky vo forme kvalitných živočišných tukov (domáce maslo a bravčová masť) alebo ako orechy, semiačka, rybí, olivový alebo konopný olej, atď.

4. Vynechávanie chodov!

Nemôžete vynechať raňajky aj obed a potom všetko zjesť len na večeru a očakávať, že vaše svaly budú rásť, alebo vás tukové zásoby len tak jednoducho opustia! Mali by ste jesť 3 hlavné chody denne a 2 medzichody (desiatu a olovrant). Ak nevládzete toľko jesť tak si jedlo zabaľte na viacero menších porcií a nezjedzte všetko naraz. Alebo si pribaľte proteínovú tyčinku, proteínový nápoj, kus ovocia alebo hrsť orechov a máte to vybavené. Ideálne je naplánovať si to takto:

1.chod: raňajky

2.chod: proteín

3.chod: obed

4. chod: proteín

5. chod: večera

6. chod: nočný proteín (pred spaním)