×
Your cart is empty.
6 kľúčov k dokonalej regenerácii
9. februára 2015 Wordbajan Wordpress

6 kľúčov k dokonalej regenerácii

Posted in Blog

6 kľúčov k dokonalej regenerácii

Veľa trénujucích ľudí, hlavne mladých, ktorí začínajú cvičiť si myslí, že čím viac budú trénovať tým budú svalnatejší. Áno, je pravda, že bez tvrdých tréningov nedokážu získať vysnívanú postavu, no taktiež bez dostatočnej regenerácie sa k tomu nedostanú. Odporúčam 6 najlepších aktivít, ktoré vám pomôžu lepšie zregenerovať svalstvo aby bolo pripravené na ďalšie tvrdé tréningy.

Kvalitný spánok

Nemôžete dohnať kvalitný nočný spánok. Neexistuje nič, čo by nahradilo túto najlepšiu možnosť regenerácie. Ideálne je spať tvrdo v noci aspoň 7-8 hodín a počas dňa zdriemnúť ešte 1-2 hodinky. Berte to ako súčasť tréningu. Naplánujte si spánok rovnako ako tréningy. Tvrdý kvalitný spánok vám zaručí dokonalú regeneráciu nielen svalov ale aj mozgu, výsledkom bude výborné vnímanie a sústredenie nielen na tréning ale aj na prácu.

Masáž

Ľudia často podceňujú túto možnosť regenerácie a odhodlajú sa pre masáž až keď je neskoro a nastanú bolesti. Nečakajte kým prídu bolesti, využívajte masáže priebežne počas celého roka ako prevenciu proti zraneniam. Ak ste tvrdo trénujúci jedinec, o to viac by ste sa mali zamerať na pravidelné návštevy maséra. Využívajte masáže hlbokých tkanív ale aj relaxačnú masáž pre uvoľnenie napätia vo svaloch a lepší rozsah pohybu. Budete sa cítiť lepšie a vaše tréningy budú na úplne inej úrovni.

Chiropraxia

Dlhodobé dvíhanie ťažkých závaží a bremien v posilňovni zanechá následky aj na vašich kĺboch a chrbtici. Preto je vhodné využívať služby chiropraktika a tým predísť možným zraneniam, prípadne iným následkom zdvíhania ťažkých závaží. Chiropraxia je v podstate naprávanie postihnutých kĺbov, väzív, svalov ale najmä chrbtice a jej účinku na nervový systém. Hlavným cieľom je odstránenie bolesti a kvalitatívne zlepšenie ohybnosti pohybového aparátu.

Akupunktúra

Akupuktúra uvoľňuje svaly, zmierňuje stres a môže vyplavovať toxíny z tela. Podstata akupunktúry spočíva v stimulácii niektorých miest tela, ktoré sa nazývajú aktívne body vpichom špeciálnych tenkých ihiel. Akupunktúra ovplyvňuje človeka ako celok, v jednote jeho tela a duše. Je účinná, bezpečná a na rozdiel od iných moderných postupov nemá nijaké vedľajšie nepriaznivé účinky. Po ťažkých silových tréningoch je vhodné využiť túto možnosť regenerácie, výsledok sa dostaví neskôr a celé telo po procedúre ožíva. Akupunktúra sa čoraz viac využíva v medicíne, preto sa poraďte s vašou poisťovňou o možnosti predplatenia týchto procedúr.

Strečing

Nenaťahujte svaly bezprostredne pred tréningom! Mnohé štúdie ukázali, že strečing pred tréningom oslabuje svalstvo a zvyšuje sa riziko zranenia. Vhodnejšia doba strečingu je počas a po tréningu, keď sú svaly zahriaté a pružné. Ideálna doba na strečing je 20 minút pred spaním. Pre lepšie odstránenie ztuhnutosti použite penový valček, ten vám pomôže lepšie uvoľniť napätie vo svaloch. Kvalitný strečing vám zaručí zosilnenie a spevnenie svalov a šliach, takže tréningy budú oveľa efektívnejšie a predídete možným zraneniam.

Plávanie

Nízko-nárazové kardio je skvelé, ale čo tak bez-nárazové kardio? Plávanie podporuje srdcovo-cievny systém a uľahčuje prečerpávanie krvi z dolných končatín, pôsobí priaznivo na rozvoj dýchacieho systému, pôsobí príjemným upokojujúcim pocitom. Pri plávaní je svalstvo rovnomerne zaťažené, zapájajú sa svaly, ktoré sú v bežnom živote často zanedbávané. Rozsah pohybu končatín vo vode pôsobí priaznivo na rozvoj a udržanie kĺbovej pohyblivosti, telo je tak menej ztuhnuté. Využívajte plávanie vo vašom regeneračnom procese aspoň raz týždenne a uvidíte vysledky aj v posilňovni.