×
Your cart is empty.
Doprajte červom poslednú večeru
22. augusta 2016 Patrik Boďo

Doprajte červom poslednú večeru

Posted in Blog
Zatočte s vrtuľou nadobro!

Doprajte červom poslednú večeru

Aké ovocie vám ako prvé napadne v období, keď sa vonku naplno rozbehne letná sezóna, keď sa deti začnú vytešovať z prázdnin či keď sa rozhodneme ukuchtiť nejaký osviežujúci koláč? Nepochybne sa vaše zreničky prefarbili načerveno a pripomenuli mozgu najobľúbenejšie skoré ovocie u nás, čerešne! Pri trhaní sladkých bobúľ zo stromu sa už nevieme dočkať, kedy sa náš jazyk prepojí s tradičnou chuťou tohto ovocia A v tom to príde. Bum! Načerveno sfarbené zreničky v priebehu sekundy vyblednú ako smrtky. Po zistení, že si našu pochúťku pokojne mlsajú biele červíky, nás akosi prejde chuť.

Nielen interpreti velebia magickú moc

„Ako mladé dievča, už je to za nami, po stromoch som liezla s našimi chlapcami. A vždy keď na strome zlomili halúzku, hádzali mi chlapci čerešne za blúzku…“ Kto z nás by nepoznal pieseň od Hany Hegerovej, ktorej „song“ bol vďaka úspechu už aj viackrát prespievaný speváčkami ako Zuzana Smatanová či Ema Drobná. Pieseň samozrejme symbolizuje jar, mladosť, no predovšetkým prvé lásky. S kvitnutím čerešne sa čoraz viac prebúdzajú sily prírody a aj my ľudia začíname viac túžiť po prítomnosti opačného pohlavia. Predovšetkým v čase kvitnutia posilňuje sexuálnu činnosť, má vplyv na potenciu, omladzuje telo i tvár, zjemňuje povahu a mobilizuje odvahu, čo platí pre mužov aj ženy. Už naši prarodičia hovorili o silných účinkoch bozku počas magického mesiaca máj a práve pod čerešňou, ktorá symbolizuje pestrosť a plodnosť, oplýva pusa tou najčarovnejšou mocou. Avšak…

Láska ide cez čerešňový žalúdok, nie červový

Mládenci mohli lámať halúzky a zároveň hádzať čerešne za blúzky šumným dievčatám koľko chceli, aj tak moc nepochodili. Pretože keď spoza tej blúzky začali vychádzať červíky, dievčence sa skôr s nechuťou rozutekali domov prezliekať šaty, ako so šuhajmi flirtovať, tobôž nie prejavovať lásku. Treba si uvedomiť, že bohatá úroda čerešní ešte neznamená, že budeme zbierať bezchybné čerešne. Až pri zbere totiž zisťujeme, koľko plodov je a koľko nie je červivých. No keď je postihnutých pár čerešní, onedlho sa nakazia aj ostatné.

Zatočte s vrtuľou nadobro!

O tom, aké kvalitné budeme mať čerešne, sa čiastočne rozhoduje už od polovice mája do polovice júna, kedy pod šupku nedozretých, zelených plodov, kladie svoje vajíčka Vrtuľa Čerešňová. Ide o drobnú muchu čierno žltej farby, pričom samičky po 10 dňoch od vyliahnutia kladú na čerešne vajíčka. Behom týchto dní, ale aj neskôr, vyhľadávajú vrtule sladkú dužinu. Tá potom hnedne, mäkne a hnije. Existuje však niekoľko rád, ktoré tomu efektne zabránia.

Základom je samozrejme prevencia, ktorá spočíva vo včasnom a kompletnom zbere celého stromu, čím sa odstráni väčšina lariev ešte pred zakuklením v pôde. Čerešne nezabudnite zozbierať aj zo zeme! Pred zberom sa tiež odporúča posypať pôdu páleným vápnom. Larvy totiž v styku s ním uhynú. Ak sa však už hmyz objaví, do každej koruny stromu je potrebné umiestniť žlté lepkavé lapače. Tie si viete kúpiť v záhradkárstve, alebo si ich vyrobiť doma. No a keď ste aj tak všetky z týchto prevencií zanedbali (o rok to bude iné, že?), pričom sa vám pri pohľade na misku plnú lahodných čerešní (lahodných červíkov) zbiehajú slinky, ponorte ich do zimnej vody a vydržte aspoň 20 min. Túto techniku už asi poznáte, tak ostáva už len zaželať dobrú „antičervovú“ chuť!