×
Your cart is empty.
Ako pošliapať depresívnu jeseň?
31. októbra 2016 Patrik Boďo

Ako pošliapať depresívnu jeseň?

Posted in Blog
Obľúbiť si jeseň je jednoduché

Ako pošliapať depresívnu jeseň?

Keď sme boli malí, neresti ročných období sme nejak rapídne neriešili, že? Počas slnečných dní sme sa už nevedeli dočkať na bicyklovanie či korčuľovanie, v lete sme sa so zabrýzganými ústami od zmrzliny neustále šantili v bazéne, na jeseň sme najradšej nohami prechádzali lístím (skôr sme ho všade možne rozkopávali), v zime sme sa zas nevedeli dočkať prvých vločiek snehu. Teraz, keď sme už starší, vieme ročné obdobia „ohundrať“ o čosi viac. Viete, o ktorom období, resp. o jeho výhodách či nevýhodách, panujú najhorlivejšie debaty? Je ňou samozrejme Jeseň!

Do pekla s ňou!

Všade samá hmla, ponorená do sychravého počasia, ktoré nás „očaruje“ 6/7 dní v týždňi, z toho vyplývajúca únava a horšia nálada. Ani sa len nedočkáme žiadneho závratného sviatku či obyčaju. Samozrejme okrem dušičiek, čiže sviatku všetkých svätých, ktorý nám však náladu určite nezlepší. Snáď aj áno, keďže máme voľno v práci i v škole, no pri cestovaní domov, ktoré vďaka hustej premávke pripomína nekonečný príbeh, je tá „úžasná“ nálada značne pošramotená.

V hlave máme okrem toho chrobáka, že už by aj bolo dobré prezuť gumy na aute, no dvakrát sa nám nechce. Samozrejme to necháme na poslednú chvíľu, kedy sa nám už dedko Mrázik uškŕňa spoza okna. Po príchode do servisu zisťujeme, že si tie pneumatiky radšej vymeníme doma vlastnoručne a bude to trvať omnoho kratšie, akoby sme mali čakať v dielni. Kto to však nevie, má jednoducho smolu.

Okrem toho nie je v jeseni ani teplo, ani zima. Raz je totiž extrémne chladno s prízemnými mrazmi, kedy zo skríň povyťahujeme tie najhrubšie „skafandre“, o tri dni ich vďaka babiemu letu pučíme späť. Aby toho nebolo málo, tma je už o piatej! Zašportovať si na čerstvom vzduchu po práci neprichádza do úvahy. Samozrejme si prejdeme nádchou, keďže „my“ a „vitamíny“ sú dva rovnako tvrdohlavé póly, ktoré sa odpudzujú ako magnety. Prosto a jasne, celé zle! Avšak…

Listy sú v tom nevinne

Z vyššie uvedených jesenných „skvostov“, ktorých nie je málo a určite sme ich ani všetky nespomenuli, treba vyvodiť, že jeseň je naozajstným strašiakom. Môže sa zdať, že toto listnaté obdobie je úplne, ale že úplne, zbytočné. Nie je tomu však ani zďaleka tak! Existuje na to síce jediné možné vysvetlenie, no veľmi logické.

Po letných dovolenkách, opekačkách, grilovačkách a iných radovánkach, sa v našich končinách začína rapídne meniť počasie. A mení sa pochopiteľne k horšiemu. Nemôžeme preto očakávať, že budeme oplývať abnormálne dobrou náladou, energiou, či tým najoptimickejším zmýšľaním. To sa proste nedá. Avšak väčšinou nemáme žiadnu snahu to zaručenými praktikami aspoň trochu zmeniť. Počasie sme si zvykli radšej ohundrať, než sa v ňom pokúsiť nájsť jeho silné stránky. Čo teda treba v jeseni objaviť, aby sme si ju užili?

Obľúbiť si jeseň je jednoduché

Také fantastické farby, aké nám toto obdobie dokáže namaľovať, vám žiadna dobiela zasnežená zima alebo zelené leto neponúknu. Farebné sú kabáty, lístie i šarkany poletujúce po oblohe. Čo sa týka pestrosti, jeseň skrátka dominuje celému roku. A keď vonku prší, neexistuje ideálnejší čas stráviť deň v posteli. Dážď za oknami nás nenúti nič robiť, svedomie nás teda nehryzie. Záleží len na tom, akú spoločnosť si na to vyberieme. Či už to bude obľúbená kniha, zaujímavý film, alebo mojkanie sa s partnerom. A keď leňošenie neprichádza do úvahy, neskorá popoludňajšia prechádzka lesom zapadaným lístím nielen pozdvihne náladu, ale prospeje celkovej vitalite organizmu.

A boli ste už počas jesene v Tatrách? Keď nie, vrelo vám v nich menšiu prechádzku či poriadnu túru odporúčame. To, čo zažijú predovšetkým vaše oči, sa slovami opísať nedá. A ak vás už budú bolieť nohy, poseďte si na originálnej lavičke kravičke od Meliny. Po príchode domov si spravte niečo teplé či fajnové pod zub a zababušte sa pod perinu. No hlavne, nestrácajte na duchu, usmievajte sa, nalaďte myslenie na pozitívnu vlnu a vyšťavte z pochmúrnej jesene toľko benefitov, koľko sa len bude dať.

V tomto článku sme vám načrtli zopár základných výhod jesene. Ak ale vydržíte do budúceho pondelka, zasypeme vás toľkými „listami“ dokonalej jesene, že sa toto obdobie stane bezpodmienečne tým najobľúbenejším.