×
Your cart is empty.
Jablká dokážu prežiť aj 3. svetovú. Ako?
17. októbra 2016 Patrik Boďo

Jablká dokážu prežiť aj 3. svetovú. Ako?

Posted in Blog
Na uskladnenie sa najlepšie hodí ľahko vetrateľná miestnosť, v ktorej je chlad, ale nemrzne.

Jablká dokážu prežiť aj 3. svetovú. Ako?

Prečo mávame v záhradách jablone, keď na nás z každého obchodu zízajú farebné jablká? Kúpiť ich je predsa omnoho jednoduchšie, než si v jeseni vyrábať trampoty so zberom. Takéto otázky si kladú tí, ktorí ešte asi neochutnali pravé domáce jablko! My, pestovatelia, zberači a vychutnávači, sa nenechajme ich nevedomosťou rušiť a pusťme sa do jabloní. Nie je čo v tomto období zbierať? Tak potom vám poradíme, ako si jablká vychutnávať aj pri štedrovečernom stole, strieľaní petárd či vítaní troch kráľov.

Dôkazov o urodzenom ovocí je mnoho. Aký poznáte vy?

Viete prečo si u nás v Meline myslíme, že jablká sú hodným darom na oplátku pre Gašpara, Melichara a Baltazára? Aj keď ide len o obyčajné jablká, tie z vlastnej záhrady sú skutočným pokladom. Na jar sú totiž ich rozkvitnuté kvety slasťou pre oči, v lete sa pred horúčavou môžeme pod nimi aspoň na chvíľu skryť a odpočinúť si, na jeseň zas netrpezlivo čakáme na prvé dozreté plody.

O vzácnosti ovocia mňa osobne presvedčilo až jedno sobotné zbieranie u mojej babky. Počas opierania sa o hrubý konár, naťahovania sa za najväčšími jablkami v korune stromu a samozrejme nadávania, načo je to všetko dobré, sa ku mne spoza plotu prihovorila cudzia pani. „Boli by ste taký dobrý a odtrhli by ste mi jedno jablko?“ opýtala sa. „Milujem vôňu domácich jabĺk, s tými z obchodu sa to ani len nedá porovnať,“ dodala. Vtedy mi to došlo!

Či chcete alebo nie, skladovať ich budete

Sídliskoví ľudia, ktorí nemajú tú možnosť si jablká vychutnať z vlastnej záhrady, resp. nemajú nikoho v rodine, kto by im dožičil prístup k domácemu ovociu, sa musia jednoducho uspokojiť nakupovaním. Jablká z obchodu sa však ani zďaleka nehrabú na tie vypestované doma. Jedna vec je ale mať vo dvore jablone, nazbierať z nich 10 až 15 debničiek jabĺk, druhá vec je, čo s nimi ďalej robiť. Každý deň minimálne jedno povinne zjeme, cez víkend z nich napečieme koláč, pár ich rozdáme, no debničky miznú len sporadicky. Je čas na ich uskladnenie. Ako to urobiť tak, aby vydržali čo najdlhšie?

Nie stopku dole, ale stopkou dole!

Trvanlivosť je významne ovplyvnená čistotou nádob, do ktorých natrhané plody kladiete. Ešte viac dôležitejšia je však čistota interiéru. Na uskladnenie sa najlepšie hodí ľahko vetrateľná miestnosť, v ktorej je chlad, ale nemrzne. Najlepšie 0 až 4°C. Ak však vetráte, do miestnosti sa nesmie dostať akýkoľvek hmyz. Vyššia vlhkosť vzduchu (80%) zabezpečí to, aby plody nezvädli a nescvrkli sa. Zabudnúť ale nesmiete na opatrnosť pri samotnom zbere jabĺk. Tie budú po uskladnení v poriadku, ak pri zebre neboli otlačené, deformované, napadnuté škodcami, nakazené bradavicami či inak poškodené. Z tých “pokazených” si radšej spravte zelerovo-jablkovú polievku!

Ako skladovať jablká v paneláku? Čítaj TU!

Do prepraviek vložte len jablká so stopkou, inak o čerstvosti môžete snívať. Pozor, treba ich uložiť stopkou dole! Debničky však nesmú byť v žiadnom prípade okopisté. Tu platí heslo: menej je viac. Ovocie neumývajte, zotreli by ste z nich ochrannú vrstvu. Je potrebné plody čas od času skontrolovať, či nie sú napadnuté plesňou alebo hnilobou. Ak také nájdete, okamžite ich treba vyhodiť, aby nenakazili zvyšok úrody. Síce veľmi skoro, ale predsa vám pri jedení vianočného jablkového zákusku prajeme dobrú chuť.