×
Your cart is empty.
Káva s maslom. Jemná chuť s poriadnou dávkou vitality!
12. apríla 2016 Patrik Boďo

Káva s maslom. Jemná chuť s poriadnou dávkou vitality!

Posted in Blog

Káva s maslom. Jemná chuť s poriadnou dávkou vitality!

Patríte aj vy medzi tých, ktorí sa ráno nezaobídu bez svojej obľúbenej šálky kávy? Už tradične so síce umytými, no ešte stále zalepenými očami napĺňate kanvicu vodou a s druhou rukou už šmátrate po zrnkovej či mletej káve? No a majstrovské dielo klasicky zjemňujete mliekom alebo smotanou? Komu by samozrejme tento každodenný rituál nevoňal a nechutil! Predsa sa však nájdu niektorí (a je ich stále viac a viac), ktorí na túto kombináciu odpovedajú jedine „bléé“ s kyslým úsmevom na tvári. Miesto mlieka si totiž zvykli do kávy pridávať maslo! Prečo?

Staň sa nepriestrelným mníchom

Kávu s mliekom či smotanou už vyskúšala, resp. dennodenne skúša, väčšina z nás. Aj preto môže kafé s maslom znieť trochu ako sci-fi, no pritom nejde o žiadnu prelomovú novinku. Na nápad dávať do kávy maslo prišiel istý David Asprey v Tibete, kde ochutnal tradičný nápoj miestnych horalov, tzv. maslový čaj. Ten v nehostinných podmienkach na úpätí Himalájí údajne dodával Tibeťanom nevídanú energiu. Dodnes sa káve s maslom prezýva Bulletproof, čo v preklade znamená nepriestrelný. Samozrejme nečakajte, že sa z vás po vypití tohto nápoja stane Neo z Metrixu, ktorému neublíži ani guľka z pištole. Nepriestrelní budete predovšetkým voči negatívnym vplyvom so zvýšenou dávkou sústredenia.

Káva s mliekom je OK., so šľahačkou zabijak. S maslom ideál!

Ideálne je si primiešať do kávičky max. 80 gramov čerstvého masla. “Takéto kafé vám dodá energiu na šesť hodín a povzbudí predovšetkým váš mozog,” tvrdohlavo tvrdí Asprey. No a prečo by sme mu aj nemali veriť, keď podobný názor na kávu s maslom zdieľa viacero expertov na životosprávu? To, že káva vďaka kofeínu oplýva látkami, ktoré podporujú bdelosť, koncentráciu a pamäť, je už každému jasné. No kombináciou s maslom si okrem toho zaistíte aj náhly príval energie, pričom sa vôbec nemusíte obávať kilečkám naviac! Ale ako je to možné? Maslo je predsa tuk!… poviete si. Pravda je taká, že bolo len neprávom dlho démonizované lekármi, ktorí sa domnievali, že ako zdroj nasýtených tukov prispieva k upchávaniu tepien a chorobám srdca. Nie je tomu však vôbec tak! Maslo obsahuje blahodarne nasýtené mastné kyseliny, neobsahuje alergénne kazeínové bielkoviny ako smotana a má v sebe viacero podstatných vitamínov. Ale ako je to s tým chudnutím?

Bulletproof coffee. Kvalitný tuk s minimom sacharidov.

Káva s maslom okrem posilnenia organizmu dodáva telu energiu až na šesť hodín, pričom telo naprogramuje na spaľovanie tuku po celý deň. Aj preto si maslové kafíčko zamilovali hlavne priaznivci paleo životosprávy, ktorá je postavená na konzumácii živočíšnych a rastlinných tukov na úkor sacharidov. Dietológovia však varujú, že sa jedná o placebo efekt. A aj keby, no a čo? Keď sa budete dobre cítiť a mať pritom pozitívnu náladu, nie je to jedno? Tipov, ako schudnúť, je neúrekom. Stále však platí základná rovnica, že energetický výdaj organizmu musí byť väčší než príjem. Neexistuje totiž žiadna pilulka, ktorá vás tri mesiace pred letom zbaví nadváhy. Treba sa len proste začať trochu hýbať. No a keď si pritom osviežite kávou s maslom, len vám to prospeje. Maslo z kráv kŕmených trávou je síce nutrične najbohatšie, ale úplne postačí aj nejaké klasické maslo, pričom môžete pridať aj ghee, teda prepustené maslo, ktoré sa v poslednej dobe teší veľkej popularite. Za pokus to určite stojí. Na zdravie!