×
Your cart is empty.
Keď mlieko nerobí dobre…
5. augusta 2015 Wordbajan Wordpress

Keď mlieko nerobí dobre…

Posted in Blog

Keď mlieko nerobí dobre…

Intolerancia a alergia sú dve odlišné veci

V prvom rade treba povedať, že je veľký rozdiel medzi alergiou na mlieko a intoleranciou laktózy. Pri alergii ide o alergiu na bielkovinu kravského mlieka a je to problém imunitného systému. Ako pri každej alergii. Imunitný systém neprimerane reaguje na mlieko a produkty z neho. Sprevádzané to býva nielen tráviacimi ťažkosťami, ale aj kožnými a respiračnými prejavmi. Skutočne podobne ako napríklad pri peľovej alergii. Svrbenie, ekzém, slzenie, nádcha… Plus ako bonus hnačky. Po správnej diagnostike treba naozaj vysadiť mliečne výrobky. Aj keď, v prípade maličkých detí, je šanca, že alergia časom vymizne.

Ale poďme sa venovať laktózovej intolerancii. To je úplne iná káva. Ide o poruchu v tráviacom systéme, kedy nám chýba enzým laktáza a preto nevieme stráviť a štiepiť mliečny cukor – laktózu. Zložité? Ani nie. Alergia je, skrátka, väčší problém. Intolerancia má síce podobné príznaky, ale istotne sa neprejavuje kožnými alebo nádchovo-kašľovými príznakmi. Tiež zaregistrujete rôzne tráviace ťažkosti a nafukovanie po vypití mlieka alebo zjedení mliečnych výrobkov. Riešenie však býva oveľa jednoduchšie, diéta nemusí byť až taká striktná a takisto aj intolerancia laktózy môže byť len dočasná.

Na čo si treba dať pozor

Väčšinou takto postihnutí znesú malé množstvo mlieka a určite si ich trávenie poradí aj s tvrdými, tučnejšími syrmi. V menšom množstve si môžu dať aj maslo alebo jogurty. Je to však vysoko individuálne. Skúšajte, čo vydržíte. Každý, kto má takýto problém, musí testovať sám na sebe, čo mu nerobí problémy alebo z čoho si nemôže dať ani hlt. Všetko však treba robiť postupne a po malých dávkach.

Inak, laktóza sa vyskytuje aj v rôznych iných výrobkoch, na ktoré by ste to ani nepovedali. Ako napríklad párky, salámy, paštéty, zmrzlina alebo omáčky. Rovnako tiež v niektorých liekoch. Pomôže vám jedine pátranie. Laktóza sa, inak, nachádza v každej forme mlieka. Od materského cez kravské až po kozie či ovčie. Či si ho dáte studené alebo zohriate, na laktózu to vplyv nemá. Jedinou možnosťou je pridanie samotného enzýmu laktáza, ktorý ľuďom s intoleranciou chýba. Už počas procesu výroby sa mlieko takto upraví, aby sa obsah laktózy znížil a aby vás z mlieka zbytočne nezdúvalo.

Takéto polotučné bezlaktózové mlieko vyrába aj Melina. Nájdete ho v pollitrovom balení pod názvom Milkissima. S praktickým uzáverom, na raňajky aj na večeru… Uvidíte, že vám dobre padne.