×
Your cart is empty.
Mlieko dosiahlo titul na Vysokej Škole Hlienov podvodom!
24. mája 2016 Patrik Boďo

Mlieko dosiahlo titul na Vysokej Škole Hlienov podvodom!

Posted in Blog
mlieko

Mlieko dosiahlo titul na Vysokej Škole Hlienov podvodom!

Poďme rovno k veci a omáčky nechajme bokom. Kto vám povedal, že mlieko počas choroby zahlieňuje vaše dutiny, ho zvyčajne nemá rád, resp. sa do toho rozumie asi tak, ako Barack Obama do baletu. Alebo ste sa len možno o tomto mýtuse dočítali na internete či z iných zdrojov? Avšak aj tu je sa potrebné pozastaviť, pretože čo sme mali možnosť my surfovať v oceáne Google, utopili sme sa skôr v stránkach, ktoré zahlieňovanie mliekom zavrhujú, ako podporujú. Kto vám teda tento nezmysel povedal? Čítajte ďalej a dozviete sa, prečo by ste mu nemali veriť, ani keby sa jednalo o vášho súrodenca.

Mať rád mýtus ešte neznamená veriť v neho

Keďže mliekarne robia na podporu predaja svojich produktov organizované kampane za miliónové prostriedky, odmalička sme vedení k tomu, že mlieko je plné zdravia. Na druhej strane brehu stoja protestanti s transparentmi, prečo mlieko a mliečne výrobky by sme nikdy nemali vložiť do úst. Aj preto sme dnes kŕmení kvantom informácií, ktoré však nie sú ani zďaleka objektívne. Presne to je prípad informácie zahlieňovania mliekom, s ktorou sa stretávame v poslednej dobe pomerne často. Aj pri čítaní tohto článku môžete nadobudnúť pocit, že vás len chceme naviesť na pitie mlieka a jedenie ostatných výrobkov z neho, no nie je to tak. My vám len chceme preukázať podložené informácie z rúk odborníkov. Je už len na vás, čomu chcete či čomu budete veriť.

Radšej pesničku od Placebo, ako žiť v placebe!

I keď najčastejším argumentom odporcov mlieka je tvrdenie, že mlieko zahlieňuje, dodnes neexistuje žiadne lekárske štúdium, ktoré by toto tvrdenie podporovalo! Naopak existujú klinické štúdie, ktoré tento argument vyvracajú. Mlieko iba vytvára na sliznici tráviaceho traktu ochranný film, ktorý sa aj tak po krátkej dobe rozkladá. Po požití mlieka vzniká v ústach a hltane jemný povlak, tzv. ochranný film, ktorý môže byť subjektívne vnímaný ako hlien, pričom počas choroby je tento pocit ešte viac umocnený. Je síce pravda, že mliečne bielkoviny majú schopnosť priľnúť k sliznici úst a držať sa na nej o čosi dlhšie, no to je tak všetko! Hlien sa aj preto môže zdať hustejší, pričom v skutočnosti sa jeho vlastnosti vôbec nemenia.

Nalejme si pohár čistého mlieka

Pocit zahlienenia je teda závislý na viere, vôbec nie na konzumácii mliečnych výrobkov. Odporúčania vylúčiť mlieko zo stravy tým, ktorí trpia ochorením dýchacích ciest, nie je založené na vedeckých dôkazoch, pričom ak je diéta dlhodobá, práve to môže viesť k poškodeniu organizmu. Pri spomienkach na detstvo sa nám vybaví, ako nám babičky, keď sme boli prechladnutí, podávali teplé mlieko s medom, aby sa nám lepšie odkašliavalo. Znamená to teda, že mlieko organizmu nielenže počas choroby nijak neškodí, ale škodí tak jedine chorobe. Alebo nám vlastné babičky chceli uškodiť? Určite nie. Tak na zdravie!