×
Your cart is empty.
Najdôležitejšie jedlo dňa? Raňajky!
26. marca 2015 Wordbajan Wordpress

Najdôležitejšie jedlo dňa? Raňajky!

Posted in Blog

Najdôležitejšie jedlo dňa? Raňajky!

„Stačí iba káva…“

Niektorí začnú deň kávou s cigaretou a najbližšie sa najedia možno niekedy na obed alebo v horšom prípade vyrabujú chladničku dosýta až večer. Káva je ráno určite v poriadku, ale nemusíme pripomínať, že prázdnemu žalúdku až tak dobre nepadne a v žiadnom prípade nenahrádza jedlo.

Telo ráno po spánku funguje z rezervy. Celý metabolizmus je spomalený, hladina cukru v krvi klesla na minimum. Ak neraňajkujete, ťahá z rezervy ešte do najbližšieho dotankovania. Organizmus, ako vieme, nie je hlúpy a stačí ho takto vystrašiť a všetku ostatnú energiu si bude ukladať do zásob. Do tukových zásob! Predvída a očakáva, že mu to vyvedieme viackrát. Preto nespaľuje, ale ukladá. A ak sa dotlačíme až niekedy neskoro v noci, telo ani nemá šancu s takouto energiou urobiť niečo iné, než znova uložiť a premeniť na tuky. Skrátka a dobre, naozaj nie nadarmo nám múdre hlavy diktujú 5 jedál denne.

Ďalšou podstatnou vlastnosťou raňajok je, že nám pomôžu sa sústrediť. V prípade školákov by mali byť raňajky samozrejmosťou. Ich vynechanie sa prejaví stratou koncentrácie, pri škvŕkaní žalúdka sa jednoducho neviete sústrediť. Dlhodobé vynechávanie raňajok nás robí tučnými, zvyšuje sa nám cholesterol a je tu aj riziko srdcovo-cievnych ochorení.

Ideálne raňajky?

Ťažko zodpovedať takúto otázku. Každému z nás sadne niečo iné. A aj v pestrosť je podstatná. Určite nie je ideálne každé ráno jesť sladké pečivo s čokoládovou nátierkou alebo arašidovým maslom. Ale na druhej strane, ak niečo sladké, radšej ráno… Spáliť to behom dňa ešte stihnete.

Na ráno sú vhodné teplé aj studené jedlá. Teplé sú na prebudený žalúdok príjemnejšie a ľahšie stráviteľné. Nie je teda úplne márna ani ľahká polievka alebo vývar. No medzi teplé raňajky vieme zarátať aj ovsenú kašu alebo zohriate mlieko. Veľmi vhodné sú vajcia. Ideálne varené. Orestovaná zelenina alebo nejaké obilninové kaše. Mali by sme si však na raňajky dopriať dostatok sacharidov. Tu už teda myslíme na pečivo. Celozrnné. Natreté ozajstným živočíšnym maslom. A nevyhovárajte sa, že je tvrdé a nedá sa natierať! Aj ráno je dosť času na to, aby ste ho vyložili z chladničky o desať minút skôr. Vhodná je aj mäsitá šunka a syr. Nezabudnite ale tanier obložiť aj zeleninou!

Raňajky sú, skrátka, štartér, ktorý vás nakopne a podľa toho budete fungovať celý deň. Z vhodných mliečnych výrobkov od Meliny si na raňajky môžete natrieť maslo, priložiť niektorý z kvalitných plátkových syrov, prípadne ovsenú kašu alebo mliečny nápoj… Hlavné je, vyčleniť si na raňajky dostatok času a nenahádzať ich do seba ako do kontajnera. Ale to vlastne platí o každom jedle…