×
Your cart is empty.
Najzdravší tuk má názov Ghee
24. novembra 2015 Wordbajan Wordpress

Najzdravší tuk má názov Ghee

Posted in Blog

Najzdravší tuk má názov Ghee

Maslo je už po stáročia elixírom života… Že čo? To je snáď vtip!.. Napadlo určite každému, kto si prečítal prvú vetu tohto článku. Maslo s tak vysokým obsahom tuku predsa nikdy nebolo považované za jednu z najzdravších potravín. V podstate máte z veľkej časti pravdu, avšak… Počuli ste niekedy o mladšom „bratovi“ masla, ktoré sa volá ghee? (čítaj gí) A áno, taktiež ide o maslo, no konzistenciou sa trochu odlišuje od toho klasického. Čítajte ďalej a dozviete sa, prečo by ste mali ghee zaradiť do Vášho jedálnička.

Zoznámte sa s prepusteným maslom

Čo vlastne to ghee je? Ide o prečistené topené maslo, ktoré sa hojne využíva predovšetkým v indickej kuchyni. A i keď z tejto kuchyne poväčšine využívame rôzne korenie, mali by sme vyskúšať aj podceňovaný mliečny výrobok v podobe masla ghee. Toto maslo má oproti tradičnému omnoho výraznejšiu vôňu, ktorá je často popisovaná aj ako orechová. Tá vzniká na základe toho, že ghee je pripravované za vysokej teploty, kedy sa naplno prejavuje potenciál jeho arómy. Okrem chuťového zážitku ponúka tento druh masla aj mnoho benefitov pre ľudský organizmus. Ale čo konkrétne máme na mysli?

Opýtajte sa na ghee starých rodičov

Aj keď sa možno ghee z masla pripravuje, má úplne odlišné vlastnosti ako to obyčajné, ktoré máte práve teraz v chladničke. A i keď má ghee „rodný list“ v ďalekej Indii, už naše babičky poznali túto nenahraditeľnú dobrotu, ktorú nenazvali inak ako prepustené maslo. Na dedinách sa maslo prepúšťalo hlavne kvôli lepšej trvanlivosti. Pri prepustení sa totiž zbavuje zbytočnej vody, bielkovín a ďalšieho prebytku. Práve preto sa následne nemusí uchovávať v chladničke. Okrem toho maslo týmto jednoduchým procesom získava iné vlastnosti či chuť, pričom je vhodné aj pre ľudí, ktorí majú alergiu na laktózu či bielkoviny z kravského mlieka. Pravidelnou konzumáciou ghee sa tiež môžete tešiť na zaručený prísun omladzujúcich a regeneračných látok. Zároveň napomáha pri detoxikácii, pretože viaže jedy v tele, ktoré sú rozpustné v tuku a odvádza ich z tela preč.

Jednoduchý recept

Možno sa vám už stalo, že ste kúpili maslo s divnou pachuťou či arómou, alebo také, čo sa príliš drobilo. Na Slovensku je zohnať kvalitné ghee niekedy „sizyfovská práca“, no nezúfajte. Návod na spracovanie domáceho ghee z kvalitného masla nie je vôbec náročný. Na začiatku treba dať maslo do hrnca, kde ho na strednom ohni roztopíme a následne privedieme na miernom ohni do varu. Na dne nádoby, v ktorej sa maslo varí, sa usadzujú tuhé časti a uprostred vzniká vrstva zlatohnedého vyčisteného masla nazývaného ghee. Ten, kto ghee pripravuje, začne veľkou lyžicou zbierať penu z hladiny a následne opatrne zlieva ghee do nádoby a dáva pozor, aby sa pevné časti na dne nádoby nerozvírili. Ghee by malo byť ligotavo zlaté a priezračne čisté. Maslo má široké použitie pri príprave rôznych jedál, zjemňuje ich, dodáva charakteristickú chuť, je vhodné na varenie, pečenie, dusenie, do polievok, omáčok, nátierok či sladkých múčnikov.