×
Your cart is empty.
Nebojte sa cesnaku ako drakula, ale hrdo po ňom spievajte!
29. septembra 2016 Patrik Boďo

Nebojte sa cesnaku ako drakula, ale hrdo po ňom spievajte!

Posted in Blog

Nebojte sa cesnaku ako drakula, ale hrdo po ňom spievajte!

Všade velebený, uctievaný, ospevovaný. Áno, aj takýto je cesnak (dokonca aj ten medvedí). Aspoň keď sa bavíme o jeho zdravotných prínosoch. Po užití tejto blahodarnej zeleniny nám už však do spevu nie je. Dokonca sa bojíme čo i len pootvoriť ústa, tobôž nie ešte niečo povedať. Miesto toho do úst ostošesť pcháme Orbitky, Tic-tacky či iné mentolom nadupané pomôcky. Väčšinou však ani to nepomáha. Čo s tým?

Bájny kráľ korenia aj…

Pokrmy s cesnakom dostávajú úplne iný náboj, sú chutnejšie a najjednoduchšie povedané (napísané), majú grády! Okrem toho je cesnak taký zdravý, že… že až! Tieto „holé“ fakty sú civilizácii známe už nejaký ten piatok. Takí egyptskí otroci boli pri stavbe pyramíd pravidelne kŕmení množstvom cesnaku, cibuľou a reďkovkami, aby si čo najdlhšie udržali zdravie a výkonnosť. Rímski vojaci zas dostávali cesnak ako súčasť potravy na podporu „bojového nadšenia“. Stredovekí mnísi dokonca cesnakové strúčiky žuvali kvôli ochrane pred morom. A ani za prvej svetovej vojny nebol cesnak opomínaný. Vojakom totiž na rany prikladali síce smradľavé, no „ultra-dezinfekčné“, cesnakové obklady.

Mimochodom, cesnak bol starogréckym matematikom Pythagorom označený za „kráľa korenia“. Okrem matematickej Pytagorovej vety by sme si teda mali nadrilovať aj tú z gurmánskeho uhla pohľadu: „Obsah jedla pripraveného s cesnakovým strúčikom je rovný súčtu obsahov jedál pripravených z množstva prospešných látok.“

…postrach všetkých milencov

Je síce pekné a milé, že egyptským otrokom, rímskym pešiakom či vojakom svetovej vojny, tlačili kvôli výkonu do úst cesnak hlava nehlava, no nás to veľmi nezaujíma. V dnešnej „predbiehanej“ dobe, kedy nám (častokrát prehnane) záleží na atraktívnej postave, výstrednom outfite i dokonale nalakovaných nechtoch, si jednoducho nemôžeme dovoliť žiadnu chybičku krásy. Tobôž nie dych plný „sviežej“, cesnakovej arómy. Preto sa veľakrát pri výbere, čo si dnes dáme na obed, rozhodneme pre jedlo, v ktorých cesnak absentuje. A to aj napriek tomu, že sme kvôli chuti na cesnakovú dobrotu oslintali v práci celý stôl. Dosť bolo obmedzovania!

Babičkine mýty? Nie, zaručená sviežosť!

Jedením cesnaku sa uvoľňuje enzým Alyl metyl sulfid, ktorý je veľmi intenzívne cítiť vďaka svojej sírovej zlúčenine. Svoju arómu vie udržať až 24 hodín! Vedecké štúdie dokonca preukázali, že je prenášaný cez krv do pľúc, kde sa usadzuje a uvoľňuje. Po tom, čo si zuby vydrhnete zubnou kefkou, prepláchnete ústnou vodou, nastriekate sa deodorantom a parfumom, dajte šancu aj niečomu inému. Na cesnakový dych sa odporúča rozžuť kávové zrno, listy z mäty piepornej, horkú čokoládu či petržlenovú vňať. Zapiť by ste to mali čerstvým mliekom alebo vodou s citrónom.

Niekedy je menej viac, s cesnakom „často“

Cesnak predovšetkým podporuje imunitný systém a je bohatým zdrojom antioxidantov.  Srdce udržiava zdravé, dezinfikuje zápaly a tiež je statočným bojovníkom proti rakovine. Aj preto je u nás už od nepamäti zvykom tesne pred vianočnou večerou jesť oblátku potretú medom s cesnakom navrchu. To preto, aby bol človek celý rok pekný ako chlieb, dobrý a sladký ako med a zdravý ako cesnak. Do Vianoc je však ešte ďaleko, dovtedy si imunitu chráňte inými špecialitami z cesnaku. Nikdy to s ním však neprežeňte, pretože potom nebude cesnak cítiť len s vašich úst, ale z celého tela.