×
Your cart is empty.
Nemáte čas na svoju polovičku? Dajte si jahody, hodinky skončia v koši!
28. júla 2016 Patrik Boďo

Nemáte čas na svoju polovičku? Dajte si jahody, hodinky skončia v koši!

Posted in Blog
Jahody

Nemáte čas na svoju polovičku? Dajte si jahody, hodinky skončia v koši!

Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ďalej tiež vitamíny A, B a E. Z minerálnych látok vápnik, draslík, fosfor, horčík, železo a zinok. Nechýba množstvo vlákniny, málo cukru a sú tvorené až z 90% vodou. Z organických kyselín v nich nájdete kyselinu jablkovú, citrónovú, šťavelovú či chininovú. Určite vás napadlo, že ide o nejaké ovocie. Nebudeme vás teda dlho naťahovať, reč je o jahodách. Ale prečo sme na vás vybehli tak zhurta a už v úvode vám na nos hodili tie najhodnotnejšie látky tohto letného ovocia? Pretože síce podstatnú, no otrepanú formulku, ktorú si prečítate v každom článku (stačí zadať do Google jahody), chceme mať čim skôr z krku. My vás skôr zavedieme do divokejších záhrad s jahodami.

Aróma sa nedá napodobniť!

Žvásty, že jahody obsahujú dokonca viac vitamínu C ako pomaranče, že sa vďaka ďalším XY prospešným látkam radia medzi to najzdravšie ovocie vôbec, sú síce pravdivé, pekné a potešujúce, no pri jedení nás to až tak nezaujíma, že? Jahody sú v prvom rade neskutočne dobré! Či už máme doma v miske jahody priamo z lesa, ktoré sú samozrejme najlepšie, či z vlastnej záhrady, ktoré sú chutné, alebo tie gigantické z obchodu, ktoré sa len tvária ako jahody, je nám to v konečnom dôsledku aj tak jedno. Tie totiž rýchlosťou blesku končia v našich žalúdkoch. Môžeme odporovať, no je holým faktom, že jahody spomedzi ostatného ovocia dokážu opiť chuťové bunky do bezvedomia najrýchlejšie. Vedeli ste, že aróma jahôd patrí medzi najkomplikovanejšie vône? Laboratórne ju ešte nikto nenapodobnil, aj preto má jahodová zmrzlina, lízanka či náplň v čokoláde od jahodovej chuti tak strašne ďaleko.

Mladomanželom jahodovú polievku

So slušnosti zablúďme do hlbšej histórie jahôd a pozrime sa ich pôvodu na koreň. Ovocie je známe už od čias starovekého Ríma, aj keď archeologické nálezy ukazujú, že boli konzumované už v dobe neolitu. Pestovanie jahôd však spadá až do 14. storočia, kedy v krajine galského kohúta, vo Francúzsku, boli pestované prevažne mníchmi. Za vznik súčasných jahôd sa zapríčinil záhradník Ľudovíta XV., ktorý začal kríženie amerických druhov a vyšľachtil odrodu, ktorá sa pestuje dodnes. Vo Francúzsku a nielen tam, ich niektorí dodnes podávajú na svadobných hostinách mladomanželom. Táto tradícia sa nedeje len tak kvôli chuti či zo srandy, má to svoj odôvodniteľný význam! Aký?

Ovocie lásky, plod milovania, chuť…

Zaujímavosťou je, že každé ovocie má prirodzene svoje semienka vo vnútri plodu, no jahody ich majú vystrčené na povrchu. Každý jeden zvon má žltých semienok v priemere 200. A áno, uhádli ste. Toto nemá nič spoločné so spomenutou tradíciou v predchádzajúcom odseku. Tak poďme k veci! Aj keď síce jahody milujú najmä deti, nasledujúce riadky sú určené len dospelákom. Takže decká, večerníček skončil, dobrú noc! To, keď niekedy chcete čím skôr uložiť deti do postele, otvoriť si šampanské, dať si k tomu jahody so šľahačkou či čokoládou, neplní len romantickú funkciu. Jahody totiž obsahujú veľké množstvo zinku a antioxidantov, ktoré veľmi efektne zvyšujú sexuálnu výkonnosť. Okrem toho podporujú funkciu sexuálnych orgánov, krvi, tvorbu hormónov a spermií. V neposlednom rade sa podieľajú na tvorbe testosterónu, pričom majú zázračné afrodiziakálne účinky. Aj preto sa z pokojného popíjania sektu s jahodami môže vykľuť… Ale o tom už radšej pod perinou. 😉