×
Your cart is empty.
Nenoste dyňu na krku, ale v žalúdku! Váš Hokaido
20. októbra 2016 Patrik Boďo

Nenoste dyňu na krku, ale v žalúdku! Váš Hokaido

Posted in Blog
Prečo by malo Hokaido strašiť iba v žalúdku?

Nenoste dyňu na krku, ale v žalúdku! Váš Hokaido

Listy stromov na konci babieho leta už zas niekto natrel prekrásnymi farbami, posledné zaspaté vtáčiky odleteli na dovolenku, 2016 rokov starý dedko Mrázik sa už začína pofiderne usmievať, v prírode všetko dozrelo a už sa nám aj podarilo úspešne zazimovať záhradu. Všetkých samozrejme pri týchto „teplých“ (už aj tie sa však ochladzujú) slovách napadlo jediné. Jeseň. Správne! Aby ste dlho „nefrajerovali“, skúste uhádnuť aj druhú hádanku…

Hádaj na trikrát, kto má oranžovú rád

Je to malé, nepravidelne guľaté, oranžové, chutné, plné vitamínov, ľahko sa to pestuje, dlho to vydrží. A nie, nemyslite si, že nám stačí odpoveď tekvica! Slovo tekvica je veľmi široký pojem. Prstami si zošikmite oči, uvarte si ryžu, zahrajte sa na múdreho Japončíka a hneď vás napadne správna odpoveď. Vyskočí z vás „Hokkaidó!!!“

Príliš dobré len na dekoráciu!

Všetci dobre vieme, že jeseň so sebou prináša bohatú úrodu v podobe farebnej zeleniny. Na trhu, v potravinách či záhradke sa môžeme stretnúť s veľkým množstvom tekvíc. Druhy ako maslová tekvica, tekvica obyčajná, špagetová, olejová alebo muškátová, sú nám už známe. Naučili sme sa z nich robiť rýchle, lacné, delikátne pokrmy. Vieme si nimi pekne ozdobiť interiér či exteriér domácnosti. Je jej u nás toľko, že sa dokonca opičíme po Američanoch a sviatok všetkých svätých tekvicami premieňame na halloween. Síce sem tam v obchodoch privoniame k tekvici Hokaido, ešte stále je tento Japončík natoľko neznámi, že väčšina Jánošíkov ho ukladá naspäť do regálov. Nabudúce ale Hokaido šupnite do košíka!

Prečo by malo Hokaido strašiť iba v žalúdku?

I keď sa môže zdať, že ide o prazvláštnu či tropickú zeleninu, tekvicu Hokaido možno s veľkým úspechom pestovať aj pod Tatrami. A to aj napriek tomu, že jej pravým domovom je Nová Anglicko a tiež sopečná pôda japonského ostrova Hokkaidó, podľa ktorého je aj pomenovaná. U nás sa samozrejme používa poslovenčený, nepresný názov s jedným “k”.

Zelenina je bohatá na vitamíny A, B, C a minerálne látky ako vápnik, horčík, fosfor, draslík a betakarotén. Pomáha pri ochoreniach pankreasu, sleziny, žalúdočných problémoch, ale aj pri poruchách obličiek a srdcových ťažkostiach. Konzumácia tekvice je vhodná aj pre diabetikov, opražená semienka zas napomáhajú pánom pri problémoch s prostatou. Na tieto liečivé účinky prišli práve Japonci. Prečo im aj neveriť, keď práve oni svojou šikovnosťou dlhodobo pohlcujú trh? Dôkaz TU! I keď si tento rok už vlastné Hokaido nevypestujete, skočte si preň do obchodu.