×
Your cart is empty.
Nielen rozvrh hodín, ale aj rozvrh stravy je dôležitý!
8. septembra 2016 Patrik Boďo

Nielen rozvrh hodín, ale aj rozvrh stravy je dôležitý!

Posted in Blog
Nielen rozvrh hodín, ale aj rozvrh stravy je dôležitý!

Nielen rozvrh hodín, ale aj rozvrh stravy je dôležitý!

Cŕŕŕn… cŕŕŕn… a bum! Prečo, preboha, zvoní budík? Do toho sa roztvorili dvere, akoby v nich bola bomba. V nich cez zalepené oči sledujeme nejakú pani, ktorá siluetou pripomína mamu. Začíname sa sústrediť a áno, je to ona. No a z jej úst zachytávame azda tú najohavnejšiu rýmovačku pod slnkom: „Škola volá“. Prečo sa pri tom usmieva, keď nám je pomaly do plaču, nevedno.

Faktom ostáva, že sa prázdniny skončili a či už školáci chcú, alebo nechcú, do školy ísť musia. Aj preto sa rodičom môže zdať (určite sa im zdá), že posledný týždeň ich ratolesti vstávali z postele vždy tou ľavou, resp. nesprávnou nohou. Čo im dokáže počas náročného školského dňa dostatočne dobiť baterky a zároveň aspoň trochu zlepšiť náladu?

Jedine tá správna strava

Počas štúdia našich detí na základnej škole máme nad tým, čím napĺňajú žalúdky, dostatočný prehľad. Na strednej je to už o čosi horšie. No a keď sú na výške, nemáme o „blahobyte“ ich chuťových buniek šajnu. Aj preto by sme mali v deťoch už od útleho veku formovať návyk na zdravé, no hlavne pravidelné stravovanie. Jedine tak je väčšia pravdepodobnosť, že aj keď budú kdekoľvek, dokážu sa o svoj žalúdok a organizmus dobre postarať úplne sami.

Menej je viac? Nie, viac je menej!

Tak ako je dôležité zvoliť správnu skladbu jedálnička, je dôležité jesť hlavne pravidelne. Optimálny počet je 5-6 menších porcií za deň. Táto fráza je omieľaná takmer na každej stránke o zdravom stravovaní a nielen tam. No asi to bude mať aj niečo do seba, že? Týmto spôsobom sa totiž rozloží príjem energie a telo si ju potom nemá potrebu ukladať na horšie časy. Pokiaľ jeme len 2x denne, telo energiu šetrí pre chvíle, keď ju bude potrebovať. A keď si myslíme, že pri takejto pravidelnosti jedenia bude naša postava dokonca vyzerať atraktívne, sme vedľa, jak tá jedľa. Telo je naopak na tej najlepšej ceste obaliť svoje telo tukom.

Najskôr zahasiť smäd, tak nasýtiť hlad

Strava dieťaťa sa podobá tomu, čo konzumuje rodina, preto je aj táto časť výchovy nesmierne dôležitá. Dieťa prijíma rodinné zvyky za svoje a vytvára si tak vzťah k potravinám. Je už dobre známe, že v priebehu celého detstva a dospievania je dôležitý dostatočný príjem vápnika, teda mlieka a mliečnych výrobkov. Vápnik sa totiž do kostí ukladá práve v tomto období, v dospelom veku dochádza k jeho úbytku.

Nedostatky vo výžive sa môžu prejaviť pri stravovaní dieťaťa vtedy, keď dávajú prednosť lákavým fast-foodom. Tie majú veľa tuku a energie, no neposkytujú potrebné živiny. Okrem toho netreba zabúdať ani na pitný režim. Nedostatok tekutín vedie k problémom v škole v dôsledku vyššej únavy, nesústredení či bolestiam hlavy.

Kedy a čo na tanier či do aktovky?

Všetci rodičia by teda mali neustále pamätať na to, že pestrá strava, okrem sacharidov, bielkovín a tukov, by mala obsahovať aj vitamíny, minerálne látky, stopové prvky a vlákninu. Najbližší pondelok bude mať na našom blogu premiéru 5-dielny seriál o tom, ktoré jedlá by mali školáci vkladať do úst na raňajky, desiatu, obed, olovrant a večeru. V utorky vás na Facebooku budeme zoznamovať s mliečnymi výrobkami pre deti od Meliny, v stredy si z nich budeme robiť raňajky. Aj vy teda máte šancu dožičiť svojim deťom plnohodnotné stravovanie počas celého roka.