×
Your cart is empty.
Oslávte Valentína štýlovo a hlavne chutne!
13. februára 2016 Wordbajan Wordpress

Oslávte Valentína štýlovo a hlavne chutne!

Posted in Blog

Oslávte Valentína štýlovo a hlavne chutne!

Obdobie medzi vianočnými sviatkami, Silvestrom, príchodom troch kráľov a Veľkou nocou je pomerne krátke. Aspoň čo sa týka časového úseku medzi týmito najväčšími sviatkami počas roka. V našich hlavách a pocitoch to už však tak ružovo nevyzerá. Úsek sa nám zdá neskutočne dlhý, pričom počas týchto dní neoplývame najlepšou náladou. Niet sa ani čomu čudovať! Školáci opäť zasadli za ťahákové lavice, priatelia sa rozpŕchli za hranice nazbierať nejaké dukáty a domácu telku sme znova začali využívať iba na prepínanie kanálov. Časy, kedy hodinky tikali akosi prirýchlo, pretože sme sa neustále niečomu venovali, sú fuč. Aspoň z časti sú v tomto období zvýhodnení všetci zamilovaní, ktorí v kalendári túžobne očakávajú číslo 14! Práve tento deň si totiž zaľúbení užívajú plnými dúškami, respektíve by to tak aspoň malo vyzerať.

Sláviť ho, alebo zavrhnúť?

Srdiečkový sviatok sa oslavuje každý rok v deň, kedy má meniny Valentín. Hoci mnoho Slovákov považuje sviatok Valentína za americkú legendu či žvást, ide v tomto prípade o omyl. Svätý Valentín je totiž naozaj historicky doložená postava, čim je tento sviatok rovnako významný ako iné dôležité momenty z dejín ľudstva. Keďže v polovici tohto mesiaca je ešte mrazivo, ponúka sa otázka, prečo práve 14. február, hoci by sme tento deň skôr spájali až s príchodom jari. Ide len o skutočnosť, že popularizáciu Valentínskeho dňa obstarávajú hlavne obchodníci s darčekovým tovarom, ktorí chcú preklenúť mŕtve obdobie medzi Vianocami a Veľkou nocou? Určite nie!

Patrón zamilovaných skutočne existoval!

Legenda hovorí o kresťanskom kňazovi, neskôr biskupovi, Valentínovi zo starodávneho Ríma. Cisár Claudius II zakázal svojim vojakom sobáše. Dôvodom tohto kroku boli obavy, že vojaci budú chcieť zostať so svojimi rodinami a odmietnu ísť do vojny. Kňaz Valentín aj napriek zákazu vojakov tajne oddával. Akonáhle sa tajné sobáše prevalili, bol kňaz Valentín zajatý a následne 14. februára roku 269 umučený k smrti. Počas pobytu vo väzení stihol Valentín napísať list dcére dozorcu, do ktorej sa zamiloval. Aj preto je jedným zo symbolov sviatku svätého Valentína posielanie zamilovaných listov.

Ochutnajte z čarovného Valentínske menu

V dnešnej dobe si poniektorí musia googliť, čo to je ručne napísaný papierový list. Na listové vyznávanie lásky nám ostávajú už len spomienky zo základnej školy. No a i keď sa láska dá vyjadriť jednoduchým bozkom, na Valentína to nestačí. Svojej polovičke by bolo vhodné darovať nejakú zamilovanú maličkosť v podobe sladkosti či kvetiny. Kroky párikov smerujú do kina či divadla, niektoré kroky na spoločnej prechádzke nezastavia, iní nedajú dopustiť na chutnú špecialitu v romanticky navnadenej reštaurácii. Stereotypným vzťahom zasa postačí zrnitý obraz v domácej kraksni. Sledujúc búrlivé víno, pričom to ich skladujú v poličke na “lepšie” časy, zapíjajú prepečenú pizzu coca-colou. Skúste to tento rok zmeniť a prekvapte svoju lásku zamilovanou dobrotou, ktorá vás ešte viac zblíži. Ráno vám odporúčame nakopnúť organizmus cmarovými lievancami zo špaldovej múky s banánmi. Sviatočný obed by ste mohli začať netradičnou zelerovo-jablkovou polievkou. Ako hlavný pokrm si pre vás Melina prichystala zaujímavé hubové rizoto s tvarohom, ktoré musíte aspoň raz za život vyskúšať. Ako dezert odporúčame jahodovú penu, ktorá sa chuťou i farbou dokonale hodí na tento deň, pričom na zahodenie nie je ani tvarohové tiramisu. Aj s týmito romantickými maškrtami máte možnosť prežiť ten najzamilovanejší Valentínsky deň. Prajeme dobrú srdcervúcu chuť!