×
Your cart is empty.
Poznáte tuky? Ani zďaleka!
27. januára 2016 Wordbajan Wordpress

Poznáte tuky? Ani zďaleka!

Posted in Blog

Poznáte tuky? Ani zďaleka!

V jedálničku každého jedinca tejto planéty by nemali chýbať nielen vitamíny, minerály či iné výživné látky, ale svoju úlohu by mali spĺňať aj kontroverzné tuky. Pre organizmus predstavujú najbohatší zdroj energie, podieľajú sa na udržanie telesnej teploty a sú potrebné pre vstrebávanie všetkých vitamínov. Chuť tuku je však tak príťažlivá, že veľmi často si ho doprajeme v nadbytočných množstvách a predovšetkým v nesprávnom zložení. Málokto si tiež uvedomuje, že najviac tukov počas dňa skonzumujeme bez toho, aby sme si to vôbec uvedomili. Ide o tzv. skryté tuky, ktoré sú obsiahnuté v množstve potravinách, no nie sú viditeľné. Čítajte ďalej a aj v tomto sa vám rozjasní.

Ne/obmedziť živočíšny tuk?

Nedávny článok o bravčovej masti a o tom, prečo by sme nemali zabúdať na živočíšny tuk našich predkov, dokázal rozprúdiť množstvo maškrtných sliniek fanúšikov tohto tradičného pokrmu. Okrem toho však jedna „Melináčka“ poukázala na fakt, že „pri množstve tuku, aké dnes priemerný Slovák do seba dostáva, by si mal radšej chlieb s masťou odpustiť. Konzumujeme kopec skrytých tukov vo výrobkoch ako mäso a pod.“… My samozrejme s týmto štandardom dnešnej doby ani nemôžeme nesúhlasiť, pretože aj keď si tuky strážime (alebo si len myslíme, že to tak je), až 65% ich prijímame tak, že o tom ani nevieme!

Nehrajte sa s tukom na schovávačku!

Možno si teraz poviete, veď OK… Prestanem jesť produkty s tukom, ktoré vidím a o ktorých viem, že sa jedná o kalorickú bombu, no a tým to všetko „hasne“. Blud! To totiž nie je ani zďaleka tá správna cesta. Najväčším problémom nie je ani tak živočíšny tuk, klasické maslo, margarín alebo krajec chleba s bravčovou masťou, ale tuky ukryté v mnohých iných výrobkoch. Tie sú okrem zdroja veľkého množstva cholesterolu aj hlavným dôvodom zvýšenia nadváhy alebo obezity. Skryté tuky sú umiestnené v najrôznejších zákuskoch, pudingoch, mliečnych výrobkoch, čokoláde, zmrzlinách, omáčkach, orechoch, slanom pečive či dokonca aj v cereálnych tyčinkách. Najviac tuku však skonzumujeme prostredníctvom mäsa a masových výrobkov.

Existuje iba jedno riešenie

Ale ako sa vyhnúť voňavým rožkom s treskou, sušienkam s čerstvým mliekom, croissantom s čokoládovou plnkou či chrumkavej syrovej pizzi? Nijak! V dnešnom konzumnom svete s toľkými možnosťami a tak ľahkým prístupom k jedlu rôzneho druhu to nie je vôbec jednoduché. A to aj napriek diétam, ktorých teórie vďaka internetu už vieme naspamäť. Iba človek so železnou vôľou tak dokáže odolať lákadlu s tým najškaredším menom „Tuk“. Aj preto tým najobávanejším strašiakom tukových vankúšov už od nepamäti ľudstva ostáva jednoznačne pohyb. Bez fyzickej aktivity sa „pár“ kilečkám naviac len ťažko vyhneme. Jedzte koľko chcete, no športujte koľko vládzete!