×
Your cart is empty.
Pre pevné kosti aj nervy
15. marca 2015 Wordbajan Wordpress

Pre pevné kosti aj nervy

Posted in Blog

Pre pevné kosti aj nervy

Nielen na kosti

Vápnik je základom zubov aj kostí, to vieme všetci. Bez pochýb je jeden z najdôležitejších minerálov v tele. Je nenahraditeľný pre funkciu buniek, svalov, pre zrážanie krvi alebo prenos nervov. Dokonca znižuje hladinu cholesterolu a chráni aj pred srdcovo-cievnymi chorobami. Má oveľa viac roboty v našom tele, než si vie bežný človek predstaviť. Pomáha pokožke, upokojuje nervy, takže chráni pred nespavosťou aj nervozitou, ale aj pred stratou pamäti, depresiami alebo klasickou podráždenosťou. Takže keď ste nervózni, dajte si vápnik…

Nepochybne je však jeho najdôležitejšou funkciu ochrana našich kostí. Preto v súvislosti s ním najčastejšie počúvame slovo osteoporóza. Vápnik pomáha predchádzať úbytku kostnej hmoty, tzv. rednutiu kostí, chráni všeobecne pred zmenami kostí aj pred zlomeninami.

Ak ho nemáme

Takým najmenším prejavom nedostatku vápnika je lámanie nechtov. Objaví sa tiež bolesť kĺbov, ekzémy, búšenie srdca, nespavosť, necitlivosť končatín alebo kazenie zubov. Môže sa vám to prihodiť, ak máte sedavé zamestnanie, jete prevažne mäso a žiadne mliečne výrobky, či zeleninu.

Nielen vápnik

Podstatný je však nielen vápnik ako taký, ale aj to, aby v našom organizme splnil svoju funkciu. K tomu poslúži vitamín D. Pomáha pri ukladaní vápnika do kostnej hmoty. Vápnik ocení kyslé prostredie, takže mu na jeho púti pomôžu aj ovocné šťavy. Pre jeho správne fungovanie je dôležitý prísun aj ostatných minerálnych látok a stopových prvkov. Spomínané D-čko alebo kyselina listová. Vďaka nim sa lepšie absorbuje. Telo využije len to, čo prejde črevnou stenou a to býva z celkového prijatého vápnika len 5 až 50%.

Vyberme správne zdroje

Vápnik obsahujú mnohé potraviny. Líšia sa však nielen jeho obsahom, ale aj využiteľnosťou. A na to častokrát zabúdame. Odborníci na metabolizmus sa zhodujú, že najlepšie a najľahšie využívame vápnik z mlieka a mliečnych výrobkov. Výbornými zdrojmi teda sú acidofilné mlieka, jogurty, kyslé výrobky ako cmar, ale aj tvrdé syry. Bohatý na vápnik je aj mak, ryby, orechy, ovocie, zelenina, chlieb aj pečivo. V našej výžive však až zo 70% pokrývame potrebu vápnika práve mliekom a výrobkami z neho. Pričom najprospešnejšie sú kvasené mliečne výrobky. Doplniť vápnik výrobkami od Meliny nebude vôbec náročné. Ponúka ochutený aj neochutený cmar, kefír, čerstvé tvarohy aj prírodné syry. Treba len vedieť správne v obchode vyberať.

Tak na tie naše kosti, zuby aj nervy myslime častejšie a doprajme im to, čo potrebujú. Uvidíte, že budú fungovať tip-top.