×
Your cart is empty.
Prečo si dať pri náhlení sa do hrobu punč?
1. decembra 2016 Patrik Boďo

Prečo si dať pri náhlení sa do hrobu punč?

Posted in Blog
Pri punči sa medze nekladú!

Prečo si dať pri náhlení sa do hrobu punč?

Áno, už sa to blíži! Alebo už je to tu? Nemáme na mysli Santa Clausa, ale vianočný „šialenizmus“. Ten je v tomto období badať tak na šmykľavých (džuratých) cestách, ako aj v obchodných centrách, kde to počas adventu vyzerá, akoby bol neustále „Black Friday“. Už to tak býva, že zo sviatkov sme viac vystresovaní, ako uvoľnení a šťastní. Chvalabohu, že pomaly v každom meste sa môžeme ísť počas zimy poprechádzať po vianočných trhoch, kde si aspoň vieme dožičiť voňavý, sladký, no hlavne ukľudňujíci punč.

Štipka alkoholu prospieva

V dnešnej, vysokorýchlostnej dobe, kedy je toho času počas sviatkov o riadny kus menej ako obvykle, si často jednoducho nevieme Vianoce užívať v pokoji. Hlavná vec, že z každej strany na nás svieti prianie „prežite pokojné vianočné sviatky v kruhu najbližších“. Konzumný zhon vedia ako tak pribrzdiť a ustrážiť vianočné trhy, kde to už viac „dýchať“ sviatočnou, priateľskou a veselou atmosférou ani nemôže. Najideálnejšie je, keď sú stánky porozmiestňované na námestí tak, že sa ich po ceste z práce domov vyhnúť nevieme. Samozrejme ak do roboty nechodíme autom. Vtedy sa častokrát stáva, že i keď sa náhlime ako blázni, aby sme si doma čím skôr zrolovali celý Facebook, pekné farby, výzdoba, vianočné pesničky a hlavne vôňa horúceho punču, nás aj tak premôžu.

Kokosy na sneh jednoducho patria!

…a nielen vo filme o jamajských bobistoch. Dosť bolo písmen o premárnenej šanci užívania si života, povedzme si konečne niečo aj o punči. Začnime najskôr jeho pôvodom. Výraz punč pochádza z anglického „punch“ a označuje pomerne širokú škálu nápojov ako alkoholických, tak i nealkoholických. Spoločné majú to, že obsahujú hlavne ovocie či ovocné džúsy. Pôvodom indický nápoj si na začiatku 17. storočia obľúbili Angličania, ktorí si ho nedokázali odoprieť a rýchlo sa tak mohol rozšíriť do krajín celej Európy. Pôvodne sa nápoj vyrábal z alkoholu, cukru, citrónu, vody alebo čaju a korenia. K výrobe sa užívalo víno či brandy, ale okolo roku 1655 sa začal používať tzv. „jamajský rum“ a moderné poňatie punču bolo na svete.

Receptov je ako húb po daždi

Snáď každá krajina má ten svoj špecifický, takže punč, ktorý si dáte napríklad v Rakúsku, má viac alkoholu a teda nemusí byť rovnaký ako ten, na ktorý sme zvyknutí pod Tatrami. K rôznym receptom sa dnes nie je žiaden problém dostať, či už to pomocou internetu alebo časopisov. Každý si tak môže vybrať či uvariť taký, ktorý najviac ulahodí práve jeho chuťovým bunkám. Ak sa teda nechystáte, nemáte možnosť, alebo sa vám proste nechce nasať vianočnú atmosféru na niektorom z trhov, môžete si lahodný punč vykúzliť v pohodlí domova.

Pri punči sa medze nekladú!

Čo by to bol „múdry“ článok o punči, kebyže sa v ňom nenachádza recept? Jeden z tých originálnejších vie aj Melina, tak nechajte sa inšpirovať. Budete potrebovať čierny čaj, 100% pomarančový džús, červené suché víno, ovocie, škoricu, klinčeky, kryštálový cukor a samozrejme trochu rumu.

Úplne na začiatku zalejte liter čierneho čaju a nechajte lúhovať. Medzičasom mandarínky, pomaranč a jablko nakrájajte na malé kúsky, ktoré spolu s litrom džúsu dajte variť. Postupne vlejte červené víno, taktiež 1 liter, a do nápoja hoďte škoricové drievko (2-3) aj klinčeky (2-3). Keď je tekutina teplá, vlejte do nej vylúhovaný čaj s práškovým cukrom podľa chuti. Punč nech dlho nevrie, inak alkohol veľmi rýchlo vyprchá. Podľa chuti nakoniec do pohárikov vlejte štamperlík rumu. Nezabudnite ani na deti a vyrobte im variantu bez alkoholu. Tak teda, až teraz, v spoločnosti chutného punču, môžu konečne prísť tie pravé, pokojné Vianoce. Na zdravie!