×
Your cart is empty.
Prečo si púpavu nenechať odfúknuť?
27. apríla 2016 Patrik Boďo

Prečo si púpavu nenechať odfúknuť?

Posted in Blog

Prečo si púpavu nenechať odfúknuť?

Po zimnom období a príchode slnečných lúčov sme sa konečne mohli vytešovať z prvých teplých dní tohto roku. Síce to dlho netrvalo a prvotná eufória bola čoskoro vystriedaná rapídnou zmenou počasia s premenlivými dažďami, malo to svoje opodstatnenie. Aj kvôli tomu sme vonku mohli privítať jar, pretože všetko zrazu zazelenalo či rozkvitlo. A ako to už býva nielen v našich končinách zvykom, aj zažltlo. Už po stáročia nám totiž prvé slnečné paprsky dokonale zhmotňuje púpava. Čítajte ďalej a už ju viac nebudete popri svojich príbytkoch ignorovať.

Naplnené detstvo so špinavými rukami, no korunkou na hlave!

Púpava je jedna z najznámejších a najrozšírenejších druhov rastlín na svete, pričom rastie takmer všade a pozná ju každé malé dieťa, ktoré si jar bez špinavých rúk od púpavového mlieka už ani len nevie predstaviť. Ktorá iná rastlina tiež dokázala zažltieť nos alebo betón? Po zimných dňoch sa snáď aj ortodoxný záhradkár, ktorý inač púpavu neznáša, aspoň na sekundu rozplynie nad sviežimi žltými kvetmi, ktoré akoby charakterizovali návrat slnka a s ním teda celého kolobehu prirodzenej úrody či kvitnutia. A i keď púpava znamená napríklad pre mladé dievčatá pletenie živých venčekov, druhí zase zúria, pretože im kvety len zbytočne špinia trávnik, záhony so zeleninou či iné vonkajšie priestory, ktoré by využili úplne na niečo iné. Ani len však netušia, čoho sa chcú zbaviť!

Účinnejšia než chemoterapia!

Púpava lekárska rastie divoko po celej Európe a Ázii. Do zámoria, čiže do Ameriky, sa po prvý raz dostala až s Vikingami okolo roku 100 n. l. Starým Grékom však už dávno predtým bývala známa ako univerzálny liek na viaceré nepríjemné choroby. Na základe neskôr objavených poznatkov, presnejšie v 17. storočí, sa sláva liečivých púpav začala šíriť po celom svete rovnako tak rýchlo, ako jej húževnaté rastlinky po lúkach, poliach či záhradách. V antike sa mlieko z púpav odporúčalo na liečbu očných zápalov, pričom šťava z čerstvých rastlín sa používala proti únave a celkovej slabosti. Extrakt sa používa na liečbu ekzémov, pri chorobách pečene, sleziny či pálenie záhy. Mladé listy sú bohaté na vitamíny A, B, C, D, betakarotén a minerálne látky ako mangán, vápnik i draslík. Púpava obsahuje tiež látku, ktorá sa nazýva cryptoxanthin, ktorá v tele zabraňuje tvorbe rakovinových buniek.

Najvýživnejšie jedlo vám rastie priamo pred očami

Najlepšie na púpave je to, že využiteľné sú všetky jej časti ako list, kvet i koreň. Na kvety každú chvíľu zlietavajú včely, ktoré z nich zbierajú nektár a výsledkom je púpavový med. Okrem toho si z púpav vieme vyrobiť aj jedinečný sirup. Najbežnejšie sa v kuchyni používa v šalátoch, kedy používame zdravé listy i kvety. Netreba zabúdať na púpavový čaj, víno, odvar, polievku či iné pochutiny, na ktoré radi spomínajú hlavne naše babičky. Práve teraz je obdobie, kedy je ich všade plno, sú v najlepšej fáze a ich liečivá sila je najefektívnejšia. Ak chcete využiť účinky púpavy, vyrazte na lúku skôr, než vám ich odfúkne vietor. A to doslova a do písmena!