×
Your cart is empty.
Prehadzujete sa v posteli a pozeráte na plafón? Možno sa zle stravujete
8. septembra 2015 Wordbajan Wordpress

Prehadzujete sa v posteli a pozeráte na plafón? Možno sa zle stravujete

Posted in Blog

Prehadzujete sa v posteli a pozeráte na plafón? Možno sa zle stravujete

Za všetkým sa skrýva aminokyselina tryptofán. Ak jej je v tele málo, nespíte. Tá vás dokáže dostať do pohodového stavu nielen cez deň, ale aj v noci. Sami si ho však v sebe nevytvoríme, takže ho musíme dodávať stravou. Tryptofán sa potom, pri normálnom zložení stravy, premieňa na sérotonín – hormón šťastia a melatonín – hormón spánku.

Na noc nepite

Vynechávanie jedál a vyládovanie chladničky až neskoro večer k dobrému spánku neprispejú. Takisto je to aj s veľkým množstvom tekutín, vrátane alkoholu. Aj keď sa vám zdá, že po drinkoch rýchlejšie zaspíte, kvalita spánku je však v tomto prípade značne nižšia. Alkohol tiež obsahuje veľa cukru, ktorý zaťaží trávenie a pripraví organizmu veľa práce namiesto odpočinku. A ak sa chcete vyhnúť prebúdzaniu pre potrebu utekať na wécko, nejakú tú hodinu – dve pred zaspaním sa zbytočne nenalievajte.

Zaberajú mandle, čerešne aj bylinky

Skôr než si nakúpite „prášky“ na spanie, vyskúšajte upraviť jedálniček a dodať organizmu aj potrebné minerálne látky. Také mandle, napríklad, obsahujú dostatok tryptofánu aj horčíka, ktorý zase uvoľňuje svaly. Alebo pistácie. Aj tie majú v sebe bielkoviny, vitamín B aj magnézium. Z ovocia, pochádzajúce z našich končín, sú výborné čerešne alebo aj šťava z nich. Tá zlepší kvalitu spánku aj ho predĺži. Čerešne sú navyše skvelým prirodzeným zdrojom melatonínu a skutočne ho v sebe majú dostatok. Funguje však aj med. Dajte si za lyžičku, tá by mohla pomôcť k pokojnému spánku. Tryptofán s horčíkom a draslíkom vám dodajú aj banány.

Určite existuje aj mnoho čajov, ktoré sú na bezchybnú noc v perinách ako stvorené. Ide teda o bylinkové čaje, napríklad je vhodný harmančekový. Pomôže vám upokojiť sa aj zostať v dobrej nálade. Nervozity vás zbaví lipa, pokojným vás môže spraviť aj medovka. Len teda, ako sme už spomínali, nevypite ich z pol litrového hrnčeka tesne pred spaním, lebo mechúr vám neprerušovaný spánok určite nedopraje.

Mlieko je na spánok “topka” už roky

Osvedčeným pomocníkom už celé generácie je však mlieko. Pokojne aj s medom. To skutočne zaberá a vedeli to už naše staré mamy. Podobne pôsobia aj biele jogurty alebo neochutené mliečne nápoje, ako kefír. Pokiaľ ide o večeru, v prípade porúch spánku môžete vyskúšať cereálie s mliekom. Alebo ovsené vločky. Viem, že to znie skôr ako raňajkové menu, ale cereálie vám tiež môžu pomôcť zaspať. Všetko to zase súvisí s tryptofánom, horčíkom a hormónmi, ktoré sú v tejto kombinácii účinné.

Takže ako? Nezachcelo sa vám hneď do postele? Vyčkajte však na vhodný večerný čas, vypnite telku aj ostatnú elektroniku, dajte si niečo dobré pod zub a neriešte žiadne problémy sveta. Upokojte sa a až vtedy si choďte ľahnúť. Tak máte kvalitný spánok zaručený!