×
Your cart is empty.
Rozdiely kyslomliečnych produktov 1. časť Kefír vs. cmar vs. acidofilné mlieko
29. augusta 2016 Patrik Boďo

Rozdiely kyslomliečnych produktov 1. časť Kefír vs. cmar vs. acidofilné mlieko

Posted in Blog
Najkyslejšie z najkyslejších

Rozdiely kyslomliečnych nápojov 1. časť

Kefír vs. cmar vs. acidofilné mlieko

Kefír, cmar, acidofilné mlieko, zakýsané mlieko, zakvasené mlieko, jogurty… Všetky tieto slová sa dajú zhrnúť do jedného, resp. dvoch. „Kyslomliečne výrobky“. Avšak pozor, slová sú slová, do jedného vreca sa tieto produkty hádzať nedajú. Aj keď všetky sú kyslé, každý jeden sa od seba diametrálne odlišuje.

Nie je kyslosť ako kyslosť!

Už to poznáme. Raz máme v chladničke okrem klasického, sladkého mlieka, nejaký cmar, inokedy kefír, občas acidofilné mlieko. Často sa stáva, že konkrétny mliečny výrobok zablúdi do nákupného košíka vtedy, keď je v zľave alebo naň máme jednoducho chuť. Väčšinou nám je jedno, s akým kyslým mliekom zapíjame tradičné halušky, pirohy, placky či džatky (kto by nevedel, aké je to posledné jedlo, tu klik). Čo máme poruke, to k múčnym jedlám pijeme. Niekedy, naozaj len niekedy, keď práve nemáme zapratanú hlavu myšlienkami od výmyslu sveta, sa pozastavíme nad tým, prečo majú jednotlivé kyslomliečne výrobky iný názov, keďže zisťujeme, že sa nejedná o meno spoločnosti, ale druh mlieka. Bude to zrejme tým, že jedno je kyslejšie, druhé zas hustejšie, tretie perlivejšie, štvrté… Ani zďaleka sa však nelíšia len v tomto!

Čo ma mlieko spoločné s hubami? Veľa!

Ako prvého adepta sme si na paškál prizvali kefír, o ktorom sa toho dá popísať asi najviac. V tomto článku však budeme struční a jasní! Nápoj vám odprezentujeme trošku menej agresorským či vtipným spôsobom, ako „kreatívni“ marketéri pod značkou Kefírer. Na kyslé mlieko s podobizňou Hitlera nech si už každý utvorí svoj názor. U nás v Meline ide o nápoj, ktorý je vyrobený kvasením pomocou tradičnej kefírovej kultúry, ktorej základom je Tibetská huba, pôvodom z Kaukazských hôr. Pripravuje sa z kozieho, kravského alebo ovčieho mlieka a samozrejme, kefírového zrna. Má konzistenciu podobnú riedkemu jogurtu a kyslastú, mierne perlivú chuť. Najlepšie na kefíre je, že sa v ňom nachádzajú vzácne baktérie, ktoré spôsobujú ľahkú stráviteľnosť pre ľudí, ktorí majú problém s intoleranciou laktózy.

Kyslo-štipľavé, no zlaté víťazstvo

Oproti kefíru, o ktorom vám určite povie viac gastroentológ a obezitológ v jednej osobe MuDr. Peter Minárik, PhD. (Všetko o kefíre: 1. časť; 2. časť), stojí cmar. Ten vzniká pri výrobe masla, ktoré sa spracováva zo smotany. Producenti ho ďalej pripravujú špeciálnou kultúrou a jeho výživovú hodnotu zvýšia pridaním probiotických baktérií. Jediný výraznejší rozdiel oproti iným kyslomliečnym výrobkom je v tom, že do cmaru prechádza viac tukových guličiek, čo sú niektoré špecifické bielkoviny. I keď sa mnohým môže zdať, že sa jedná o vysokolalorický nápoj, nie je tomu tak! Piť cmar sa dokonca odporúča pri diétach, pričom obsahuje kvalitný proteín, ktorý ocenia najmä športovci. V cmare sa dokonca nachádza 2x viac lecitínu ako v plnotučnom mlieku. Chuť je perlivá a môže na jazyku evokovať kyslastú štipľavosť. Toť vsjo!

Najkyslejšie z najkyslejších

Takýto prívlastok si zaslúži acidofilné mlieko. Na jeho výrobu sa používa acidofilná, čiže probiotická kultúra, ktorá výrazným spôsobom ovplyvňuje zloženie črevnej mikroflóry. Pretože je samé o sebe ostro kyslé, acidofilný zákys sa zvyčajne mieša v pomere 1:9 s tým smotanovým, ktorý je pomerne sladší. Pri jednoduchom porovnaní s kefírom sme zistili, že acidofilné mlieko obsahuje baktérie mliečneho kvasenia (podobne ako napríklad jogurty), kefír vzniká zase priamym kvasením pomocou kvasiniek. Spomedzi ostatných dvoch kyslomliečnych výrobkov v tomto článku je acidofilné mlieko najkyslejšie, no najmenej perlivé. Na zdravie!

To be continued…

Tak, to boli 3 odseky textu o najznámejších kyslomliečnych výrobkoch, ktoré sa výzorom síce podobajú ako jednovaječné trojčatá, ich zloženie, výroba, charakter, výživové hodnoty či samotná chuť, si už sú dosť cudzie! V článku ste si možno (nie možno, ale určite) nenašli jogurt, podmaslie, zakýsané mlieko či smotanu. No aby sme vás porovnávaním kyslomliečnych výrobkov úplne nevyčerpali, posúvame ďalšie nápoje do druhej časti. Tá vám vybehne na Facebooku už čoskoro!