×
Your cart is empty.
Škodí alebo pomáha? Káva zdraviu dokonca prospieva!
22. septembra 2015 Wordbajan Wordpress

Škodí alebo pomáha? Káva zdraviu dokonca prospieva!

Posted in Blog

Škodí alebo pomáha? Káva zdraviu dokonca prospieva!

Pitie kávy patrí k dennodennému rituálu mnohých z nás. Bez nej si možno ani neviete predstaviť štart dňa. V prvom rade ide teda o kofeín, ktorý nás dokáže postaviť na nohy a udržať nás bdelými. Áno, kofeín totiž dokáže prekrviť mozog. Káva ako taká povzbudí činnosť srdca, nervov, obličiek… Sme po nej svieži a viac vydržíme. To, že by nášmu organizmu nejako zásadne škodila, dnes odborníci vyvracajú.

Bohaté zastúpenie antioxidantov

Denný príjem kofeínu, ktorý je ešte v pohode, je do 300 mg, čo zodpovedá 3 až 6 šálkam kávy. A viac asi nestihne vypiť nikto z nás. Mimo patologických kávičkárov. Pri takomto, bezpečnom množstve nám žiadne problémy nehrozia. Ak sme zdraví. Ak nemáme žalúdočné vredy alebo iné gastro ochorenia. Alebo ak nie sme kardiaci a kávu nám lekár nezakázal. Skrátka, bežnému zdravému človeku môže káva iba pomôcť. Ak pijete nepravidelne, z času na čas, pocítite jej stimulačné účinky silnejšie ako tí, ktorí sú na chuť kávy už zvyknutí.

Káva obsahuje mnoho dôležitých minerálnych látok, ako horčík a draslík, ale aj vzácne antioxidanty. Možno vám budú známe aj ako polyfenoly, ktoré sa nachádzajú tiež v zelenom čaji alebo červenom víne. Prekvapujúco možno bude znieť fakt, že káva dokonca predchádza vzniku zubného kazu! Látky v nej zabraňujú šíreniu baktérií, ktoré sa na zubnom kaze podieľajú.

Srdcu neškodí, pred chorobami chráni

Pomáha pri znižovaní rizika vzniku cukrovky aj rakoviny. Presne vďaka spomínaným antioxidantom, ktorých má naozaj bohato veľa. V ich počte prevýši aj čokoládu, víno alebo mnohé druhy ovocia. Znižuje tiež riziko cirhózy pečene, chráni pred Parkinsonom aj Alzheimerom. A určite nespôsobuje vznik kardiovaskulárnych ochorení. Mnohé štúdie totiž dokázali, že súvislosť medzi vznikom srdcových ochorení a bežným, primeraným pitím kávy neexistuje. Takže, ak vám búši srdce, vôbec to nemusí byť z kávy. Na tom sa vo veľkom podieľajú ďalšie faktory, ako stres alebo cigarety.

Káva navyše znižuje depresiu! Tým, ako pôsobí na mozog. Začnú sa produkovať hormóny šťastia. Takisto nás udržiava aktívnymi a zlepšuje pamäť. Ale pozor, ak budeme do seba liať viac, ako je odporúčané a dobré, môže sa dostaviť opačný efekt. Budete nervózni, nepokojní a nesústredení.

Kofeín teda dokáže zlepšiť náladu aj pomôcť od bolesti hlavy. Káva pomáha aj pri chudnutí, určite ju však vo všeobecnosti radšej pite bez cukru a zalievajte potom čistou vodou.

Chuť si treba vychutnať

Dobré účinky kávy teda každá kávičkár isto pozná a pokiaľ ju pijete primerane a tak, že si ju vychutnávate, určite svojmu telu neuškodíte. A ak chcete prestriedať horkú chuť s jemnejšou, vyskúšajte si priliať smotanu do kávy alebo mliečko do kávy od Meliny. Pri káve je podstatný hlavne pocit dobrej chuti. Isto je to stokrát lepšie, ako si hodiť na ráno jedného smrťáka a snažiť sa na ňom fičať celý deň.
Tak teda, poďme na kávu!