×
Your cart is empty.
Srvátku nevyhadzujte! Ide o zázračnú tekutinu
15. januára 2016 Wordbajan Wordpress

Srvátku nevyhadzujte! Ide o zázračnú tekutinu

Posted in Blog

Srvátku nevyhadzujte! Ide o zázračnú tekutinu

Áno, srvátka je odpad. Potravinový odpad. I preto mu mnohí z nás vo využiteľnosti neprikladajú žiadnu váhu, čo je však chyba! Prestaňte ňou už viac plytvať a radšej si z nej spracujte niečo chutné a predovšetkým výživné. Ide totiž o veľmi vzácnu a zdraviu nesmierne prospešnú tekutinu, ktorá dokáže byť vďaka unikátnemu zloženiu vhodnou potravinou vo vašom každodennom jedálničku.

Hippokratov nápoj

V minulosti bola srvátka považovaná za bezcenný odpad. Dokonca aj slovenské mliekarne ju donedávna vyhadzovali do koša či splachovali kanálom. Vo svete to trvalo asi do roku 1960, kedy sa srvátka prestala používať len na výkrm hospodárskych zvierat. Ale čo je vlastne tá srvátka? Mliečna bielkovina má 2 základné zložky. Asi 70% tvorí kazeín a zvyšok srvátka. Tá vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe syrov alebo tvarohu. Jedná sa o žltozelenú tekutinu, ktorej farba je daná mliečnym, menej známym vitamínom s názvom lactoflavin. V praxi to vyzerá asi tak, že sa mlieko úmyselne zrazí a vznikne tuhá časť kazeín, čo je v podstate tvaroh, a ďalej tekutá časť, ktorej sa občas hovorí mliečne sérum, teda srvátka.

Pi srvátku a lekár zbankrotuje!

Tajomstvo srvátky tkvie vo vysokom obsahu ľahko stráviteľných bielkovín, laktózy a celého radu vitamínov B1, B2, B12, B6, E, C, A či tiež množstvom minerálnych látok. Lahodný nápoj je tak hojne využívaný ako podporný prostriedok pri chudnutí, znižovaní cholesterolu, detoxikácii organizmu, ale aj pri stavbe zdravých zubov či kostí. Na príjem srvátky by sa okrem toho mali zamerať najmä športovci či mladé dievčatá. Veľmi účinne totiž podporuje tvorbu svalovej hmoty, pričom dá sa z nej vytvoriť aj blahodarná pleťová maska. Aj naše babičky a prababičky si s ňou kvôli zachovaniu mladistvého vzhľadu a hebkej pleti veľmi často umývali tvár. Neveríte? Opýtajte sa ich.

Spravte si ju podľa vašich predstáv

Srvátka vďaka bielkovinám, ktoré obsahuje vo veľkom množstve, dokáže človeka zasýtiť a potlačiť pocit hladu na dlhú dobu. Využíva sa v sušenom alebo v tekutom stave vo forme rôznych koncentrátov ako vynikajúci mliečny nápoj, no taktiež ju môžeme využiť pri výrobe rôznych srvátkových syrov či masiel. Okrem toho, že si srvátku máte možnosť kúpiť v podobe sušeného prášku, si ju poľahky viete vyrobiť z mliečnych výrobkov aj doma. Ak máte kyslé mlieko, potom ho už stačí len naliať do hrnca a pomaly prihrievať na najnižšom stupni bez miešania. V momente, keď vám začnú plávať v strede hrnca biele hrudky, zjaví sa pod nimi viditeľne žltá srvátka, ktorú stačí precediť. Ako ju následne využijete, je už len na vás. Tak na zdravie!