×
Your cart is empty.
Stravovanie školákov 1. časť: Raňajky sú najdôležitejšie. Pre deti dupľom!
12. septembra 2016 Patrik Boďo

Stravovanie školákov 1. časť: Raňajky sú najdôležitejšie. Pre deti dupľom!

Posted in Blog
Bez raňajok ste na najlepšej ceste k obezite

Stravovanie školákov 1. časť

Raňajky sú najdôležitejšie. Pre deti dupľom!

Pri zadaní kľúčových slov „prečo raňajkovať“ do Google sa vám modrými písmenkami zobrazí vyše 15 000 výsledkov! Väčšina z nich poukazuje na to, prečo by sme mali organizmu každé ráno dopriať výdatné jedlo. Či sa o tom všade píše, či o tom všetci rozprávajú, poukazujú na to, veľa z nás aj tak stále neraňajkuje! Najhoršie na tom je, že nalačno do školy chodí čim ďalej, tým viac študentov.

Je to len o zvyku

Čím to teda je, že aj napriek dostatočným vedomostiam a poznatkom o sile či potrebe raňajok na nich zvyčajne kašleme? Uponáhľaným životným štýlom, lenivosťou či rannou nechuťou do jedla? Áno, je síce pravda, že hneď po raňajšom prebratí len málokomu chutí jesť, no aj na to sa dá zvyknúť. Väčšinou je to tak so všetkým, že to, čo nám najmenej chutí, nám paradoxne najviac prospieva. Pri raňajkách stačí prekonať prvé 2-3 týždne, potom už päty z domu bez poloplného žalúdka nevytiahnete.

Vychovajte zdravý a vitálny organizmus!

Je veľmi dôležité, aby rodičia svojim ratolestiam už od útleho veku vštepovali potrebu prvého jedla počas dňa. Keby si tak samotní rodičia niekedy zaspomínali, ako im zas tí ich rodičia s láskou pripravovali teplé kakao s nejakou maškrtou či len namastený rožok s maslom. Dnes je však doba „trochu“ iná. Určite to ale teraz nemyslíme tak, že takýmto spôsobom máme deti obsluhovať a tým rozmaznávať. Ide hlavne o poukázanie na to, čo je pre ich organizmus najlepšie. No a keď dieťa v staršom veku pochopí význam raňajok a sčasti sa v tomto osamostatní, máme vyhraté.

Bez raňajok ste na najlepšej ceste k obezite

Cez noc sa dieťa síce aktívne nehýbe, ale aj v spánku spotrebováva energiu na funkciu vnútorných orgánov, na udržanie telesnej teploty, dychu a pod. Učenie, pozornosť a sústredenie, ktoré každý žiak potrebuje mať v škole čo možno najefektívnejšie, vyžadujú adekvátne množstvo energie. Raňajky sú aj preto hlavným zdrojom energie pre mozog a nakopnutie celého organizmu. Pravidelne by mali raňajkovať všetky vekové kategórie, no najmä u detí s ich rýchlym spaľovaním je potreba dvojnásobná.

Ktoré jedlá majú zelenú?

Voliť by sa mali jedlá s vyšším obsahom zložených cukrov, prípadne v kombinácii s určitým množstvom jednoduchých sacharidov, ktoré sú ľahko stráviteľné a nezaťažujú trávenie. Okrem toho by mali aspoň sčasti spĺňať správnu senzorickú kvalitu a to chuť, farbu či vôňu, pričom príprava by mala byť čo možno najjednoduchšia. Ideálnymi raňajkami 21. storočia sú celozrnné cereálie s mliekom a ovocím. Ovsená kaša s kúskami jablka, hrozienkami a škoricou, cereálne sušienky s mliekom, müsli s orieškami, biely jogurt s ovocím, pečivo s kvalitným rastlinným tukom, džemom alebo medom. To všetko deti maximálne nakopne. Šiška s marmeládou, údeniny, párky s horčicou, miešané vajíčka so slaninou, metabolizmus len spomalia! Nie nadarmo sa preto hovorí, že akým palivom sa človek ráno naštartuje, tak sa bude cítiť v priebehu celého dňa.