×
Your cart is empty.
Syry si dajte aj pri chudnutí
8. júla 2015 Wordbajan Wordpress

Syry si dajte aj pri chudnutí

Posted in Blog

Syry si dajte aj pri chudnutí

Mliečne výrobky treba v každej diéte

Tuky majú svoje nezastupiteľné miesto v našom organizme a bez nich by sme sotva prežili, o tom nemusíme polemizovať. Ak ich je ale príliš, začnú sa ukladať. Mliečnych výrobkov by sme ale preto vzdávať nemali, môžeme ich len obmeniť za tie menej tučné. Vyzdvihované sú pre svoju nižšiu energetickú hodnotu, menšie množstvo tuku a zachované výživové vlastnosti. Treba len premyslieť, ktoré výrobky si vybrať, za akým účelom a pre koho sú vlastne určené.

Vyberajte tvaroh, cottage aj goudu

Keď chcete pár kíl zhodiť, výborným tipom sú tvarohy. Je v nich mnoho kvalitných bielkovín, asi 3x viac než v jogurtoch. Polotučné sa hodia napr. pre športovcov. Tvaroh so zníženým obsahom tuku od Meliny, teda len niečo cez 1%, je vynikajúci pre štíhlu líniu. Môžete ho dochutiť bylinkami alebo zeleninou a pokojne zjesť iba tak, samotný a celý.

Perfektné sú však aj syry typu cottage. Pri nich nepokazíte nič. Vo všeobecnosti obsahujú tuku málo. Vôbec netreba mať obavy z toho, že sú tieto hrudky syra naložené v smotane. Doplníte si probiotické kultúry. Ak však predsa váhate, vyberte z boxu v obchode tie light. Obsah tuku v nich je asi 3%. V ponuke od Meliny sú cottage cheese light bez príchute aj s pažitkou. Tieto môžete na striedačku pokojne jesť denne. Sú diétne, ľahko stráviteľné a bohaté na vápnik aj bielkoviny. Nemusíte si ich dávať na chlieb, stačí aj zelenina a ľahký obed či večera je na svete!

Pre vysoký obsah vápnika a kvalitných bielkovín sú právom vychválené tvrdé syry. Tie však mávajú väčšinou tuku viac. Ale opäť sa vyrába aj odľahčená verzia, s ktorou ani pri chudnutí nezhrešíte. Gouda light, ktorú nájdete od Meliny, má iba 27%-ný obsah tuku. Takže naproti tej obyčajnej, je množstvo tuku znížené skoro o polovicu.

Aj maslo na chlieb sa dá natierať so zníženým obsahom tuku. Ide o klasické maslo alebo skôr jeho odľahčenú verziu so 60% mliečneho tuku.

Z každého rožka troška

Ak teda chcete vo svojej strave prijať menej tukov, doprajte si aj light výrobky. Zdravý sedliacky rozum však hovorí, že s ničím to netreba preháňať. Ak ste počas dňa zjedli tukov minimálne, určite si môžete na večer dať šalát aj s tučnejším syrom. Naopak, ak ste si limit na tuky behom dopoludnia vyčerpali, zvyšok už pokryte light verziami… Základom je aj tak strava vyvážená a životný štýl spojený s pravidelným pohybom. Vtedy vám odtučnené výrobky pri chudnutí budú dobrým pomocníkom.