×
Your cart is empty.
Tuk, ktorý spáli vaše tuky?!
9. marca 2015 Wordbajan Wordpress

Tuk, ktorý spáli vaše tuky?!

Posted in Blog

Tuk, ktorý spáli vaše tuky?!

CLA – „konjugovaná kyselina linoleová“

Je najčastejšou omega6 mastnou kyselinou a nachádza sa hlavne v rastlinných olejoch ale aj v rôznych iných potravinách. CLA je v podstate typ polonenasýtených mastných kyselín, technicky je to trasnmastná kyselina, ale prírodného typu, ktorá sa vyskytuje bežne v potravinách. Podobný typ transmastných kyselín sa nachádza v margarínoch, ktoré sa ale vyrábaju chemicky a nič prírodné sa v nich nenachádza. Štúdie ukazujú, že trasnmastné tuky sú zdraviu škodlivé, ale prírodné „trans“ tuky nachádzajúce sa v potravinách živočíšneho pôvodu sú práve naopak zdraviu prospešné.

Zdroje CLA v prírode

CLA môžete nájsť v hovädzom mäse alebo mliečných výrobkoch od zvierat chovaných na zelenej tráve! Hlavné zdroje CLA sú živočíšne potraviny z prežúvavcov ako sú kozy, kravy a ovce. Celkové množstvo CLA v týchto potravinách sa mení podľa toho čo zvieratá konzumujú. Napríklad zvieratá chované na zelenej tráve mali podľa štúdie až o 300-500% vyšší obsah CLA, oproti zvieratám chovaným na obilí. CLA v doplnkoch výživy bohužial niesú vyrábané z prírodneho zdroja. Preto je vhodnejšie príjímať stravu bohatú na CLA a nespoliehať sa na doplnky výživy.

Ako funguje CLA?

Biologická aktivita CLA bola objavená už v roku 1987 tímom výskumníkov, ktorí mysleli, že by CLA mohlo pomôcť v boji s rakovinou. Neskôr zistili, že vedľajší efekt suplementácie CLA je redukcia telesného tuku. Ako v amerike stúpala obezita, ľudia sa začali viac zaujímať o CLA ako liek na chudnutie, preto sa vedci začali viac zaoberať jeho funkciou v spaľovaní tuku. Zistili, že CLA spôsobuje viacero účinkov, ktoré zabraňujú obezite. Potláča chuť do jedla a tým zníženie príjmu potravy (kcal), zvyšuje spaľovanie tukov, stimuluje odbúravanie tuku a zabraňuje opätovnému ukladaniu tuku.

Môže CLA naozaj pomôcť schudnúť?

CLA je doplnok výživy, ktorý bol na svete asi najviac testovaný. Existuje mnoho štúdií. Niektoré štúdie pozitívne vyzdvihujú jeho účinky na spaľovanie tuku a nárast svalovej hmoty a iné zasa ukazujú, že nemala žiadny vplyv na chudnutie. Je to azda najdiskutabilnejší doplnok výživy vôbec. Má veľa priaznivcov ale aj veľa odporcov. Z celkového hľadiska 18 kontrolovaných štúdií vyšlo CLA predsa len pozitívne, a jeho výsledky boli „mierny úbytok telesného tuku“. Účinky CLA sú najefektívnejšie v priebehu prvých 6 mesiacov a postupne v priebehu 2 rokov sa jeho účinky znižujú.

Prírodne vyskytujúce sa CLA môže mať zdravotné výhody

Z pozorovacích štúdií na zvýšenom príjme CLA vyšli pozitívne výsledky zo zdravotného hľadiska. Vysoký príjem CLA znížil pravdepodobnosť ochorení ako cukrovka 2. typu alebo rakovina. Navyše v krajinách, kde chovajú kravy výlučne na zelenej tráve, majú ľudia nižšie riziko srdcových ochorení. Môže to mať na svedomí CLA z týchto zvierat alebo tiež mnoho iných zdravých prvkov, ktoré kravy prijímajú z trávy, napríklad vitamín K2. Samozrejme kravy chované na tráve sú zdravšie z viacerých hľadísk, preto je vhodnejšie konzumovať výrobky od týchto zvierat.

Veľké dávky môžu spôsobiť problémy!

Tak ako so všetkým, tak ani s CLA netreba preháňať! Vysoké dávky CLA hlavne z doplnkov výživy môžu spôsobiť zvýšenú akumuláciu tuku v pečeni, čoho následkom môže byť metabolický syndróm alebo cukrovka! Napriek zníženiu telesného tuku, môže CLA spôsobiť aj zápal, inzulínovú rezistenciu alebo znížiť HDL (dobrý) cholesterol. Vysoké dávky CLA môžu tiež spôsobiť nežiadúce účinky ako hnačka, bolesti brucha, nevoľnosť a nadúvanie. Treba mať na pamäti, že riziko vedľajších účinkov stúpa so zvyšovaním prijatej dávky.

Mali by ste ich skúsiť?

Osobne si nemyslím, že zdravotné problémy stoja za „pár“ stratených kilogramov. Radšej ako doplnky odporúčam konzumovať potravu bohatú na CLA, je tam nižšia pravdepodobnosť možných vedľajších účinkov. Ak už ste odhodlaní vyskúšať CLA vo forme doplnkov výživy, odporúčam pravidelne navštevovať lekára a sledovať si krvné a pečeňové testy, aby ste sa presvedčili, že všetko funguje správne. Mať tehličky na bruchu je skvelý pocit, ale existujú aj zdravšie cesty ako sa k nim dopracovať.