×
Your cart is empty.
Varte a jedzte, aby vás vyšibanie štípalo menej!
24. marca 2016 Patrik Boďo

Varte a jedzte, aby vás vyšibanie štípalo menej!

Posted in Blog

Varte a jedzte, aby vás vyšibanie štípalo menej!

A je to tu! Presne od dnešného rána začínajú horlivé prípravy na najvýznamnejší kresťanský sviatok počas roka. Veľkonočné sviatky patria k najstarším sviatkom vôbec, pričom ich základnou podstatou je vítanie prichádzajúcej jari. Pre kresťanov sú spájané so vzkriesením Ježiša Krista, ktorí sa na sviatky pripravujú štyridsaťdenným pôstom. To skončilo včera a od dnešného dňa sa začínajú v mnohých domácnostiach dodržiavať prísne pravidlá. Tie sú azda najviac odzrkadlené v jedálničku, ktorý oplýva tradičnými pokrmami s rôznou symbolikou.

Vyzerajte aj vy ako kraslice

Už to poznáte. Po štedrých vianočných hodoch, ktorými ste síce ulahodili chuťovým bunkách, no zároveň naplnili tukové vankúše, ste plní odhodlania a energie „pravidelne“ dupotali na bežiacom páse vo fitku. Za necelé 3 mesiace sa vám síce podarilo nejaké to kilečko zhodiť, no pri pomyslení na to, aký „boom“ môže očakávať náš organizmus v najbližších dňoch, vám už teraz zviera žalúdok. Ten po týždni už viac nebude zívať prázdnotou, ba práve naopak. Jeho tráviace schopnosti až teraz nastupujú po zimnom spánku do poriadnej práce. Na mnohých weboch či v rôznych časopisoch preto horlivo študujete, ako čo možno najmenej uškodiť alebo šokovať tráviaci systém. Síce sa dozviete o mnohých „light“ okľukách, no naša rada znie, aby ste sa na ne vykašľali!

Hriechom je nejesť!

Veľká noc je predsa raz do roka a odoprieť si kvôli výčitkám svedomia všetky dobroty, ktoré tieto sviatky obnášajú, je úplne zbytočné. Treba tiež zobrať do úvahy to, že po týchto „ťažkých“ dňoch nasleduje dlhočizné obdobie bez väčšieho hodovania, resp. bez väčšej príležitosti na to. Do Vianoc je predsa ďaleko no a kedy, keď nie v lete sa najľahšie spaľujú prebytočné kalórie? Takže hor sa do varenia, pečenia a hlavne jedenia. K sviatku sa už od nepamäti hodí množstvo gastronomických špecialít. A i keď v ľudovej tradícii šlo vždy o skromné pokrmy, dnes je toto obdobie chápané prostredníctvom bohatého hodovania s jedlom.

Dosť bolo rýb. Šunku na stôl!

Obdobie veľkej noci začína dnešným Zeleným štvrtkom, pokračuje Veľkým piatkom, Bielou sobotou, no a vyvrcholenie prichádza Veľkonočnou nedeľou a pondelkom. Všetky tieto dni v minulosti symbolizovali iné jedálne menu. Na Zelený štvrtok sa pripravovali jedlá z jarnej zelene a rastlín, no piekli sa aj rôzne placky či palacinky. Melina si pre vás na tento deň pripravila niečo veľmi podobné v podobe cmarových lievancov zo špaldovej múky s banánmi alebo zelenú uhorkovú polievku s kyslou smotanou a avokádom. Veľký piatok bol zvyčajne prísne pôstny, pričom mohol sa narušiť iba jedlom z rýb. My vám preto odporúčame grilovaného pstruha plneného rozmarínom. Ak si prajete niečo špeciálnejšie, vyskúšajte bylinky s kyslou smotanou a údeným lososom. Počas Bielej soboty sa už zvykli pripravovať náročnejšie jedlá. Piekli sa mazance, bochníky či chleby. Kuchár Stanley vám poradí, ako sa pečie veľkonočný mazanec s cmarom, či prečo sa oplatí zamestnať vašu rúru celozrnným kefírovým chlebom, na ktorý sa náramne hodí cviklová nátierka s tvarohom a chrenom. Veľkonočná nedeľa bola dňom, kedy sa upiekli klasické buchty z kysnutého cesta a tiež tradičný baránok. Okrem toho sa zvyklo pripraviť už aj nejaké mäso. Vy tentoraz dajte šancu údenej šunke s petržlenovou omáčkou. Veľkonočný pondelok je tradične v znamení vajíčok. Pripravovali sa vyprážané, plnená, robili sa z nich nátierky, pridávali sa do omáčok a samozrejme nesmeli chýbať vo veľkonočnej plnke. Vy si z nich skúste vyrobiť veľkonočnú hrudku. Tak ešte raz, dobrú chuť a pokojné prežitie veľkonočných sviatkov.