×
Your cart is empty.
Viete, ktorým potravinám sa treba vyhnúť ?
26. februára 2015 Wordbajan Wordpress

Viete, ktorým potravinám sa treba vyhnúť ?

Posted in Blog

Viete, ktorým potravinám sa treba vyhnúť ?

Konzumovanie nevhodných potravín, vám môže zapríčiniť zlé pocity, dokonca depresie, z ktorého sa vyvinie nevhodné správanie. Priberanie a zdravotné problémy su ďalšie dôvody, prečo by ste sa mali vyhnúť týmto potravinám!

Cukor a sladké sirupy s vysokým obsahom fruktózy

Určite to nieje pre vás prekvapujúce, že ako prvá položka v zozname je cukor. V posledných desaťročiach sa cukor považuje za nezdravý, pretože obsahuje veľké množstvo prázdnych kalórií ale žiadne základne živiny. No to je len špička ľadovca, najnovšie výskumy a štúdie dokazujú, že cukor je jeden z najväčších potravinových zabijakov a mnoho ľudí ho dokonca považuje za drogu, pretože má rovnaké účinky. Zabíja ľudí po miliónoch na následky chorôb ako je obezita, cukrovka, ochorenie srdca či rakoviny! Cukor má vysoký glykemický index a prudko ovplyvňuje inzulín. Nestabilná hladina inzulínu v tele vyvoláva ukladanie tuku a následné priberanie. Taktiež vyvoláva chuť do jedla, preto sa pri konzumácií jednoduchých cukrov nevieme ovládať v jedení! Je to začarovaný kruh z ktorého vás môže dostať iba úplné vylúčenie jednoduchých cukrov z vášho jedálnička.

Pšeničné zrno a glutén

K dispozícii je množstvo dôkazov, ktoré naznačujú, že ľudia, dokonca aj tí, ktorí nemajú celiakiu, zle reagujú na potraviny obsahujúce lepok. Áno, platí to aj na „zdravú“ celozrnú pšeničnú múku. Lepok dokonca zvyšuje hladinu LDL (tzv. zlý cholesterol) až o takmer 60 %. Má podobný efekt ako cukor a zvyšuje jeho hladinu v krvi, preto máte onedlho po jedle znova chuť na niečo ďalšie napr. sladkosť. Štúdia o low-carb diet naznačuje, že ľudia, ktorí chcú schudnúť, alebo majú metabolické problémy, mali by čo najskôr vylúčiť zo stravy výrobky z obilia, pretože sú najväčším zdrojom sacharidov v strave. Ľudia, ktorí ťažko manuálne pracujú alebo tvrdo trénujú a nepotrebujú schudnúť, nemajú dôvod odstrániť z jedálnička sacharidy no vhodnejšie je vybrať si zdravšie alternatívy ako je ryža alebo ovos.

Trans-mastné kyseliny

Tiež známe ako „hydrogenované“ tuky sú nenasýtené tuky, ktoré boli chemicky modifikované pre zvýšenie trvanlivosti a aby ostali tuhé aj pri izbovej teplote. Margaríny a tuky do pečenia vidíte často v televíznych reklamách, obsahujú 80-90% tuku. Najhoršie účinky týchto transmastných kyselín sú zvýšenie hladiny „zlého“ cholesterolu, zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení, artritídy a hypertenzie, sú stimulátorom arterosklerózy, výrazne prispievajú k obezite a cukrovky 2. Typu. Energetický príjem z týchto tukov by mal predstavovať maximálne 1%. Nahraďte tieto tuky zdravšími verziami napr. domácim maslom, bravčovou masťou alebo kokosovým olejom.

Rastlitnné oleje a oleje zo semien

Často zobrazované ako zdraviu prospešné potraviny. Rastlinné oleje alebo oleje zo semien, napr. kukuričný olej alebo olej zo sójových bôbov sú veľmi neprirodzené pre ľudské telo. V evolučnej histórii sme k ním nemali prístup až donedávna, kým sa nezačali priemyselne spracovávať tieto suroviny na výrobu olejov. Tieto oleje majú zvýšený obsah omega6 mastných kyselín, no pre optimálne fungovanie tela potrebujeme prijať správny pomer omega3 a omega6 mastných kyselín. Vysoké množstvo omega6 v potrave je hlavná príčina dnešných moderných zdravotných problémov. Zvýšená spotreba rastlinných olejov môže viesť k systémovému zápalu, kardiovaskulárnych chorôb a dokonca aj rakoviny.

Umelé sladidlá

Dokonca aj látky, ktoré nemajú žiadné kalórie napr. umelé sladidlá vám môžu oveľa viac uškodiť ako prírodné sladidlá s vysokým obsahom kalórií. Dlhodobá pravidelná spotreba umelých sladidiel môže spôsobiť veľké zdravotné problémy ako je metabolický syndróm, obezita, cukrovka 2. Typu. Umelým sladidlám sa nedá v dnešnej dobe úplne vyhnúť pretože ich bežne pridávajú do vačšiny priemyselne spracovaných potravín, zvlášť rýchleho občerstvenia. Odporúčam vyhýbať sa takýmto potravinám a vyberať zdravšie prírodné sladidlá ako napr. stévia, ktorá môže dokonca upraviť hladinu cukru u diabetikov, taktiež môže znížiť krvný tlak. Vhodnejšia alternatíva sladidla v prípade, že vám nechutí stevia je domáci včelí med.

Čokoľvek označené ako „nízkotučné“, „diétne“ alebo „odtučnené“

Niektorí obchodníci, sú bohužiaľ nehanební klamári a označenie ako „nízkotučné“ berú ako skvelý marketing. Dokonca aj niektoré výrobky pre deti označené ako „diétny“, „nízkotučný“ alebo „celozrný“ je často krát skôr „vysoko-sacharidový“, „vysoko pšeničný“ (lepok) spracovaný odpad, ktorý pomaly ničí deťom zdravie.

Priemyselne spracované potraviny

Tieto potraviny sú väčšinou chudobné na živiny potrebné pre správne fungovanie tela, a naopak bohaté na nezdravé prísady, konzervanty a umelé chemikálie, ktoré potraviny udržiavajú dlhšie „čerstvé“. Sledujte etikety a príbalové letáky, ak potravina obsahuje viac ako 5 zložiek alebo zložku, ktorú nepoznáte, radšej sa tejto potravine vyhnite, pravdepodobne bude pre vaše zdravie nevhodná a nebezpečná! SKUTOČNÉ JEDLO NEPOTREBUJE ŽIADNY ZOZNAM ZLOŽIEK! SKUTOČNÉ JEDLO JE ZLOŽKOU!