×
Your cart is empty.
Vitamín D potrebujeme všetci!
20. mája 2015 Wordbajan Wordpress

Vitamín D potrebujeme všetci!

Posted in Blog

Vitamín D potrebujeme všetci!

Na čo nám je Déčko?

Potrebný je pre každú vekovú skupinu. Detičky vo vývoji, pre pubertiakov, ktorí rýchlo rastú, pre tehotné aj dojčiace ženy, preventívne aj pre bežných dospelých a pochopiteľne, aj pre starších ľudí, ako ochrana pred zlomeninami. Má pozitívne účinky aj na centrálny nervový systém. Takže jeho nedostatok nám spôsobí depresiu alebo únavu. Znižuje riziko vzniku vysokého krvného tlaku a aj vznik viacerých druhov rakoviny. Nehovoriac o osteoporóze alebo cukrovke a vraj jeho dostatkom predchádzate aj skleróze multiplex. To, o čom však nie každý vie je, že vitamín D má podstatnú úlohu aj pri posilňovaní nášho imunitného systému.

Ochrana pred chrípkou

Déčko nás chráni pred infekciami, autoimunitnými ochoreniami, prechladnutím aj chrípkou. V zime, keďže slnka je málo a morské ryby si tiež neservírujeme denne, podľahneme vírusom možno aj pre nedostatok tohto vitamínu. Odborníci dokonca tvrdia, že pri ochrane pred prechladnutím, zohráva Déčko kľúčovú úlohu. Vie totiž aktivovať bunky imunitného systému a tie potom ničia baktérie a vírusy. Nedostatok vitamínu D potom súvisí aj s nedostatočnou imunitou nášho organizmu.

Slnečný vitamín

V podstate v tomto prípade nejde o „tradičný, typický“ vitamín, lebo ho, na rozdiel od iných, nemusíme prijímať iba stravou. Vieme si ho vytvoriť aj v pokožke pomocou ultrafialového žiarenia. Túto tvorbu teda podporuje rozumné, zdôrazňujeme rozumné, slnenie. V našom pásme stačí vraj na adekvátnu dennú tvorbu asi 20 minút na letnom slnku. Je to však individuálne, pri tmavšej pokožke sa tvorí pomalšie a jeho vzniku bráni aj natretie opaľovacím krémom s vysokým faktorom. V zime však nastáva problém. Keďže Déčko potrebujeme celoročne, obzvlášť počas mesiacov, kedy nás hreje iba zubaté slnko, musíme vitamín D dopĺňať. Dá sa to aj výživovými doplnkami, no prirodzenejšie je to zo stravy.

Kde ho teda nájdeme?

Najlepším zdrojom vitamínu D je rybí olej a tučnejšie ryby. Zaraďujte preto častejšie do jedálnička lososa, kapra, sardinky alebo zubáča. Z rastlinných potravín je to najmä avokádo, huby, kakao, ale aj cereálie. No významným zdrojom sú aj obyčajné vajcia alebo mliečne výrobky. Déčko vám teda spoľahlivo dodajú syry, maslo aj smotana.