×
Your cart is empty.
Zabojujme proti jarnej únave včas!
19. marca 2015 Wordbajan Wordpress

Zabojujme proti jarnej únave včas!

Posted in Blog

Zabojujme proti jarnej únave včas!

Základným kameňom je strava

Práve jar býva obdobím zlomu, kedy sa toto chladné a tmavé ročné obdobie končí a my sa dostávame do obdobia príjemnejšieho a slnečnejšieho. Každú zmenu v živote však nejako pocítime a práve tento konkrétny prechod sa u nás prejaví minimálne jarnou únavou.
K tomu, aby naša imunita riadne fungovala, je potrebná vhodná strava. Podstatou je čerstvá jarná zelenina, ktorej už bude snáď dostatok. Treba totiž telu dohodiť vitamíny, minerálne látky aj vlákninu. Túto časť potravy je však nutné doplniť aj o živočíšne bielkoviny a probiotiká. Vhodným zdrojom je mlieko a mliečne výrobky. Doplníme si nimi napríklad aj vitamín D, ktorého sa nám zo slnka počas zimy vytváralo len veľmi málo. Déčko posilňuje našu obranu voči škodlivým mikróbom.

A na čo tie probiotiká?

Je dokázané, že potrava, ktorú do seba denne tlačíme, zásadne ovplyvňuje celý črevný ekosystém, teda črevnú flóru. Zložky potravy tam vytvárajú akúsi slizničnú bariéru a tým ovplyvňujú imunitný systém. Už pred sto rokmi bolo zistené, že tí, čo často konzumovali skvasené mliečne výrobky, sa dožívali vysokého veku v dobrom zdraví. Už vtedy sa prejavili pozitívne účinky baktérií mliečneho kvasenia na náš organizmus. Významnou vlastnosťou probiotík je, že sú odolné voči agresívnemu prostrediu žalúdka, odolávajú aj tráviacim enzýmom a tak sa úspešne dokážu usadiť práve na sliznici čriev a tam robiť dobrú službu.
Najlepšie je skombinovať probiotiká s prebiotikami. Prebiotiká sú také zložité cukry, pomáhajú k rozmnožovaniu užitočných baktérií a podporujú rast probiotík. Skrátka, zdravá črevná mikroflóra potrebuje oboje. Sú našim organizmom veľmi dobre tolerované.

Kde ich nájdeme

Najjednoduchším zdrojom probiotík sú pre nás kyslomliečne a zakysané výrobky. Ľahko ich strávime, obvykle lepšie než mlieko. Zároveň sú aj obohatené o mnohé vitamíny. Aj výrobkami od Meliny prispejete k svojmu zdraviu. Bohatý na probiotiká je napríklad cmar. Tento nápoj, osvedčený už tisíce rokov, bez pochyby prospieva nášmu zdraviu. Je užitočný nielen pre tú našu črevnú flóru, ale aj pre väčšiu odolnosť voči chorobám a imunitu vo všeobecnosti.