×
Your cart is empty.
Ako zažiť pravé, naše Vianoce?
5. decembra 2016 Patrik Boďo

Ako zažiť pravé, naše Vianoce?

Posted in Blog
Aspoň na minútku sa skúste zamyslieť nad tým, čo tradičné Vianoce pod Tatrami naozaj znamenali.

Ako zažiť pravé, naše Vianoce?

Ulice rozžiarené blikotajúcimi svetlami, miestami prečačkaná výzdoba a koledy znejúce na každom kroku (s tými koledami sme to už trochu prepískli) nenechajú nikoho na pochybách, že je tu to najkrajšie obdobie v roku. Máloktoré z nich je totiž opradené toľkými poverami, zvykmi a tradíciami, ako sú práve Vianoce. Tradície a zvyky zanikajú a naopak neustále vznikajú, čo znamená, že aj Vianoce sa od nepamäti vyvíjali, vyvíjajú a budú vyvíjať.

Viac svetla z monitorov ako zo stromčeka

Vzájomná úcta, láska, ozdoby, pohoda, darčeky a jedlo v hojnom množstve. To sú symboly, ktoré odjakživa spájajú ľudí počas vianočných sviatkov na celom svete. S istotou sa toto však už dnes tvrdiť nedá! Súčasné, častokrát netradičné Vianoce, sa aj u nás podstatne líšia. Doba je vo všetkom rýchlejšia, no zároveň aj uponáhľanejšia, nakupujeme ako zmyslov zbavení, na cestách po sebe hrešíme, miesto kapra si dávame vyprážaný kurací rezeň, salónky na stromčekoch vystriedali avantgardné gule. Pri tom všetkom opičení sa po západe zabúdame, ako to bolo kedysi krásne či zaujímavé, a ako si ľudia dokázali vianočnú atmosféru vychutnať naplno.

Prelaďte na slovenské koledy

Aspoň na minútku sa skúste zamyslieť nad tým, čo tradičné Vianoce pod Tatrami naozaj znamenali. Boli to predovšetkým sviatky pokoja, mieru, dobrej vôle i dobročinnosti. Dni, kedy sa rodina po celom roku dokázala zísť pri jednom stole, kedy sa po dlhej dobe dokázali stretnúť dlho nevidení priatelia. Naši prastarí rodičia sa musia v hroboch obracať, keď nás ešte aj na Štedrí deň zhora pozorujú, ako košíkom brázdime po supermarketoch a nakupujeme zabudnuté potraviny, nedajbože posledné darčeky. O to je to viac do plaču, keď si uvedomíme, že naše babky a dedkovia nemali také možnosti a taký ľahký prístup k surovinám a predsa si z toho mála dokázali vyčarovať šťastné a veselé Vianoce.

Žiadne cookies pre Santu, ale zapálený krb pre blízkych

Obmedzte zhon a šialenstvo predvianočných nákupov. Venujte svojim blízkym zážitok, vec cennú z osobného hľadiska, neprepočítavajte lásku na peniaze a už vôbec si nepožičiavajte od bánk horibilné sumy. To radšej pripravte niečo vlastné, nemusí to byť perfektné, do detailov prepracované, ale hlavne, aby to bolo zo srdca. Takýto dar si podarovaný bude pamätať do konca života. Skúste tiež obmedziť umelé cudzie zvyky. Nepotrebujeme predsa všade navôkol Santa Clausa a Rudolfa s červeným nosom. Máme veľa svojich krásnych a zaujímavých tradícií. Aj keby ste ich nepoznali, nebojte sa ich aspoň vyskúšať! Keď to s nimi nevyjde, resp. vám tradičné medovníky s klasickým punčom voňať nebudú, ďalší rok tu budú Vianoce opäť!