×
Your cart is empty.
Žmýkať citrón počas chrípky je zbytočné!
4. apríla 2016 Patrik Boďo

Žmýkať citrón počas chrípky je zbytočné!

Posted in Blog

Žmýkať citrón počas chrípky je zbytočné!

V poslednej časti trilógie o tropickom ovocí, ktoré si po novom môžete vychutnať ako mliečny tvarohový dezert, by sme vám radi opísali to najžltšie a najkyslejšie ovocie. Počkajte, počkajte! Nestláčajte ešte červené X. Je nám jasné, že pri pomyslení na čítanie ďalších riadkov o omieľanom citróne, ktorého zázračné vitamíny na vás číhajú na každej piatej stránke o zdravej výžive, sa vám už prevracajú zreničky. Preto v tomto článku na to pôjdeme hneď zhurta a o vitamínových, výživových a iných omáčkach sa zmienime (aby sa nepovedalo) len z časti.

Ak viete o citróne všetko, ďalej nečítajte

Ak vás informačné okienko o citróne nezaujíma, rovno tento odsek preskočte. Ak ste sa však nikdy nemali možnosť dostať, resp. ste ani nikdy nevyhľadávali podrobnejšie infošky o ovocí, ktoré už automaticky využívame pri každej príležitosti na osvieženie, nasledujúce riadky nepreskakujte. Keďže citrónové služby využívame tak často, že si to už ani neuvedomujeme, patrilo by sa aspoň vedieť, odkiaľ toto exotické ovocie pochádza, kde dnes hojne rastie, alebo čím je plod špecifický od iných. Hoci sa dnes nedá s určitosťou uviesť, kde boli citróny objavené, existujú záznamy, že pred viac ako dvetisíc rokmi pred naším letopočtom boli ľuďmi prvýkrát využité v Indii. S určitosťou vieme povedať, že citrónovníky pochádzajú zo subtrópov, pričom je možné ich pestovať aj v Slovenských skleníkoch. Dnes sa žlté šišaté ovocie najviac pestuje v Južnej Amerike, Španielsku či Argentíne.

Citróny za nič nemôžu!

Máte nejak málo energie. Pozriete von oknom a obloha zamračená. V práci či škole sa na vás asi päťkrát ozvalo, „na zdravie“! Pokračovalo to prianím na šťastie, lásku a pod. Vy však vinu hádžete na (že vraj) prepeprenú polievku, ktorá pôsobí dráždivo na vaše dýchacie cesty. Ak však v bufete kupujete už tretí balíček vreckoviek, napriek vašej „odolnej“ tvrdohlavosti priznávate, že niečo na vás lezie. Cestou domov z obchodu váš priesvitný sáčok zrazu na kilometre žiari na žlto. Následne vlievate do kanvice čo najviac vody a do podarovaného džbánu, ktorý doteraz slúžil iba ako ozdoba, hádžete min. 3 vrecúška bylinkového čaju. Nakúpené citróny následne bez poľutovania žmýkate, škrtíte, pučíte atď. Na druhý deň ste však aj napriek vynaloženému úsiliu ešte viacej chorí a celú vinu zvaľujete na žltú skazu. Chyba je však niekde inde!

Hovorí vám niečo „prevencia“?

Na skoro každej stránke (99,9%) sa dočítate, že to najlepšie prírodné liečiteľstvo počas chrípky pozostáva z konzumácie čo najväčšieho množstva tropického ovocia. A najlepšie toho žltého. Blud! Na recept, že keď je človek chorý, sa má dávkovať čajom s citrónom, čím skôr zabudnite. Treba si skôr zapamätať, že je už véééľmi neskoro plakať nad rozliatym mliekom. Nemyslite si zas, že sa tu nejako snažíme dehonestovať účinky citrónu. To vôbec! Jedná sa o naozajstný granát plný vitamínového prachu, pričom je predovšetkým bohatým zdrojom vitamínu C. Avšak ak sa chcete vyvarovať kýchaniu a sopleniu, začnite užívať citrón, keď ste zdraví, vitálni a plní energie. Iba potom budete oplývať pancierovou imunitou.

Citrón, kokos, tvaroh. Ide to vôbec dokopy? Premeňte pokus na pravidelnosť!

Možno sme vás podcenili a riadky vyššie vám nič nehovoria, keďže jednoducho milujete chuť a vôňu citrónu a s pravidelnou konzumáciou tohto ovocia nemáte žiaden problém. Skôr by ste privítali nejakú novinku v podobe citrónového osvieženia, na ktorú by ste sa mohli v blížiacom letnom období kedykoľvek spoľahnúť. Tvarohový dezert s citrónovou príchuťou, dotvorený netradičným želé Nata de coco z kokosovej vody, môže byť tým najideálnejším spestrením vášho exotického jedálnička. Výhodou tvarohového krému je to, že želé obsahuje veľké množstvo vlákniny a je úplne bez tuku či cholesterolu. Samozrejmosťou pri tvarohu je pomerne vysoký obsah bielkovín. Popri týmto užitočným látkam nesmiete samozrejme zabúdať na osviežujúcu chuť citrónu plnú energie.