Emdamer 250g
Zloženie:
Pasterizované MLIEKO
Soľ
Stabilizátor chlorid vápenatý
Bakteriálne kultúry
Syridlo
Farbivo: karotény
Typ balenia: Tepelne utesnené
Ďalšie informácie: Jedna porcia 100 g obsahuje: 339 kcal 17%, Tuk 26,0 g 37%. % odporúčaného denného množstva pre dospelých. Obsah tuku v sušine min. 45 %. Obsah sušiny min. 55 %. Balené v ochrannej atmosfére.
Text označenia alergénu: Alergény sú v zložení zvýraznené VEĽKÝM písmom
Informácie o alergénoch: Mlieko – Obsahuje
Podľa archeologických poznatkov je syr pravdepodobne tak starý ako ľudská civilizácia! Vynájdenie syra súvisí predovšetkým so zušľachtením divokých zvierat na domáce. Od roku 8000 p. n. l. do roku 3000 p. n. l. ľudstvo postupne prichádzalo v jednotlivých častiach sveta na rôzne mliečne kombinácie, ktoré premieňali do podoby dnešného syra. Presne taký syr, aký poznáme dnes, uzrel svetlo sveta v stredoveku. Ak ľudia chceli, aby sa mlieko prevážané loďou nepokazilo, nalievali ho do rôznych vakov. V týchto vakoch sa mlieko zrazilo, čo bol prvý príznak pre napredovanie výroby syra. V dnešnej dobe ponúka trh s mliečnymi výrobkami širokú paletu tých najrôznejších druhov syra.
Jedným z nich je aj syr Emdamer, čo je prírodný syr ementálskeho typu. Tento druh polotvrdého syra ponúka aj podtatranská spoločnosť Melina, ktorá ho predáva v tvare hranola o hmotnosti cca 250 g. Tento Emdamer švajčiarskeho typu je špecifický najmä svojimi veľkými dierami a vyzretou drevnatou chuťou. Ideálne sa hodí ako večerná maškrta servírovaná s vínom v kruhu príjemnej spoločnosti. Okrem iných prísad, akou je napríklad potrebná soľ, je pri výrobe tou najdôležitejšou surovinou jednoznačne pasterizované mlieko. Plnotučný zrejúci syr Emdamer od Meliny, s obsahom tuku 45 %, nájdete v obchodoch zabalený v čiernom, tepelne utesnenom obale.