×
Your cart is empty.
Cícer. Najzdravšie chrumkanie na svete!
9. februára 2016 Wordbajan Wordpress

Cícer. Najzdravšie chrumkanie na svete!

Posted in Blog

Cícer. Najzdravšie chrumkanie na svete!

Šošovica, hrach, fazuľa. V slovenských kuchyniach sa s týmito tradičnými strukovinami naše chuťové poháriky stretávajú pomerne často. Už od nepamäti ich ľudia pestovali okolo svojich chalúpok. V nich vyvárali chutné a zdravé polievky, prívarky či prílohy k rôznemu druhu mäsa. Okrem týchto základných strukovín zablúdia raz za čas na naše taniere aj iné miniatúrne semienka či guľôčky, ktoré si ceníme hlavne pre ich blízky kamarátsky vzťah s našim trávením. Jednou z nich je aj cícer, ktorý ešte stále nepatrí medzi najobľúbenejšie strukoviny, keďže si ho doprajeme naozaj len zriedkakedy. Aj preto ju treba oceniť “Nobelovkou” pre najpodceňovanejšiu strukovinu!

Strukovina podobná baranej hlave

Cícer baraní u nás nepatrí a ani nikdy nepatril k vyhľadávaným surovinám, pre ktoré by ste sa zámerne zastavili cestou z práce v supermarkete a za chvíľu ju servírovali rodine na večeru. No a prečo sa vlastne cícer oproti iným strukovinám nedokázal v našich končinách presadiť? Toto vám nepovieme ani my a aj naďalej tak malá využiteľnosť cícera ostáva zahalená rúškom tajomstva. No a zatiaľ čo u nás má silnú konkurenciu v podobe šošovice a fazule, v takej Indii, Turecku, na strednom východe, v Afrike alebo arabských štátoch je neotrasiteľnou kráľovnou. Indovia ju tak zbožňujú, že aj napriek pestovateľskej veľmoci ju musia do tejto druhej najľudnatejšej krajiny neustále dovážať.

Cícer alias rímsky hrach

Cícer ľudia poznali už pred vyše 12 tisíc rokmi, pričom sa jedná o jednu z vôbec prvých pestovaných plodín a jednu z najobľúbenejších strukovín na svete! Dlhodobo patrila medzi najdôležitejšie poľnohospodárske rastliny, ktorú naši predkovia používali ako náhradu mäsa. Avšak presadzovanie cíceru do popredia počas rokov nebolo veľmi “ružové”. V druhej polovici 20. storočia sa dokonca na trhu skôr nevyskytovala a na domácom jedálničku už vôbec nie. V posledných dvadsiatich rokoch sa k nám však cícer našťastie už znova dováža, čo by sme mali čím skôr využiť. Prečo?

Orieškovo-gaštanová chuť plná vitamínov

Z hľadiska nutričných vlastností patrí cícer medzi tie najkvalitnejšie produkty matky zeme pre ľudskú výživu. Je nenahraditeľnou zložkou stravy vegetariánov a odporúča sa zvlášť pre deti či tehotné ženy. Kvalita semien je daná hlavne vysokým obsahom cukrov, bielkovín a vlákniny. V strukovine nájdete sacharidy, železo, horčík, proteíny, zinok, draslík, niacín, sodík, kyselinu listovú, vitamín A, B1, B2 a B6, E a C. Vďaka svojmu jedinečnému zloženiu cícer úspešne vzdoruje aj starnutiu. Pomáha totiž s obnovou buniek a regeneruje ich. Okrem toho tiež posilňuje imunitný systém a napomáha v boji proti vysokému cholesterolu. Nenechajme preto iba Indom schrústať všetok cícer ale čím skôr zaraďme túto blahodarnú strukovinu aj do nášho jedálnička. Pre začiatok by sme si mohli navariť jednoduchú cícerovú polievku. Prajeme dobrú chuť!