×
Your cart is empty.
Stravovanie školákov 5. časť. Večera. Najefektívnejšie „lepidlo“ rodiny!
10. októbra 2016 Patrik Boďo

Stravovanie školákov 5. časť. Večera. Najefektívnejšie „lepidlo“ rodiny!

Posted in Blog
Večera by nemala byť chladničkovým náletom!

Stravovanie školákov 5. časť

Večera. Najefektívnejšie „lepidlo“ rodiny!

Tak školáci! Resp. rodičia školákov, keďže žiaci toto pravdepodobne nečítajú. Poslednej časti seriálu o stravovaní školákov práve odklepla klapka. Môžeme premietať! Po raňajkách, desiate, obede olovrante musí samozrejme nasledovať večera, ktorá má v dennom jedálničku tiež veľmi dôležitú rolu. Ani zďaleka sa totiž nejedná o komparzistu, ale o jedného z najdôležitejších postáv! Čo prináša večera pre vyvíjajúci sa organizmus?

Večerať či nevečerať?

Pre mnohých dilema, iní to zas majú „na háku“. Tí, čo to riešia, pozerajú väčšinou na to, že večer by sa už proste nemalo prepchávať (pričom za prepchávanie považujú celozrnný chlieb natretý maslom s jablkom), lebo sa z toho najviac priberá. Druhým je jedno, či „bagrujú“ o 6.00pm, či zjedia balíček čipsov k telke okolo deviatej, či si doprajú pečenú klobásku tesne pred spaním. Nemáme teraz na mysli obéznych jedincov, ktorí sú na jedle jednoducho závislí, ale tých, ktorí sú aj napriek večernému hodovaniu suchí ako dosky. A k čomu sa týmito „múdrosťami“ opäť dostávame? K starému-známemu „pravidelnému jedeniu“! Práve v tom je celý kameň úrazu.

Večera by nemala byť chladničkovým náletom!

Koľkokrát ste sa už v našom blogu dočítali o tom, že by ste sa mali pravidelne stravovať, aj keď práve absolvujete nejakú diétu? Áno, veľakrát! A veľakrát to ešte aj vidieť budete. Prečo? Pretože aj napriek neustálemu „replayu“ toho istého je stravovanie v pravidelných intervaloch zanedbávané.

V období, kedy bolo jedla nedostatok, sa ľudské telo naučilo s energiou šetriť. To znamená, že čokoľvek čo človek zjedol, muselo byť buď ihneď spotrebované, alebo to bolo uložené na horšie časy. V tom čase horšie časy skôr alebo neskôr prišli vždy a vďaka šetriacemu režimu ľudia prežívali aj s minimálnym príjmom potravy. V praxi to potom znamená, že ak ste zvyknutí jesť napríklad len dvakrát denne a aj tak priberáte, nie je sa čomu diviť. Vaše telo šetrí a ukladá všetko, čo zjete, pretože sa bojí, že bude horšie. Celodňový pôst a následné večerné vyrabovanie chladničky sa stalo akousi zvyklosťou, ktoré je dnes v móde. Presne tak trendy, ako bruško sem, zadok tam, stehienko inde…

Posilňuje organizmus, utužuje a udržuje rodinu pokope

Vyššie spomenutý stravovací návyk rodičia veľmi často prenášajú na svoje ratolesti, pričom si to kvôli nedostatku času málokedy uvedomujú. Keď totiž ich dieťa malo „výdatný“ obed v škole, pred ktorým si dalo na desiatu bagetu z bufetu, po ňom zas Snickers či Horalku, no a niekedy okolo siedmej-ôsmej im pripravia to, čo našli v chladničke a čo pomenujú „večera“, organizmus sa nevyvíja správne. K raňajkám, desiate, obedu a olovrante sa však už nebudeme vracať, povedzme si konečne, aké živiny deti potrebujú na večeru.

Večer organizmus nepracuje tak horlivo ako ráno, je vhodné teda prijímať minimum sacharidov. Zamerať by sme sa mali na bielkoviny. Tie sa najlepšie zabudovávajú do buniek tela práve od večera do rána. Dieťa tak v spánku rastie, silnie, regeneruje. Takisto produkty s obsahom vápnika pre zdravé kosti sa najlepšie vstrebávajú cez noc. Žiaden guláš s knedľou, rezeň, syr s hranolkami, párky či údeniny s paštétou deťom neodporúčame. Skôr sa zamerajte na kuracie či morčacie mäso, ryby, mliečne výrobky, špagety s paradajkovou omáčkou, celozrnný chlieb či ryžu s mliekom.

A hlavne pamätajte, spoločná večera za jedným stolom je jedna z mála chvíľ, kedy sa môže celá rodina v kľude zísť, porozprávať sa, čo kto cez deň robil, alebo čo sa učili deti v škole nové. Toto je z celej pointy správneho stravovania to najdôležitejšie!