×
Your cart is empty.
Premôžte sa a jedzte cibuľu!
22. januára 2016 Wordbajan Wordpress

Premôžte sa a jedzte cibuľu!

Posted in Blog

Premôžte sa a jedzte cibuľu!

Krájame, varíme, jeme. Zároveň plačeme, ruky nám cítiť ešte aj na druhý deň, no a zuby si po najedení drhneme celkom zbytočne, pričom nepomáha ani tic-tac. Aj napriek tomu to robíme stále dookola. Prečo? Pretože bez cibule sme často stratení. Bez nej totiž len ťažko pripravíme základ gulášu, rôznych omáčiek, šalátov či iných jedál. Síce sa bez cibule tieto tradičné jedlá dokážu navariť, ich divoká chuť nám moc slasti neprinesie. Cibuľa okrem talentu na dochucovanie jedál oplýva množstvom prospešných látok pre ľudský organizmus. Chceš spoznať jej skutočný potenciál?

Človek môže skôr variť bez ohňa než cibule

Cibuľa pochádza zo Strednej Ázie, odniekiaľ z oblasti Indie, Afganistanu alebo Uzbekistanu, kde ju začali pestovať približne 3-tisíc rokov pred Kristom! Zelenina bola dokonca pestovaná už starovekými Egypťanmi. Pri stavbe egyptských pyramíd bola totiž súčasťou jedálnička ťažko pracujúcich robotníkov. O čosi neskôr, v období stredoveku, sa cibuľa používala ako prostriedok proti moru. Odtiaľ sa dostala na ďaleký východ, do Malej Ázie a nakoniec do krajín v Stredomorí. Postupne sa rozšírila do končín celého sveta a dnes ju nájdeme v množstve odrôd i typov bielej, žltej alebo červenej farby a malej, veľkej, sladkej či štipľavej chuti.

Cibuľovému granátu sa nevyhýbajte!

Cibuľa oplýva farebnou paletou účinných látok, ktoré pôsobia proti rastu viacerých choroboplodných zárodkov. Liečivé účinky, ktoré nám dookola pripomínali naše babičky, sú nám všetkým dobre známe. Okrem toho, že cibuľa dokonale posilňuje imunitný systém, znižuje prebytočný cukor v krvi, povzbudzuje srdcovo-cievny systém či povzbudzuje chuť do jedla, dokáže zlepšiť aj náladu a poľahky prekonať stres. Niektoré zdroje uvádzajú, že tam, kde sa denne konzumuje surová cibuľa, sa nevyskytuje žiadna rakovina. V ľudovom liečiteľstve sa cibuľa cení predovšetkým pre jej dezinfikačné či antibiotické účinky pri chrípke, nádche, kašli, zahlienení, angíne i astme. Aby toho nebolo málo, v cibuľu nájdeme množstvo vitamínov skupiny B či C a tiež viacerých minerálov ako železo, zinok, síru, fosfor, horčík, draslík, vápnik, sodík, meď a jód.

Rozplačte cibuľu ako Chuck Norris

„Prúserom“ je, že cibuľu väčšina detí pre jej štipľavú chuť neznáša, viaceré dievčatá ju kvôli „sviežemu dychu“, ktorý mávajú po jej zjedení, nechcú ani len vidieť, no a niektorým zasa utieranie slzí či fúkanie soplí pri varení už lezie na nervy. Aj napriek tomu sa dokážeme vždy premôcť, pretože tradičné jedlá si ani len nevieme predstaviť bez zeleniny, ktorá im dodáva tu správnu chuť či arómu. Dokonca aj to, prečo nás cibuľa pravidelne privádza k slzám, má svoje odôvodnenie. Tajomstvo je ukryté v látkach aliin, alicin a alináza, ktoré sú neprekonateľnými majstrami dezinfikačných účinkov. Nikdy sa však na cibuľu nevykašlite! Ak už naozaj nemôžete vydržať, skúste niekoľko overených metód. Napite sa čistej vody a pri krájaní ju zadržte v ústach. Ak sa však chcete s niekým rozprávať, zapáľte si pri krájaní sviečku, ktorá spôsobí rozrazenie vzduchu. Keď nemáte sviečku, nasaďte si potápačské okuliare. No ak ani tie nemáte, aj tak ju režte. Za trochu sĺz to určite stojí!