×
Your cart is empty.
Obilninovým kráľom je ovos
26. novembra 2015 Wordbajan Wordpress

Obilninovým kráľom je ovos

Posted in Blog

Obilninovým kráľom je ovos

Darovanému koňovi na zuby nepozeraj! Toto pravdivé a overené príslovie pozná každý jeden z nás. Preto na konské zuby teraz zabudnite a zamerajte sa na ich srsť. Tá je na dotyk poväčšine hebká a oku zas lahodí to, že je krásne lesklá. Za týmto javom sa skrýva nenápadný a často podceňovaný ovos, ktorý obsahuje celú radu zdraviu a „esteticky“ prospešných živín. Človek kŕmi kone najčastejšie ovsom a sám pritom zanedbáva jeho konzumáciu, pričom je v ňom ukryté všetko, čo potrebujú naše vlasy, koža či nechty.

Sila Vikingov ukrytá v ovsených vločkách!

Ľuďom pomerne dlho trvalo, kým prišli na plnohodnotné využitie ovsa. Isté je, že sa už 2000 rokov pred Kristom v Egypte vyskytoval ovos, ktorý však nebol pestovaný a ani nijak kultivovaný. Ako prví to začali robiť Škóti, ktorí z ovsa vyrábali whisky, piekli z neho chlieb a jedli každé ráno postojačky porciu kaše, aby sa toto „požehnané“ jedlo dobre rozložilo po celom ich tele. Postupom času si ovsené vločky dobyli priam prominentné miesto medzi top potravinami s prospešnými účinkami. Pred II. svetovou vojnou sa plocha polí s ovsom pohybovala medzi 700 000 – 800 000 hektárov! Po vojne sa tento počet začal rapídne znižovať. V súčasnej dobe tak Európa hľadá lacné a zároveň kvalitné krmivá, pričom sa vracia k pestovaniu tradičných kŕmnych plodín. Ovos je medzi nimi na prvom mieste!

Vytúžené zdravie na dosah

Ovos je do potravy zaraďovaný predovšetkým pre jeho vysokú energetickú hodnotu, pričom nespôsobuje obezitu, ale naopak, podstatne zvyšuje výkonnosť celého organizmu. Obsahuje totiž zložité cukry, ktoré sa rozkladajú v zažívacom trakte plynule a vstrebávajú sa podľa potreby organizmu. Okrem toho oplývajú širokou paletou najrôznejších minerálov, vitamínov B, E, či bielkovín. To však nie je ani zďaleka všetko! Horčíka je v ovse 3-krát viac ako v iných obilninách, draslíka a kremíka dokonca 10-krát viac ako v pšenici. Ovsené vločky obsahujú tiež dvakrát toľko zinku čo jablká a hrušky! Ovos má ďalej vplyv na krvný tlak, pretože veľmi efektne znižuje hladinu cholesterolu, čím sa pravidelná konzumácia ovsa stáva dokonalou prevenciou aj proti infarktu. Obilnina je tiež tradične používaná pri akútnych stavoch úzkosti, pri obličkových bolestiach, nervozite, nespavosti či strese.

„Top“ potravina na raňajky

Na trhu s potravinami je dnes ovos k dispozícii vcelku, drvený, v podobe múky, rôzneho pečiva, koláčov či obľúbených ovsených vločiek. Aj preto máme možnosť využiť ovos v strave na mnoho spôsobov. Pridávajú sa dokonca aj do niektorých alkoholických nápojov, v kozmetike do mydiel či pleťových mliek. Treba si však dať pozor na Müsli tyčinky, o ktorých si stále väčšina z nás myslí, že sú zdravé, no pritom nutričným zložením sa veľakrát zhodujú s tyčinkami typu Snickers, Mars a pod. Ovos sa okrem toho dá konzumovať aj ako surový, no to už nie je mnohým z nás až tak po chuti. Čo tak vyskúšať ovsenú kašu od Meliny, ktorú si môžete vychutnať s príchuťou čerstvých jahôd, éterických brusníc či tradičných jabĺk s hrozienkami? Ak Vás aj napriek tomu žiadna z týchto ingrediencií dostatočne nezaujala, dajte si ovsenú kašu na raňajky, desiatu či olovrant „len tak“, bez príchute. Takáto „vločková“ strava dodá Vášmu uponáhľanému organizmu dostatok potrebnej energie na celý deň.