×
Your cart is empty.
Chutná a rýchla, no návyková či škodlivá. Aj takáto je naša strava!
30. mája 2016 Patrik Boďo

Chutná a rýchla, no návyková či škodlivá. Aj takáto je naša strava!

Posted in Blog

Chutná a rýchla, no návyková či škodlivá. Aj takáto je naša strava!

Všetci dennodenne športujeme. Vedeli ste o tom? Asi nie. Na blížiacu sa olympiádu v Brazílskom Riu sa však cibrením športu, ktorý máme na mysli, ani náhodou nedostanete! Dokonca sa ani nekvalifikujete na kvalifikáciu. O aký šport ide? O to naše každodenné náhlenie sa za… za niečím. Pod tým „niečo“ nech si už každý v duchu domyslí tú svoju konečnú stanicu. Tak ako je totiž v dnešnej dobe skoro v každom dome vysokorýchlostný internet, tak aj naše životy rýchlosťou veľmi často pripomínajú raketu mieriacu na Mars. Pri takomto výkone potrebujeme samozrejme pravidelne tankovať palivo, bez ktorého by sme ďaleko nezašli. No a aby sme náhodou neboli ukrátení o čo i len minútku času, zvykli sme si konzumovať vysokorýchlostne pripravované jedlá. Len málo z nás si však uvedomuje, že takáto strava organizmus skôr spomaľuje ako zrýchľuje!

Sme ľenochodmi vo vysokorýchlostnom svete

Tí, ktorým je absolútne jedno, čo si dáte na raňajky, obed či večeru, nám chcú pomocou spracovaných potravín v uponáhľanom živote pomôcť ulahodiť jedine naším žalúdkom. A, ruku na srdce, ani to sa im často nedarí, že? Avšak predstava čerstvých potravín v obchodoch, ktoré sú pomerne drahé a ktoré si jednoducho nemôžeme dovoliť, nás podnecuje k tomu, aby sme si radšej kúpili nejaké polotovary zo supermarketu za pár centov. Vyjde to lacnejšie, no predovšetkým ušetríme čas s prípravou. Aj preto túto filozofiu zastáva čoraz väčšie množstvo nielen slovenských domácností. Pravda je však často niekde inde, ako len v ušetrených peniazoch. Kameň úrazu tkvie v tom, že pri uponáhľanom životnom štýle ide o ten najpohodlnejší spôsob stravovania.

Ruka v ruke s fast-foodom!

Anglické slovo “convenience” znamená pohodlie, výhodnosť, jednoduchosť. Pokiaľ ide o potraviny, (termín je z angličtiny prebraný nielen na vyjadrenie vlastnosti, ale aj v zmysle „convenience food“) znamená to vyšší stupeň spracovania. Pre tieto “pohotové potraviny” sa v slovenčine používa výraz “polotovary”. Tie nikdy neboli, nie sú a z hľadiska kvality ani nikdy nebudú žiadna veľká sláva. Zloženie výrobkov totiž nezodpovedá ich chytľavému názvu či rôznym marketingovým ťahom. Ak si kúpite rybie prsty, tak predpokladáte, že sa jedná o ryby obalené v strúhanke. Blud! Tých rýb tam nie je ani jedna šestina. Hlavnými ingredienciami sú strúhanka, múka, škrob, olej a voda. No a presne takýmto klamlivým syndrómom trpí väčšina polotovarov.

Ušetrený čas neznamená ušetrený organizmus

Pozreli ste sa už niekedy na zloženie ktoréhokoľvek polotovaru? V dnešnom životnom rýchliku asi ťažko. Nutrične sú tieto jedlá veľmi nevyrovnané, obsahujú veľa soli, látok na zvýraznenie chuti (najmä glutamát a aditíva), pričom sú veľmi chudobné na bielkoviny, vitamíny i minerálne látky. Ale čo tam po výživových hodnotách, keď nám to proste chutí? Nič. Avšak už sa nikdy nečudujte tomu, že aj keď síce nonstop kmitáte ako veveričky, ručička vám na váhe nabrala akýsi pravotočivý smer. A to je ešte ten lepší prípad. Horšie to je vtedy, keď sa pravidelné zajedanie takejto stravy začne prejavovať na vašom zdravý. Ale ak chcete organizmu aj naďalej spôsobovať zažívacie problémy, zvyšovanie hmotnosti, únavu, nesústredenosť, zhoršenie imunity či rýchlejšie starnutie, nech sa páči. Hor sa do nakupovania. A nezabudnite si v elektre kúpiť kvalitnú mikrovlnku. for fun 🙂