×
Your cart is empty.
Malá pleseň je veľké nebezpečie. Veľká spôsobuje to najhoršie!
12. mája 2016 Patrik Boďo

Malá pleseň je veľké nebezpečie. Veľká spôsobuje to najhoršie!

Posted in Blog

Malá pleseň je veľké nebezpečie. Veľká spôsobuje to najhoršie!

Už to poznáte. Z nákupov prídete domov minimálne s dvoma taškami potravín a iným príslušenstvom do domácnosti, pričom veľké množstvo z toho nakŕmite chladničku. No a keďže sa nám zvyčajne jedlá v chladničke nechce systematicky usporadúvať, vkladáme ich do nej tak ako príde, len aby tam boli. Teraz ruku na srdce. Komu sa ešte nestalo, že nejakú potravinu vložil na regál za druhú potravinu, pričom pri otváraní či zatváraní chladničky ju nebolo vôbec vidno? Po cca. týždni a po náhodnom odkrytí potravín „vpredu“ vyvaľujeme zrak na syr, ktorý túžil v tomto jarnom období taktiež zapadnúť k pestrým farbám, číhajúcim na nás z každej strany. Preto aj on svoju „frizúru“ prefarbil nazeleno!

Riaďte sa „chladničkovým“ pravidlom: Prvé dovnútra, prvé von

Po tomto objave stojíte pred chladničkou a váhate, a váhate, až kým necítite chlad už aj na nohách, či tá pleseň na syre je ešte tá, ktorá tam má byť, alebo či už má mliečny výrobok to najlepšie za sebou. Následne vaše zmrazené bunky v mozgu napadne odrezať kus plesnivého syra alebo ovocia a zvyšok si vychutnať, akoby sa nechumelilo. Za tú chvíľu počas krájania potraviny na dynku a počas toho, čo sa vám postupne rozmrazuje mozog, si spomeňte na tento článok. Hneď sa začervenáte, pričom zelenkastému jedlu ihneď podarujete jednosmernú letenku do odpadkového koša!

Plesnivé jedlo ani divej zvery!

Potraviny napadnuté plesňou na tanier totiž v žiadnom prípade nepatria. A to aj napriek tomu, že ste sa niekde možno dočítali, či len ste to započuli od svojej babičky, že ten kúsok, kde nie je žiadna pleseň, sa dá zjesť bez akýchkoľvek starostí. Ide o somarinu s jedným veľkým S! Aby ste totiž mohli s istotou tvrdiť, že tomu kúsku vôbec nič nie je, museli by ste mať zrak v kvalite elektrónového mikroskopu! Jednotlivé časti plesní totiž okom nemožno vidieť, pretože majú veľkosť len od dvoch do asi piatich mikrónov. Aj malinká pleseň na marmeláde, chlebe, jogurte alebo pečených výrobkoch značí, že by sa celá potravina mala rovno vyhodiť. To isté platí pre ovocie či zeleninu, pričom také uhorky, broskyne alebo paradajky, ktoré obsahujú veľa vody, bývajú kontaminované najviac. Čo sa týka mliečnych produktov ako cmar či kefír, tie si bezpečne môžete dopriať aj pár dní po záručnej dobe a nič vám nehrozí.

Sedmoro rád k ochrane zdravia

Plesne alebo baktérie rozkladajú potravinu, pričom vytvárajú nebezpečné látky, mykotoxíny, ktoré môžu vyvolať otravu a v extrémnych prípadoch dokonca smrť! Okrem toho poškodzujú pečeň, obličky, imunitný systém, tvorbu krvi a spôsobujú halucinácie. Niekedy tiež vytvárajú rakovinotvorné bunky. Najrizikovejšie sú z tohto pohľadu staré ryby, mäso, údeniny, syry, orechy, či kvasené potraviny. Na záver by vám aj Melina rada odporúčala pár rád, s ktorými sa žiadnych nepríjemností obávať nemusíte. Skúste sa vyhýbať potravinám s uplynulou zárukou či s poškodeným obalom. Nekupujte potraviny do takej zásoby, akoby malo vymrieť okrem vás celé ľudstvo. Skladujte potraviny v chlade, v čo najväčšej čistote a pri dostatočnom vetraní. Okrem toho sa v obchode holou rukou nedotýkajte nebalených potravín. Tak ešte raz, akonáhle sa vám trochu nezdá farba alebo vôňa, na ceste do koša potravine zamávajte a pekne jej odzdravte zbohom!