×
Your cart is empty.
Sušené ovocie počas sviatkov bez výčitiek!
29. decembra 2016 Patrik Boďo

Sušené ovocie počas sviatkov bez výčitiek!

Posted in Blog
Prečo doraziť hody sušeným ovocím?

Sušené ovocie počas sviatkov bez výčitiek!

Oblátky, med, cesnak, ryba, šalát, bobaľky, kapustnica… Áno, to všetko neodmysliteľne patrí na štedrovečerný stôl. Lepšie povedané, patrilo. V takomto čase/nečase to zvykne už náš organizmus, ehm. tukové vankúše, len vstrebávať. No a na podporu trávenia neexistuje nič lepšie, než zajedanie sušeného ovocia po večeroch pri telke, ktoré je už neodmysliteľnou súčasťou každých Vianoc.

Kuk sem, kuk tam. Všade kuká jedlo!

Vianočné prežieranie pomaly, ale iste, utícha. Alebo predsa nie? Počas Štedrého dňa sa v takmer každej domácnosti vyvára ostošesť, akoby hneď na druhý deň mala prísť 3. svetová. A aj keď má každá rodina inak prestretý stôl s vlastným, špeciálne pripraveným menu, jedla je hojne všade. Jedla je toľko, že ho dojedáme ešte aj na tretí-štvrtý deň, keďže je nám ho ľúto vyhodiť. Aby toho nebolo málo, počas týchto dní ešte zisťujeme, že na balkóne čakajú okopisté tácky všakovakých koláčov. A aj tak to stále nie je všetko. Z kuchynskej linky na nás totiž číha stále nerozbalené, no zuby si cibriace, sušené ovocie.

Pre aj proti, no bez proti by nechutilo

Vedeli ste, že sušenie ovocia je jedným z najstarších spôsobov jeho spracovania? Prvé zmienky o takomto spracovaní spadajú do čias staroveku. Primárnym cieľom bolo konzervovanie ovocia a predĺženie doby jeho životnosti. Keďže mikroorganizmy, ktoré spôsobujú skazu čerstvého ovocia, potrebujú vodu, jej odstránením sa znemožní rozkladný účinok baktérií.

Všetci samozrejme vieme o vysokom obsahu cukru v sušenom ovocí, ktorého nie je málo. Niektorí ľudia sa aj preto obávajú, či je sušené ovocie vôbec zdravé, keď je tak intenzívne sladké, a či to nie je práve naopak. Či sa jednoducho nejedná len o hocijakú sladkú maškrtu. Nie nejedná! Potešujúci je totiž veľký obsah vlákniny, ktorý nenájdete v žiadnej inej cukrovinke.

Prečo doraziť hody sušeným ovocím?

Priemyselne vyrobené sušené ovocie síce nie je a ani nikdy nebude najzdravšie, keďže vás okrem vlákniny, minerálnych látok a energie zásobí cukrami, mykrotoxínmi či pesticídmi, no za pár dní v roku také figy, ďatle, slivky či ananás, ešte nikoho nezabili. Väčšina ľudí vypeká množstvo koláčov a zákuskov z bielej múky, množstva cukru i rastlinných tukov. Nad takýmto maškrtením sa ale pozastaví len málokto, že? Každý rieši len to, koľko veľa cukru je na tej či hentej fige. Málokto si tiež uvedomí, že práve sušené ovocie je tým najefektívnejším tráviacim maškrtením. Ako sme už spomínali, všetko za to môže vysoký obsah vlákniny. Tá je predovšetkým počas sviatkov pre zápchu, správnu funkciu čriev či správne vyprázdňovanie dôležitá ako nikdy.

Tak teda, kedy je vhodnejšie obdobie na prejedanie sa, keď nie teraz? Vianoce sú len raz za rok, na spaľovanie kalórií máte ďalších cca. 360 dní. Doprajte si slané či sladké jedlá, na ktoré len pomyslíte, a ktoré k Vianociam neodmysliteľne patria, pričom nezabudnite ich zajesť sušeným ovocím.