×
Your cart is empty.
Zdraví byť chceme, no nad cviklou ohŕňame nos!
11. augusta 2016 Patrik Boďo

Zdraví byť chceme, no nad cviklou ohŕňame nos!

Posted in Blog
Cviklová chemoterapia

Zdraví byť chceme, no nad cviklou ohŕňame nos!

Začnime rovno od podlahy. Cvikla patrí do TOP 5 najkontroverznejších zelenín vôbec! A ako sme na tento premúdrený fakt prišli? Veľmi logicky. Tak ako totiž stále väčšina z nás nedokáže prísť červenej repe vôbec na chuť, tak sa radí medzi vôbec tú najzdravšiu zeleninu. Áno, tak ako všade, tak aj tu funguje rovnica, že to čo chutí najhoršie, to je aj najviac zdravé.

Niekde pre dobytok, inde kráľom

Pozrime sa na využitie a pohľad na cviklu niekoľko rokov dozadu, keď ešte ľudia nevedeli, čo je to počítač, internet, Google, blog, zdravé stravovanie, Modrý koník a pod. Zatiaľ čo v niektorých oblastiach si ľudia už odmalička vybudovali negatívny chuťový pohľad na cviklu, ktorú im sterilovanú a kyslú v školských jedálňach hádzali ku všetkému, čo prišlo, si bez nej zas inde nedokázali prestaviť žiadnu väčšiu hostinu. Takí Poliaci, Rusi či Dáni, by sa v tradičnej cviklovej polievke s názvom Boršč najradšej kúpali každý deň. Kontroverzia koluje dokonca aj okolo sfarbenia cvikly. Pre niektorých je červenofialové sfarbenie atraktívne, druhých krvavočervená farba odrádza. Či už sa nám rozporuplná farba páči, alebo nie, aj ona obsahuje mnoho významných látok pre organizmus.

Objav silu ruského medveďa!

I keď sa v známej rozprávke samému dedkovi repu vytiahnuť nepodarilo, v takom Rusku sa to nemôže stať. Cviklu ťahajú zo zeme hlava nehlava. Americkému vedcovi z oblasti výživy P. C. Braggovi to nedalo a tak podnikol niekoľko expedícií priamo do Ruska. Zaujímali ho predovšetkým tí Rusi, ktorí sa dožívali obdivuhodného veku. Prišiel na to, že práve cvikla sa v ich dennom menu vyskytovala najčastejšie. Zaujímavé bolo tiež pozorovanie nemeckých zajatcov počas 2. svetovej vojny v Rusku, ktorí sa úspešne vyhýbali chrípke či týfusu, čo boli počas vojen časté ochorenia. Hádajte, čím ich „zborná komanda“ dennodenne kŕmila.

Cviklová chemoterapia

Tak ako každú zeleninu, aj cviklu je samozrejme najlepšie pre organizmus konzumovať čerstvú a surovú. Je ľahké však o tom písať, ťažšie to už je zrealizovať. Preto si repu zavárame, pečieme, robíme si z nej nátierku, pridávame ju varenú do šalátov, polievok, či len ako prílohu k hlavným jedlám. Najdôležitejšie je, aby sme ju vôbec jedli. To, že je cvikla veľmi zdravá, že má veľa vitamínov, posilňuje imunitný systém, znižuje krvný tlak, rozširuje cievy, to vieme veľmi dobre. Vráťme sa ale ešte späť k cviklovej farbe. Tá je silným antioxidantom, ktoré chráni bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, pričom vykazuje protizápalové a detoxikačné účinky. Okrem toho farbivo rozširuje tepny a spevňuje steny vlásočníc. No a úplne najväčšou „šupou“ je, že cvikla je nielen prírodný, ale hlavne účinný liek proti rakovine. Treba však pamätať na to, že protirakovinovými účinkami disponuje šťava z červenej repy či surová cvikla. Liečivé účinky po uvarení sú oveľa slabšie. Prekonajte sa a doprajte telu tú správnu dávku výťažkov z cvikly.