×
Your cart is empty.
Obyčajná a predsa vzácna! Taká je ryža
16. apríla 2015 Wordbajan Wordpress

Obyčajná a predsa vzácna! Taká je ryža

Posted in Blog

Obyčajná a predsa vzácna! Taká je ryža

Dokonalá potravina

Obsahuje komplexné sacharidy, má nízky glykemický index a kopec bielkovín aj minerálnych látok. Nutné je tiež dodať, že neobsahuje lepok, a tak je vhodná aj pre celiatikov. A pozor, nenájdete v nej ani tuk! Takže nám nezvýši cholesterol a bez výčitiek si ju naberajte aj vtedy, keď chudnete. Všetky druhy ryže sú prevenciou aj pred vznikom rakoviny, nebude vás z nej nadúvať a keďže má odvodňujúce účinky, odplaví nám nejaké tie škodliviny z tela von. Vhodná je prakticky pre všetkých. Podáva sa vo forme kaší už malým detičkám, jesť ju môžu aj starší ľudia a aj tí, čo sú na žlčníkových alebo žalúdočných diétach. Okrem toho znižuje tlak a pomôže ku kráse a zdraviu našich vlasov, nechtov alebo pokožky.

Aké druhy poznáme?

Štandardne rozlišujeme ryžu podľa tvaru zŕn. Guľatozrnná sa viac lepí a hodí sa na rizotá, ale aj mliečne kaše, nákypy alebo placky. Dlhozrnná je viac vhodná na prílohy alebo do čínskej kuchyne. Podstatnejšie rozdelenie je však podľa spôsobu prvotného opracovania. Najviac zo všetkých živín obsahuje ryža natural. Správne predpokladáte, že je neobrúsená, neleštená, zachováva si všetky vitamíny, hlavne skupiny B, minerálne látky, stopové prvky, vlákninu, mnoho škrobu… Biela je obrúsená a tak z nej bolo pri týchto procesoch odstránených aj značné množstvo spomínaných látok. Ryžový odvar tiež nie je na zahodenie, teda, ani na vyliatie. Veľmi dobre zaberá pri horúčkach alebo pri rôznych tráviacich či črevných ťažkostiach.

Obľúbená dobrota

Medzi tradičné pochúťky našich drobcov patrí aj mliečna ryža. Ľahko si ju pripravíte aj sami doma, no sem-tam sa stane, že nie je nakúpené mlieko alebo nejaká maškrtka na doplnenie, ozdobenie a zlepšenie chuti. Zjednodušiť si prácu, ktorej je pri malých deťoch neustále veľa, môžete aj hotovou mliečnou ryžou. Vytiahnete ju z chladničky a olovrant alebo malá večera pre špuntov je ihneď na stole. Melina ponúka aj mliečnu ryžu natur bez príchute s tradičnou chuťou, možno skôr pre maminky a potom aj ďalšie tri druhy, ochutené čokoládou, jahodou alebo višňou.