×
Your cart is empty.
ROZLIŠUJTE, KOĽKO Z ČOHO JE VHODNÉ ZJESŤ
8. apríla 2015 Wordbajan Wordpress

ROZLIŠUJTE, KOĽKO Z ČOHO JE VHODNÉ ZJESŤ

Posted in Blog

ROZLIŠUJTE, KOĽKO Z ČOHO JE VHODNÉ ZJESŤ

Od najväčšieho po najmenšie

Najširšiu základňu potravín, ktoré by ste mali jedávať najčastejšie, tvoria obilniny. Nie, nemusíte sa dusiť pšeničnými klíčkami, ale odborníci odporúčajú zaradiť každý deň do jedálnička celozrnné pečivká, nelúpanú ryžu, ovsenú kašu, cestoviny, pohánka a podobne. Ide o to, že práve táto skupina potravín je bohatá na vitamíny, vlákninu, škrob alebo aj minerálne látky. Pokojne vyskúšajte aj niečo nové, čo ešte možno nepoznáte. Napríklad špaldu, proso, pohánku.

Nad nimi, na prvom poschodí stojí skupina ovocie a zelenina. Netreba nič dodávať. Vitamín C, vláknina, antioxidanty a aj voda. Päť porcií denne musíte zvládnuť.
Druhé poschodie pyramídy tvoria mäso, ryby, vajcia a mliečne výrobky. Hlavný zdroj plnohodnotných živočíšnych bielkovín. Preto určite túto skupiny nevynechávať. Vajcia sú samy o sebe bohatým zdrojom vitamínov, esenciálnych bielkovín… Mäsom si zas doplníme železo. O rybách snáď nikto nepochybuje, jesť by sme ich mali dokonca dvakrát do týždňa. Rybacina je zdrojom významných minerálnych látok ako fosfor či jód a nezabúdajme ani na vitamín D a obrovskú hodnotu rybieho tuku, ktorý obsahuje mnoho nenasýtených mastných kyselín.
Mlieko a mliečne výrobky sú okrem toho aj zdrojom vitamínov rozpustných v tukoch, ako A, D alebo vitamínov skupiny B a pochopiteľne, vápnika. Pre tých, čo nezvyknú bežne piť pohár mlieka, odporúčame minimálne kyslomliečne výrobky. Cmar, kefír, jogurty alebo aj tvaroh. Vápnik si v slušnom množstve doplníte aj tvrdými syrmi. Melina má na trhu viacero druhov chutných zrejúcich tvrdých syrov. Alebo vyskúšajte aj syry mäkké a zamiešajte ich do šalátov.

Úplne hore na špici pyramídy sú sladkosti, soľ a tuky. Do tejto skupiny načrite najmenej. Veľa cukrov, tukov aj soli sa nám do tela znenazdajky dostane aj v skrytej podobe už z nižších poschodí. Takže s týmito maškrtami opatrne.

Poradie radšej nemeniť

Takáto pyramída je aspoň malým odrážadlom od toho, ako by to v našej strave malo a nemalo vyzerať. Aby sme mali aspoň zhruba predstavu o tom, že z čoho jesť najviac, z čoho najmenej a neobracali si ju naopak. Ak sa vám to aj uprostred pomieša, hlavné je, aby ste si pamätali to, čo je na hore a čo je dole. Tieto pozície by ste poprehadzovať nemali, lebo ak sa k tomu pridá sedavé zamestnanie a lenivosť, rastúcim vankúšom na bruchu sa potom, zrejme, nevyhnete…