Chia semienka. Vytrvalosť bájnych bojovníkov
Malé semienka poväčšine tmavej farby, ktoré sú dnes považované za superpotravinu! O žiadne slnečnicové jadierka, oriešky či mak, sa však nejedná. Reč je o znovuobjavených chia semienkach, ktorých popularita postupne naberá na obrátkach. Ich vlastnosti boli z nepochopiteľných príčin na dlhú dobu opomenuté, no teraz zažívajú nevídanú renesanciu.
Bobuľovitý comeback!
Keď som ja ako bloger zdravej výživy zadal úlohu nášmu grafikovi pripraviť obrázok Chia smoothie s cmarom, opýtal sa ma, čo sú chia semienka. Samozrejme na tom nie je nič zlé, veď množstvo ľudí dnes stále nemá ani len šajnu o týchto výživných semiačkach. Aby som však aj ja mal čisté svedomie, musím sa priznať, že donedávna som o nich tiež toho moc nevedel. 😀 Takéto „faux pas“ však v pravekých Aztéckych i Mayských kmeňoch neprichádzalo do úvahy. Tí ich totiž konzumovali v takej istej miere ako kukuricu, ktorej sa dnes vyprodukuje vyše 900 miliónov ton za rok! Tisíce rokov neskôr o chia semienkach takmer nikto nič nevedel, čo sa dnes mnohí lekári a odborníci zdravej životosprávy snažia postupnými krokmi naprávať. Aj preto sa dnes k informáciám o blahodarných bobuľkách dopracujete omnoho jednoduchšie.
Poklad aztézskych bežcov
Chia semienko, latinsky Salvia Hispanica (Šalvia Hispánska), pochádza z Mexika a Guatemaly, kde sa semená pre svoje výnimočné vlastnosti pridávali takmer všade, rozbíjali sa na múku, popíjali v nápojoch, pričom boli neoddeliteľnou súčasťou dennodenne konzumovanej kaše. Vďaka ich nevídaným účinkom dokázali Indiáni a Aztékovia oveľa lepšie hospodáriť s energiou pri zháňaní potravy či iných životne dôležitých činnostiach na cestách medzi kaňonmi a rozbúrenými riekami. Práve preto, akou výbornou fyzickou kondíciou a zdravím oplývali bájni Aztékovia, by sa na konzumáciu chia semienok mali zamerať predovšetkým športovci.
Na oko drobné, na úžitok mocné!
Semienka sú zdrojom kvalitných proteínov, sacharidov, tukov, z ktorých má kľúčové zastúpenie nenasýtená mastná kyselina omega-3 a vláknina. Semienka ďalej obsahujú množstvo antioxidantov, pričom nachádza sa v nich dokonca 5x viac vápnika ako v kravskom mlieku! Semienka obsahujú ďalej železo, zinok, draslík, magnézium, fosfor a ďalšie dôležité živiny v ľahko stráviteľnej forme. Čo sa pojedania týka, Indiáni si ich dávali len tak samé, v nápojoch, mleté na prášok či ako zmes s obilninami. Oproti tomuto nejaká rapídna zmena nenastala. Keďže je ich chuť veľmi jemná, hodia sa do ktoréhokoľvek pokrmu či nápoju. Jedno semienko nasiakne v priebehu niekoľkých minút až desaťnásobok svojho objemu, čo zásadne pomáha športovcom predĺžiť ich výdrž. Takže si to zhrňme! Bobuľky dodávajú energiu, zabraňujú prejedaniu, pozitívne vplývajú na srdce a hlavne hydratujú organizmus. Ešte stále sa chcete robiť, že chia semienka nepoznáte?