×
Your cart is empty.
S.M.O.O.T.H.I.E. Už dávno nejde len o cudzie slovo, ale pojem!
6. júna 2016 Patrik Boďo

S.M.O.O.T.H.I.E. Už dávno nejde len o cudzie slovo, ale pojem!

Posted in Blog

S.M.O.O.T.H.I.E. Už dávno nejde len o cudzie slovo, ale pojem!

Dá sa ním osviežiť v stánkoch obchodných centier, v rôznych baroch či bistrách. Vitamínový elixír si vieme však poľahky namiešať podľa vlastnej chuti a fantázie aj z pohodlia našich domovov. V neposlednom rade ho tiež odporúčajú všetci výživoví poradcovia. Počet fotiek tohto novodobého trendu zdravej výživy už snáď na známej sociálnej sieti Instagram stihol prekonať aj slávne recepty ovsenej kaše. Asi nikomu v tejto chvíli nič iné na rozum neprišlo, ako svieži nápoj smoothie! No a už tradične sa aj v našich končinách stáva zvykom, že tak ako sa nevieme dočkať letných slnečných lúčov, tak začína gradovať aj výkon kuchynských robotov či mixérov.

Síce otrokmi času, no aspoň zdraví!

I keď hodinky ťukajú stále rovnako, ľudia majú menej a menej času. Ako je to možné? Taká doba! Či však stojíme na jednom mieste, prechádzame sa po parku, alebo sa rýchlosťou svetla neustále ženieme za lepším životom, potrebujeme dýchať rovnaký O₂ (ešte raz, „dýchať“, nie telefonovať!), baterky dobíjať zatvorenými viečkami, sem tam niečo vypiť a zjesť, aby sme neumreli od hladu, resp. sa čo najrýchlejšie „prežrať“ do nemoty polotovarmi . Okrem toho nám aj napriek zapratanému mozgu stále niekde blúdi myšlienka, že by sme nemali zanedbať prísun vitamínov, aby sme náhodou neochoreli. Jednoducho si to nemôžeme dovoliť! No pri našom uponáhľanom živote si však nemôžeme dovoliť jesť minimálne 5-krát do dňa nejaké ovocie či zeleninu. Aj preto sa našim miláčikom stalo C-éčko v podobe tabletiek. Čo tak však vyskúšať niekedy aj vitamínovú bombu (a hlavne rýchlu), vyrobenú čisto na prírodnej báze?

Smoothie čoraz viac hýbe svetom

Smoothie je odvodené od slova Smooth, čo znamená hladký, podľa hladkej konzistencie nápoja. Ide totiž o rozmixovaný kokteil, zložený z ovocia či zeleniny. V ovocnej variante je ideálny na raňajky alebo desiatu, v zeleninovej variante na olovrant. Smoothie je ideálne doplniť vločkami, orechmi, semienkami, jogurtom, mliekom a pod. Pre smoothie neexistujú žiadne pravidlá, môžete si ho namixovať prakticky z čohokoľvek. Jediné, čo musí naozaj spĺňať, je jeho konzistencia, ktorá musí byť husto-krémová a mať ovocný či zeleninový základ. Nenechajte sa však zlákať tým, že do smoothie namiešate všetko, čo máte radi a čo máte práve po ruke. V jednoduchosti je totiž krása, sila a tiež najlepšia chuť.

Ideálna súčasť zdravého životného štýlu

Dôvody, prečo piť smoothie, nespočívajú len v jednoduchej a rýchlej príprave, ale predovšetkým v ich výživovej hodnote. Je plné vitamínov, vlákniny a ďalších prospešných látok, ktoré sa líšia podľa toho, z čoho nápoj namiešate. Iba vďaka nemu do seba dostanete za malú chvíľu veľké množstvo vitamínov. Smoothie je okrem toho najlepšia cesta, ako telu dopriať jarný detox. Čím viac zeleniny a ovocia prijímate, tým menšiu chuť máte na nezdravé pochutiny, ako sú čipsy alebo čokoláda, čo sa môže priaznivo prejaviť aj na váhe. Smoothie by sa tak malo stať aj vašim zdravím a jednoducho pripraveným nápojom, ktorý vám rýchlo nakopne metabolizmus a dodá toľko potrebnú energiu. Najlepšia vec na smoothie je, že stále môžete skúšať nové a nové kombinácie! A ak by vám dochádzali nápady, na našom Facebooku nájdete množstvo receptov.