×
Your cart is empty.
Šalátový syr
14. mája 2015 Wordbajan Wordpress

Šalátový syr

Posted in Blog

Šalátový syr

Jeden z ovčieho, druhý z kravského mlieka

Syr feta je pravdepodobne najznámejším syrom tohto typu. Je to typická grécka špecialita a vyrába sa z ovčieho alebo čiastočne aj z kozieho mlieka. Na našom slovenskom trhu je však aj alternatívny podobný produkt z kravského mlieka. Taký vyrába aj Melina. Je to mäkký syr Fellada. Poriadny biely syr by mal mať aspoň 40 % tuku, čo táto fellada aj má, no pre tých, čo dávajú bacha na tuky, je v ponuke aj light verzia. Má kyslastú chuť, slanú vôňu a svoju bielu farbu nikdy nestratí.

Pristane každému jedlu

Takýto slaný syr zreje aj niekoľko mesiacov alebo minimálne týždňov, má drobivú štruktúru a nakrájaný na kocôčky ho zjete prakticky s čímkoľvek! Využiť sa dá aj v teplej kuchyni, možno napríklad na grile, no hodí sa hlavne do tej studenej. Gréci vám ho ponúknu ku každému jedlu. Na raňajky s bielym chlebom, na desiatu v šaláte alebo ako predjedlo. Takmer zakaždým aj s olivovým olejom. V kuchyni sa takýto biely mäkký syr prosto nestratí! Prihodiť sa dá hlavne počas leta naozaj ku každému jedlu, od najjednoduchších až po zložité. Je ľahko stráviteľný a vhodný aj pre tých, čo sú alergickí na laktózu. Mal by mať pórovitú štruktúru a naozaj jemne sa rozpadať na jazyku. Jednoducho, pochúťka!

Na letnú sezónu ako stvorený

V horúčavách, keď človeku nechutí, vyskúšajte určite takýto biely mäkký syr s čerstvou zeleninou… Pokvapkaný olivovým olejom, dochutený bazalkou či korením… Alebo si ho zmiešajte s nakrájaným červeným melónom. Ľahká, osviežujúca dobrota je na svete! Hodí sa tiež k zelenine grilovanej, napr. k cukete alebo cvikle.
Tak čo, nedostali ste chuť? Vyhľadajte si felladu v obchode ešte dnes a urobte si ľahkú zdravú večeru!