×
Your cart is empty.
Diéta a zdravé tuky, alebo čo tučné môžeme konzumovať počas diéty
16. marca 2015 Wordbajan Wordpress

Diéta a zdravé tuky, alebo čo tučné môžeme konzumovať počas diéty

Posted in Blog

Diéta a zdravé tuky, alebo čo tučné môžeme konzumovať počas diéty

Jednou z najčastejších chýb v nízkosacharidovej diéte je eliminácia zdravých tukov. V tejto diéte obmedzujete sacharidy a tuky na minimum, preto väčšina vaších jedál pozostáva z bielkovín. Pozor! Pri konzumácií výlučne bielkovín sa budete cítiť hladní a unavení, to sa neskôr prenesie do vašej nálady a hormonálnej nerovnováhy. V tejto fáze väčšina ľudí končí s diétou a častá výhovorka je „nieje to pre mňa, nedá sa to vydržať“ atď. Populácii kmeňov Masajov alebo Inuitov sa dlhodobo darí na nízko-sacharidovej potrave, ich potrava pozostáva prevažne zo živočíšnych tukov. Tzv „chudé“ mäso je pre nich krmivo pre psov. Tu je zoznam 10 možností, ktoré by ste mali zaradiť do vašej diéty. Nemusíte ich využiť všetky, sú to len možnosti, ktorými môžete doplniť zdravé tuky do vášho jedálnička. Nezabúdajte, že iba 0,5g tukov na 1kg vašej telesnej hmotnosti je úplne postačujúci pre správne fungovanie vášho tela.

Mastnejšie druhy mäsa a rýb

V obchode si vyberajte mastnejšie druhy mäsa, najvhodnejšie sú tie vychované na zelenej tráve tzv. „Bio“. Držte sa ďalej od diétnych kuracích pŕs alebo chudých hovädzích steakov a kusov, z ktorých bol odstránený tuk. Vyberajte tučnejšie ryby ako je losos, sú oveľa zdravšie a chutnejšie.

Použite viac tuku pri varení

Panenský olivový olej do šalátov. Na varenie a pečenie je ideálny kokosový olej, domáce kvalitné maslo, alebo domáca bravčová masť. Sú to tuky s vysokým tepelným bodom prepálenia, takže neriskujete vylučovanie karcinogénov. Maslo dodá jedlu jedinečnú chuť. 3 tajomstvá francúzskej kuchyne? „maslo, maslo, maslo“ Kokosový olej na varenie je bez chuti a vône, takže nikto nebude tušiť aká je vaša tajná ingrediencia.

Vyskúšajte olej z treščej pečene

Existuje mnoho dôvodov, prečo prijať doplnky výživy vo forme rybieho tuku. Dajú sa kúpiť vo forme tabliet alebo oleja. Jedna polievková lyžica oleja z treščej pečene vám dodá dennú dávku vitamínu D, vitamínu A a omega3 mastných kyselín.

Jedzte vajíčka, orechy a avokádo

Vajcia patria medzi najzdravšie potraviny na planéte. Sú veľmi sýte, veľmi výživné a majú ideálny pomer aminokyselín. Žĺtka sú taktiež plné nasýtených mastných kyselín a dobrého cholesterolu. Vyberajte vajíčka z chovu na tráve, alebo vajíčka obohatené o omega3. Orechy sú taktiež veľmi výživné, hlavne kvôli zdravým tukom, vitamínom, vláknine a vysokému obsahu bielkovín. Jedna hrsť orechov denne zabezpečí dostatok zdravých tukov pre správne fungovanie vášho tela. Avokádo je ďalšia zdravá potravina plná zdravých tukov, bohatá predovšetkým na mononenasýtené mastné kyseliny. Jesť sa dá s každou potravinou na rôzne spôsoby, na internete je mnoho receptov na túto superpotravinu.

Dajte si do kávy smotanu

Smotana dodá káve vynikajúcu jemnú chuť a taktiež má tendenciu znižovať chuť do jedla. Ak dostanete hlad, a vaše nasledujúce jedlo je ešte ďaleko, dajte si šálku kávy s plnotučnou smotanou a zaženiete hlad takmer okamžite. Chvíľu potrvá kým znova vyhladnete!

Jedzte majonézu a guacamole

Jednou z možností ako zvýšiť tuky v nízkosacharidovej diéte je pridať do jedálnička pochutiny ako majonéza alebo guacamole. Sú to výživné omáčky plné tuku, ktoré sa hodia takmer k všetkému. Samozrejme je doležité sledovať množstvo a neprehánať. Jedna lyžica k mäsu alebo zelenine dodá výbornú chuť a dostatok zdravých tukov. Vytvorte si vlastnú omáčku a použite zdravšie verzie namiesto rastlinných olejov ako olivový olej a maslo.

Použite omáčky ako Bearnaise

Existuje veľa druhov omáčok, ktoré môžete použiť, napríklad omáčka Bearnaise sa skladá prevažne so žĺtkov a masla. Akákoľvek omáčka, ktorá obsahuje maslo, smotanu alebo iné „plnotučné“ potraviny sa hodí k mäsu a zelenine ako skvelý a chutný doplnok.

Využite tučné syry

Použite plnotučné syry, premenia akékoľvek jedlo na lahodnú chuťovku. Syry môžte použiť do varenia, alebo aj ako samostatnú chuťovku a snack bežne počas dňa, keď vás napadne hlad. Kvalita syru sa meria podľa obsahu tuku v sušine, preto vyberajte kvalitné tvrdé syry s vysokým obsahom tuku. Pozor na konzumované porcie!

Tmavá čokoláda za zásluhy

Kvalitná čokoláda s vysokým obsahom kakaa sa odporúča konzumovať pre jej výborné zdravotné účinky. Má veľa antioxidantov, vitamínov a zdravých tukov. Vyberajte čokoládu s obsahom kakaa aspoň 70-90%. Neberte čokoládu ako jedlo, ale ako zaslúženú chuťovku.

Vyskúšajte slaninu!

Myslím, že slanina hovorí sama za seba. Kvalitná domáca slanina tvorí základ paleolitického stravovania a nie, nieje pravda, že sa z nej pribera! Má dokonca aj zdravé tuky. Vyberajte kvalitnú slaninu z domáceho chovu. Dva tenké plátky slaniny a vaša potreba zdravých tukov je na celý deň uspokojená.