×
Your cart is empty.
Poznáte benefity pitia kefíru a cmaru na vašu imunitu? Tá sa vám dnes môže hodiť
24. augusta 2020 Patrik Boďo

Poznáte benefity pitia kefíru a cmaru na vašu imunitu? Tá sa vám dnes môže hodiť

Posted in Blog

Pre každého z nás je zdravie jednou z najdôležitejších hodnôt, o ktorú sa snažíme čo najlepšie a najdôkladnejšie starať. Robíme však preň skutočne dosť? Ku dobrému zdraviu vie pritom vystačiť malý-veľký zázrak, ktorý sa nepochybne nájde aj vo vašej chladničke. Alebo predsa nie? Mali by ste to hneď zmeniť a doplniť chladničku o blahodarný kefír a cmar. Alebo doplniť ním rovno žalúdok!

Dobrá imunita ako základ plnohodnotného života

Kefír, vďaka tomu, že obsahuje užitočné mikroorganizmy, keďže to je probiotický mliečny výrobok, posilňuje imunitný systém a veľmi efektívne ho ochraňuje. Práve táto jeho vlastnosť sa označuje za jednu z najlepších a taktiež najdôležitejších výhod konzumovania kefíru. O to viac v dobe, v ktorej je najskloňovanejším slovom pandémia.

Za ďalšiu dôležitú a užitočnú výhodu pitia kefíru a cmaru treba považovať aj jeho antibakteriálne vlastnosti. Niektoré probiotiká, ktoré sa v kefíre, či cmare nachádzajú, dokážu telu pravdepodobne poskytnúť aj určitú ochranu pred infekciami. Medzi tieto probiotiká zaraďujeme aj probiotický Lactobacillus, ktorý disponuje schopnosťou inhibovania rastu škodlivých baktérií, medzi ktoré patrí napríklad Helicobacter pylori či Salmonella.

Zdravé telo a dokonalá postava v jednom

Aby sa vám výhody pitia kefíru náhodou nemálili, nápoj vám dokáže dopomôcť aj k vysnívanej postave. Mnohí ľudia totiž trpia nepravidelným pracovaním čriev, čím je ich metabolizmus slabý a následné problémy s hmotnosťou na seba nenechajú dlho čakať. Kefír je jedným z najlepších pomocníkov pri podobných komplikáciách. Jeho pravidelnou konzumáciou si zabezpečíte správne fungovanie čriev, čo sa vám práve v letných dňoch pri nosení bikín či užších oblečení môže vyplatiť dvojnásobne.

Okrem iného má kefír výhodné účinky na obnovu buniek v tele. Preto sa s ním často spája aj jeho schopnosť zabraňovania tvorbe nádorov a rozvoju rakovinových buniek. Vďační mu nepochybne budú aj astmatici a alergici pre jeho účinok pri astmatických či alergických ochoreniach.

Kefír ocenia, samozrejme, aj vaše kosti

Nedostatok vápnika v tele zapríčiňuje osteoporózu, ktorá v súčasnosti trápi nie jedného občana tejto planéty. Aj pri tomto neduhu je však kefír malým zázrakom. Obsahuje totiž omnoho viac vápnika ako mlieko, ktoré sa deťom odmalička núka kvôli silným kostiam či zubom. A pozor! Vďaka bioaktívnym zlúčeninám, ktoré v sebe kefír má, dokáže telo vápnik lepšie absorbovať a zastaviť tak nepredvídateľné poškodenie kostí. Pre zdravie kostí je nevyhnutný taktiež vitamín K2, ktorý sa v kefíre nachádza v hojnom množstve.

Tráviaci systém ruka v ruke s tým nervovým

Ešte nekončíme. Hustý biely nápoj v sebe ukrýva aj ďalšie benefity. Kefír dokáže zlepšiť prepojenie a komunikáciu medzi tráviacim systémom a mozgom. Zlepšuje produkciu enzýmu, ktorý je pre správne fungovanie nervového systému nevyhnutný. Odborníci tvrdia, že práve tento úkaz môžeme považovať za akýsi dôkaz o spolupráci a prepojení nervového a tráviaceho systému.

Tak vidíte. Obsah probiotických kultúr a nutričné zloženie kefíru sú jasným dôkazom, že nápoj právom patrí medzi vôbec tie najpriaznivejšie potraviny pre zdravie. Všetko to majú na svedomí prírodné probiotiká, ktoré vytvárajú kvasinkové a mikrobiálne kultúry a viaceré bioaktívne látky.

Všetky vyššie spomínané látky a ich výhody sa, samozrejme, nachádzajú aj vo fľaši kefíru od Meliny. Lahodná krémová konzistencia a osviežujúca chuť nášho nápoja okrem toho zvyšujú jeho hodnotu a spríjemňujú jeho konzumáciu. Kefír Melina by ste preto určite mali zaradiť do vášho denného jedálnička.

Samozrejme, kefírom starostlivosť o zdravie nekončí. Okrem spomínaného kefíru v našej ponuke môžete nájsť ešte jeden “zázračný” nápoj. Ak vám na rozum prišiel cmar, máte pravdu. Je to on. Cmar Melina má naozaj blahodárny vplyv na zdravie. Obsahuje aj širokú škálu vitamínov a minerálov vrátane vápnika, železa, horčíka, fosforu, draslíka, sodíka a zinku. Výskumy dokazujú priaznivý vplyv konzumácie cmaru na ľudský organizmus. Je preukázané, že cmar, okrem iného, spomaľuje tvorbu rakovinových buniek v hrubom čreve.

Pozitívnych vplyvov, ktoré má pitie cmaru na ľudský organizmus je mnoho. Cmar je však výnimočný aj v tom, že v jednej porcii cmaru je menej tuku a kalórií ako v rovnakom množstve mlieka. 

Chuť cmaru je perlivá, pre niekoho kyslasto štipľavá. Pokiaľ pre vás táto chuť nie je favoritom, môžete si z cmaru pripraviť napríklad výborné a nadýchané “americké palacinky”. Chuť cmaru im prospeje a vy si tak môžete zdravo a s radosťou pochutnať.

Neváhajte preto do svojho jedálnička celoročne zaradiť kefír i cmar. Vaše telo sa vám za to bezpochyby odvďačí.

Zdroj: 1faydalari.com, vysetrenie.zoznam.sk
Foto: freepik.com, unsplash.com