×
Your cart is empty.
S Melinou môžu byť lievance o niečo nadýchanejšie a hlavne vitálnejšie
1. apríla 2019 Patrik Boďo

S Melinou môžu byť lievance o niečo nadýchanejšie a hlavne vitálnejšie

Posted in Blog

S Melinou môžu byť lievance o niečo nadýchanejšie a hlavne vitálnejšie

Prebudiť sa do víkendového rána, pripraviť si lahodné lievance podľa vlastného spôsobu, následne ich vychutnávať s najbližšími. Ako krajšie a chutnejšie sa môže začať ráno? Lievance si ale viete pripraviť ešte o čosi lahodnejšie a hlavne vitálnejšie. Ako?

Posvätné jedlo známe na celom svete

Poďme si najskôr povedať niečo, vďaka čomu budete mať o tomto jedle omnoho väčší prehľad. Vedeli ste, že placky, ktorých základom sú vajíčka a múka, boli niekedy považované dokonca za posvätné jedlo? Všetko to začalo, ako obvykle, v starovekom Grécku. Palacinky tu boli dobre známe od 6. storočia. Dokonca ich milovali do takej miery, že ich ospevovali v niektorých svojich básňach.

Takí Rimania si pochutnávali na palacinkách „Alito Docia“, ktoré tiež pozostávali z klasických ingrediencií mlieko-vajcia-múka. Prvé tri palacinky však boli považované za posvätné. Označené krížikom a posypané soľou slúžili na to, aby „odohnali“ zlo. Podľa niektorých archeológov je možné, že história „sladkých i slaných“ placiek siaha omnoho ďalej a isté náznaky dosvedčujú, že patrili do jedálničkov už v biblických časoch.

Zavítajme ale aj do iných oblastí. Vo Francúzsku sú palacinky dodnes známe ako crêpes. V Austrálii sa toto jedlo podáva na dezert. V Nemecku palacinky volajú Pfannkuchen a v niektorých oblastiach ich nakrájané na rezance, podávajú s polievkou. V Rusku sú to tenké a chrumkavé bliny so smotanou a kaviarom. 

Slovenské vs. Americké

Na naše územie sa dostali palacinky pomerne kľukatou cestou. Keď bol maďarský šľachtic Esterházy v roku 1687 pozvaný na parížsky banket kráľa Ľudovíta XIV., pozval si so sebou aj vlastného kuchára, ktorý mal nenápadne odkukávať recepty francúzskeho dvora. Recept na palacinky ho natoľko zaujal, že po návrate do Uhorska ho slávnostne predstavil Habsburgovcom. Francúzsku verziu s koňakom a cukrom obmenil tým, že hotové cesto potrel marmeládou, zabalil, pridal šľahačku a posypal čokoládovým práškom. V tejto podobe ich jedli a jedia naše babičky, mamy, ale aj my.

Za veľkou mlákou nedajú hrdí Američania zas dopustiť na svoje hrubé lievance. Väčšia časť amerického obyvateľstva považuje svoje palacinky za výhradne raňajkový pokrm. Pripravujú sa skôr ako placky, pretože cesto sa nerozťahuje a neroluje. Súčasťou dobroty sú rôzne sirupy – väčšinou javorový, čučoriedkový a porcia roztopeného masla. Samozrejmosťou býva ovocie, zmrzlina, čokoládové čipsy a rôzne iné kalorické lahôdky.

Lievance s Melinou

Vidíte sami, že sa tu bavíme o jedle, ktoré má nespočetne sladkých i slaných kombinácií a variantov. Palacinky s džemom, tvarohom, zmrzlinou, ale i s mäsovou zmesou. Lievance s javorovým sirupom alebo napríklad so syrom. Každý má svoje vlastné tradičné recepty.

Ak sa chystáte pripraviť palacinkové cesto a rozmýšľate, čím ho naplniť, dajte šancu síce menej klasickému, no veľmi vitálnemu cmaru. Ten od Meliny stačí rozšľahať s vajcom a spojiť s múkou. Do vymiešaného cesta ešte hoďte tradičné 82 % maslo, taktiež od Meliny, a mliekonečne nadýchaná sladkosť je na svete. Žiadny olej či margarín, ale naozajstné maslo, použite aj na finálne dochutenie vitálnej porcie lievancov.

Aby sa vám náhodou nemálilo, lievance sa dajú vyrobiť aj pomocou kefíru. Samozrejme, odporúčame ten náš, teda plný probiotických kultúr. Žĺtka stačí vymiešať s cukrom alebo medom, pomaly priliať kefír a nasypať múku. Z bielkov vyšľahajte sneh, ktorý opatrne vmiešajte do zmesi a osoľte.

No a vyhovárať sa pri pohľade na lievance nemôžu ani tí, ktorí momentálne zápasia s rôznymi diétami. Ak na ne máte chuť, jednoducho si ich dajte. Do cesta primiešajte cottage cheese a z lievancov nielenže nepriberiete, ale obdaríte telo proteínmi.

Tak teda, pustite sa aj vy do výroby chutných a vitálnych lievancov. Prípravu zvládne aj malé dieťa a úspech je nielen zaručený, ale s Melinou aj mliekonečný!

Zdroj: 4home.sk, Yulia Zabneva – style.hnonline.sk, delimano.sk, niecookolacoch.sk
Foto: istockphoto.com