×
Your cart is empty.
Nebuďte dnes narcis, ale noste ho!
15. apríla 2016 Patrik Boďo

Nebuďte dnes narcis, ale noste ho!

Posted in Blog

Nebuďte dnes narcis, ale noste ho!

Aj vás dnes pri ceste (pešobusom) do práce či školy celkom „náhodne“ zastavili mladí usmievaví študenti, držiac v jedných rukách krabicu s malým otvorom a v tých druhých vrecúško so žltým obsahom? No a už automaticky, alebo po miernom presviedčaní, ste vhodili dobrovoľnú čiastku do spomínaného miniotvoru, vďaka čomu ste nafasovali žltý kvietok, ktorého všetci poznajú pod menom Narcis. A aj keď je mnoho takých, ktorí dnešný deň, symbolizujúci boj proti rakovine, zavrhujú či veľmi neuznávajú, skúsme aj napriek nedôvere aspoň na okamih svoje myšlienky venovať tým, ktorí to potrebujú najviac.

Prečo práve ten najnamyslenejší kvet?

Dnešný Deň narcisov je na celom Slovensku venovaný ľuďom chorým na rakovinu, ich príbuzným a prevencii proti onkologickým ochoreniam. Málokto však vie, že príprava na jeden takýto deň trvá omnoho dlhšie. Tá začína výrobou umelých kvietkov narcisu, ktoré dobrovoľníci pripínajú ľuďom na oblečenie. Kvietky vyrába chránená dielňa Kruh v Trnave už šesť mesiacov vopred. Na dnešný deň je tak pripravených vyše milión narcisov. Možno sa pýtate, prečo je symbolom práve narcis, ktorým sú už od nepamäti označovaní (poväčšine zo srandy) namyslení ľudia s nosom nahor. Tu je odpoveď!

Do tabuľky strelcov v lige proti rakovine sa zapíšte pekným gólom!

“Pripnutím žltého kvietku v Deň narcisov vysielame onkologickým pacientom odkaz, že nie sú vo svojom ochorení sami, že ich boj sa týka nás všetkých a že majú našu podporu,” píše na svojej oficiálnej stránke liga proti rakovine s tým, že vďaka tisícom dobrovoľníkov v uliciach miest a obcí sa do zbierky môžu zapojiť státisíce ľudí. Okrem toho vysvetľuje, že “cieľom Dňa narcisov je priniesť problematiku boja proti rakovine ako aj pravdu o súčasnom postavení chorých bližšie k ľuďom, aby sa z choroby nestal strašiak, ale fakt, proti ktorému sa treba postaviť.“

Nedôverujete? Prispejte cez internet. Ešte sa aj najete!

I keď je príspevok do kasy dobrovoľný, štedrosť sa cení najviac! Hoci verejnosť často nemá dostatok informácií a pochybuje o hodnovernosti tých, ktorí majú na starosti vyzbierané peniaze, čím dnešný deň mnohí ignorujú, my v Meline sa toho vôbec neobávame. No a ak sa vám dnes nepritrafilo na ulici stretnúť pobehujúcich mladíkov so žltými kvietkami, nezúfajte. Po príchode domov môžete prispieť cez internet, poslaním peňazí na konkrétny účet. Predtým si skúste navariť niečo zdravé a vychutnať si tak dnešný narcisový deň do sýtosti. Začať vám odporúčame blahodarnou bombou v podobe cviklovej vežičky s tvarohom. Pokračovať môžete polievkou z medvedieho cesnaku s údeným syrom, ktorého jednoduchý recept vám Melinovský kuchár Stanley predvedie na Facebooku. Ako hlavný chod vyskúšajte hubové rizoto alebo špaldové halušky s tvarohom, po ktorých sa na osladenie piatku náramne hodia špeciálne cereálne tyčinky či jablkovo-černicový crumble. Tak dobrú chuť a ešte raz, myslite na tých, ktorí si to dnes naozaj zaslúžia!